Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premiéra Fialu do Nigérie nevpustí. Může jít o spor kolem podpory Izraele

  19:33aktualizováno  21:07
Premiér Petr Fiala se při své cestě po Africe nepodívá do Nigérie. Podle mluvčího české vlády Václava Smolky Abuja v pondělí oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program. Opoziční členové sněmovního zahraničního výboru dávají nigerijský krok do souvislosti s vystupováním vlády na podporu Izraele v OSN. V pondělí Fiala zahájil česko-keňské podnikatelské fórum v Nairobi.
Premiér Petr Fiala hovoří při návštěvě Národního muzea v Nairobi. (6. listopadu...

Premiér Petr Fiala hovoří při návštěvě Národního muzea v Nairobi. (6. listopadu 2023) | foto: ČTK

„Nigérie nám oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program, včetně podnikatelského fóra, proto jsme se dohodli, že návštěvu rušíme,“ sdělil Smolka. Upřesnil, že oznámení z nigerijské strany přišlo v pondělí večer.

Fiala, který je od pátečního večera na týdenní návštěvě subsaharské Afriky, se proto zdrží v Keni zřejmě déle, než bylo původně v plánu. Na programu má poté návštěvu Ghany a Pobřeží slonoviny.

Zrušení návštěvy dávají opoziční členové sněmovního zahraničního výboru, které dnes ČTK oslovila, do souvislosti s vystupováním české vlády na podporu Izraele po říjnovém útoku palestinského hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Například poslanec Jaroslav Bžoch za ANO poukázal na rozdělení zemí Afriky v názoru na izraelsko-palestinský konflikt. Poslanec Jiří Kobza z opozičního hnutí SPD zase uvedl, že Nigérie s diplomatickou zdvořilostí dala jasně najevo, co si o premiérovi myslí.

Česká republika byla spolu se Spojenými státy či Izraelem jednou ze 14 zemí, které 27. října hlasovaly proti rezoluci Valného shromáždění OSN vyzývající k okamžitému humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy. Státům, které takto hlasovaly, vadilo zejména to, že text neobsahuje přímé odsouzení Hamásu za masakr izraelských civilistů ze 7. října. Pro přijetí rezoluce, která je první společnou reakci OSN na novou válku Izraele s hnutím Hamás, hlasovalo 121 států včetně Nigérie.

Je klíčem k řešení migrace, řekl Fiala a odletěl do Afriky na návštěvu pěti zemí

Nigerijský ministr zahraničí Yusuf Tuggar minulý týden při setkání s palestinským velvyslancem v Nigérii Abdalláhem Šavešem zopakoval, že nigerijská vláda podporuje dvoustátní řešení izraelsko-palestinské otázky. Současně odsoudil zabíjení civilistů a obě strany konfliktu vyzval k zastavení bojů, informovala místní média. „Nezáleží na tom, kdo násilí páchá. Nigérie je proti násilí, a pokud jde o současnou situaci v Gaze, Nigérie hlasovala pro zastavení bojů. Takový je náš postoj a takový zůstane,“ prohlásil ministr.

Fiala do Keni přiletěl v neděli z Addis Abeby, kde jednal s vrcholnými představiteli a zahájil česko-etiopské obchodní fórum. V pondělí předseda vlády zahájil obchodní fórum v Nairobi a navštívil místní muzeum. V úterý se podle plánu setká s keňským prezidentem Williamem Rutoem a poté se čeká tisková konference. Následně by Fiala měl jednat i s keňským ministrem obrany Adenem Dualem. Další program v Keni vzhledem ke zrušenému odpolednímu odletu do Nigérie je v tuto chvíli nejasný.

Posílit vývoz z Keni do Česka

Fóra v Keni se účastní zástupci bezmála dvou desítek českých a přes 70 keňských firem. „Jsem hrdý na to, že Keňa je naším klíčovým partnerem v Africe,“ uvedl Fiala s tím, že je třeba posunout česko-keňskou spolupráci na novou úroveň a dál stavět na důvěře, kterou si například v bezpečnostním sektoru české firmy už v zemi vytvořily.

„Cítím, že před sebou máme dobrou budoucnost,“ poznamenal premiér. Příležitosti vidí pro spolupráci v nových technologiích, v IT sektoru, v české pomoci, pokud jde o stabilizaci keňské energetiky, ve vodohospodářství či zdravotnictví. Obchod mezi Keňou a Evropskou unií by proto podle premiéra měl být co nejliberálnější. Minulý rok podle Fialy český export do Keni dosáhl 20 milionů dolarů (asi 454 milionů Kč), zatímco z Keni byl poloviční.

České zbraně pro Afriku. Po Rakušanovi tam pojede podpořit export i Fiala

Zatímco z Česka do africké země míří zařízení na automatické zpracování dat, potravinářské stroje, či papír a polymery, do Česka jsou podle údajů serveru Businessinfo.cz dováženy především suroviny rostlinného původu, třeba bambus, ovoce a ořechy, ryby, zelenina a také rudy. Zemědělské komodity představují přes 90 procent celkové hodnoty keňského exportu, hlavními destinacemi v EU jsou Německo, Nizozemsko a Francie.

Podle předsedy keňské obchodní komory Ericka Ruttoa je zapotřebí posílit vývoz z Keni do České republiky. Rutto v této souvislosti vyzdvihl nejen zemědělství, ale také stavebnictví. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj Českou republiku představil jako exportně orientovanou vysoce industrializovanou ekonomiku a podnikatelům v konferenčním sále řekl, že cítí z obou stran velmi silný zájem o prohloubení spolupráce.

7. srpna 2023

Na fóru bylo podepsáno memorandum o porozumění, které má vést k udržení komunikace mezi Svazem průmyslu a dopravy ČR a keňskou obchodní komorou a přispět tak k uzavírání nových kontraktů.

Česko je pro Keňu spolehlivým partnerem, uvedl podle místních médií keňský ministr obrany Aden Duale. „Keňa dál upevňuje a posiluje své srdečné vazby s dalším zeměmi, Česká republika je strategický a spolehlivý spojenec,“ prohlásil.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, nevzrušuje se Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Trpí bolestmi, rok čekají na operaci zápěstí. V Česku dlouho chyběly umělé klouby

28. dubna 2024  16:25

V Česku dlouho chyběly umělé klouby do zápěstí. Pracovišť, která je dříve měnila, bylo v zemi jen...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  16:17

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...