Každý rok se policistům podaří objevit několik domácích laboratoří na výrobu pervitinu. Ilustrační foto

Každý rok se policistům podaří objevit několik domácích laboratoří na výrobu pervitinu. Ilustrační foto | foto: Policie ČR

Pervitin míří od narkomanů ke střední vrstvě

  • 149
Je to nejčernější kapitola jinak celkem optimistické zprávy o drogách z minulého týdne. Lidí závislých na pervitinu přibylo o tisíc pět set.

Tvrdá droga pervitin se může stát součástí "středního proudu" na diskotékách. Upozorňuje na to minulý týden zveřejněná vládní Výroční zpráva o drogách za rok 2004.

V Česku bylo loni 20300 lidí závislých na pervitinu. Ještě předloni jich bylo jen něco přes 18 tisíc. A stoupá i počet těch, kteří ho alespoň jednou vyzkouší.

"Pervitin se rozšiřuje na taneční scéně. Už ho neberou jen feťáci v pravém slova smyslu, ale i lidé, kteří se baví v klubu a ráno chtějí jít do práce," vysvětluje Viktor Mravčík z Národního monitorovacího střediska pro drogy.

Na cestu z "feťáckých doupat" mezi lépe situované lidi pomáhá droze i to, že si ji uživatel nemusí jen píchat injekční stříkačkou, ale dá se i mnohem jednodušeji šňupat.

Každoročně se podle zprávy spotřebuje v zemi 3,7 tuny pervitinu, který je českým vynálezem.

"Zjišťujeme, že se ho pašeráci snaží stále více vyvážet, hlavně do Německa," tvrdí Jiří Komorous z Národní protidrogové centrály.

Paradoxně rozšíření pervitinu omezuje spotřebu jiných drog - podle odborníků přesně v duchu úsloví, že všechno zlé je k něčemu dobré. Cenově dostupný pervitin totiž brání většímu šíření ještě nebezpečnějšího a dražšího kokainu.

"Pervitin skutečně znamená konkurenci pro kokain. Mají i podobné účinky," potvrzuje Mravčík.

Z výroční zprávy o drogách lze také vyčíst, že loni bylo v Česku odhadem 30 tisíc lidí závislých na drogách, přitom před čtyřmi roky se mluvilo o 37 tisících závislých.

A vůbec poprvé přestal stoupat počet lidí, kteří alespoň jednou vyzkouší marihuanu. Marihuanovou cigaretu měla někdy podle zprávy v ústech pětina lidí (to jsou asi dva miliony).

"Loni se také vůbec poprvé objevilo mezi narkomany méně nakažených žloutenkou typu C," připomíná další slibné číslo Mravčík.

Klesá také počet pachatelů stíhaných za drogové trestné činy. Jiří Komorous tvrdí, že se policie soustředí na "velké ryby", jejichž zatčení je cennější. Připouští však, že důvod je ještě jeden - dealeři se učí a svoji činnost dokážou lépe maskovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video