Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

  14:09
Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně predátorských časopisech. Akademikům ale vadí hlavně úroveň jeho prací, které nesplňují standardy, nepřinášejí příliš nového a mají i špatnou angličtinu. „Lidé s takovou historií by měli mít sebereflexi a do záře reflektorů nelézt,“ zhodnotil Tulejovu práci informatik Jiří Zlatuška.
Někdejší kandidát  na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja s prvním...

Někdejší kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja s prvním místopředsedou TOP 09, ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Bývalý poslanec, senátor a děkan Fakulty informatiky Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška považuje kauzu Pavla Tuleji za „mimořádně trapnou“.

„Jedno ze základních vymezení, které se týká toho, co dělá ministr pro vědu, jsou také parametry fungování třeba rady vlády pro výzkum a vývoj nebo hodnocení výzkumu. V okamžiku, kdy se ukáže, že kandidát na ministra v těchto věcech nemá jasno, nebo že se musí vymlouvat na studenty, tak je to taková trapná situace,“ řekl pro iDNES.cz Zlatuška.

Na druhou stranu se podle něj v ministerském křesle věda nedělá, jde o politickou funkci. „Ale v okamžiku, kdy tam nastupuje s renomé, které má mít jako šéf univerzity, předseda vědecké rady, ať už na univerzitě, nebo na fakultě a podobně, tak když má ve vlastním působení takovéto místo, tak je to nanejvýš trapně vypadající. Protože to toho člověka přirozeně znevěrohodňuje,“ zdůraznil Zlatuška.

Připomíná i podobné průšvihy ministrů, kdy kvůli plagiátorství musela opustit místo ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO). „Překvapuje mě, že lidé s takovou historií nemají dostatek sebereflexe, aby se nevystavovali reflektorům. Buď na to pódium pod reflektory vylezu, anebo ne. A když už tam vylezu, tak je to situace, ve které se těmto lidem divím,“ doplnil.

O predátorské časopisy jde až v druhé řadě

Úroveň textů, které Tuleja publikoval, kritizoval například i ekonom Jaroslav Borovička, který působí na katedře ekonomie Newyorské univerzity.

„Když se na jeho publikovanou ‚vědeckou práci‘ podíváme blíže, rychle zjistíme, že o predátorské časopisy jde až v druhé řadě. Prvořadá je naprosto hrůzná kvalita výstupu, který Tuleja za svou vědeckou práci vydává. Ministr pro vědu nemusí být špičkový vědec, ale když už se vědecké práci věnoval a získal za ni docenturu, měl by chápat alespoň nějaké standardy,“ uvedl na sociálních sítích.

Než bude ministrem, musí Tuleja vysvětlit okolnosti svých publikací, řekl Fiala

Kritizoval úroveň anglického jazyka a také přínos práce, kterou Tuleja vytvořil s doktorandkou Karin Gajdovou. „Jejich práce je o spočítání míry mezd v zemích Evropské unie, to je všechno,“ napsal.

„Autoři nakonec docházejí k zajímavému zjištění. V dobách krize mohou nominální mzdy klesat. Empiricky to byla zřejmě náročná práce, protože autoři shrnují: For processing the article was used a large amount of resources, they were mostly internet sources,“ citoval jejich práci Borovička. Autoři tím tedy dávají najevo, že při zpracování publikace byla většina zdrojů z internetu.

Jsou podle vás pochyby kolem publikací kandidáta na ministra pro vědu Pavla Tuleji tak závažné, aby nebyl do funkce jmenován?

celkem hlasů: 1023
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 10. května 2024. Anketa je uzavřena.

Borovička upozorňuje i na další článek stejných autorů, ve kterém řeší ekonomický potenciál českých regionů. Ve stati použili podivné spojení, které by se dalo přeložit asi takto: Čarovné mnohoúhelníky odhalily, že nejlépe ekonomický potenciál využívá Praha.“ Co tím chtěl Tuleja s Gajdovou říci, je neznámé, čarovné trojúhelníky jsou nejspíše špatným překladem, domnívá se Borovička.

Tuleja se za publikování článků v predátorských časopisech omluvil, veškerou vinu svádí na doktorandku Gajdovou, která nyní působí jako zastupitelka za ANO v Ludgeřovicích u Opavy.

„V letech, kdy články vznikaly, jsem byla pouhou studentkou doktorských studií, tedy doktorandkou. Teprve jsem nabírala zkušenosti v akademické sféře. Hlavním cílem těchto článků bylo prezentovat je na mezinárodních konferencích s následnou diskusí, kde bylo možné získat tak zpětnou vazbu a také si poslechnout kritické názory odborníků, uvedla pro redakci iDNES.cz v reakci Gajdová.

O seznamu predátorských časopisů v době vydání podle svých slov nevěděla.

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja s prvním místopředsedou TOP 09, ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem a šéfkou TOP 09 a Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou

Vyjádřila se také k otázce, zda za publikaci článků v predátorských časopisech zaplatila. Ty jsou problematické kromě chybějícího recenzního řízení právě i proto, že si může kdokoliv vydání zaplatit. Vyjde tam tak cokoliv, i kdyby neměl výstup práce žádnou hodnotu.

„Za otištění článku v daném časopise se neplatilo nic. Platil se pouze konferenční poplatek za účast na konferenci a věci s tím spojené,“ uvedla.

„Žádný z časopisů, kde publikoval, neznám“

Nad kvalitou publikací kandidáta na ministra Tuleji a okolnostmi se pozastavoval také Libor Dušek z Katedry ekonomie a empirických právních studií Právnické fakulty Univerzity Karlovy. „Jak vůbec tohle může akademik někam poslat? Taky vidíte, jak fungujou predátorské časopisy - nic nekontrolujou, tisknou cokoli, co se tváří jak věda,“ uvedl na sociální síti X (dříve Twitter).

„Kolegové akademici, taky vám publikace ‚zařizuje‘ někdo tak, že ani nemáte ponětí, kam je posílá? A už jste si někdy museli pohlídat, kde publikujete?“ ptal se ostatních akademiků Dušek.

Psycholog Hynek Cigler by podle svých slov publikaci v predátorských časopisech ještě Tulejovi odpustil. „Ovšem to, že jeho tým nepochopí analýzu, na které staví článek, a udělá ji od začátku do konce naprosto nesmyslně, je mnohem závažnějším indikátorem kvality jeho práce,“ uvedl na X.

Ekonom Jakub Steiner zmínil vyjádření Pavla Tuleji o tom, že ho publikování v predátorských časopisech mrzí. Kandidát na ministra mimo jiné uvedl, že je respektovaný ekonom s desítkami kvalitních publikací. „Podíval jsem se tedy na ministrův životopis a ač jsem také ekonom, žádný z časopisů, kde publikuje, neznám,“ doplnil Steiner.

Spíše omyl, než úmysl

O zneužívání publikace v predátorských časopisech mluvil pro redakci iDNES.cz i ekonom Daniel Münich, který působí na Univerzitě Karlově a na Akademie věd v Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu.

Podle Münicha může být za publikováním v časopisech, které se tváří jako vědecké, jen omyl, ale i dlouhodobá snaha vylepšit svou image.

Budoucí ministr Tuleja v problémech? Publikoval v pochybných vědeckých časopisech

„Nejrozšířenější publikování v predátorských časopisech je v zemích a na institucích, kde není moc vysoká kultura vědy a výzkumu a kde se neznají pořádně standardy. V podstatě počítají počty publikací, to znamená, že vědci jsou potom motivováni mít co nejvíce čárek za publikaci,“ řekl.

„Určitě se to nejeví jako nějaké systematické predátorské publikování, to určitě ne, protože to by počty článků musely být výrazně vyšší. Na druhé straně on moc publikací ve vědeckých časopiseckých nemá, takže v procentech je to výrazná část, ale v kusech je to zanedbatelné. Spíše bych si tipoval, že to byl omyl. Já ale nevidím do té historie,“ zhodnotil Münich Tulejovo publikování.

Na kauzu predátorských časopisů mezitím zareagoval i premiér Petr Fiala. Tuleja má před svým jmenováním ministrem, které je plánované na pondělí, publikační činnost vysvětlit. „Musí být jasné, že pochybení je ojedinělé,“ řekl premiér.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Petr Pavel přijel na návštěvu Pardubického kraje

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....