Přidáme důchodcům tři stovky měsíčně, shoduje se už koalice

Přidáme důchodcům tři stovky měsíčně, shoduje se už koalice | foto: Dan Materna, MAFRA

Důchodcům vzrostou penze v průměru o tři stovky, shodla se už koalice

  • 455
Důchodci dostanou v příštím roce přidáno v průměru tři stovky měsíčně. Shodly se na tom vládní špičky. Příjemnou zprávu se od koalice penzisté dozvěděli pouhé tři týdny před krajskými a senátními volbami. Vicepremiér Andrej Babiš z ANO říká, že na to našel v návrhu rozpočtu 3,5 miliardy korun.

Padla tak pod stůl varianta měsíčního růstu penzí jen o dvě stovky plus jednorázového ročního příspěvku 1 200 korun jako v minulých letech.

„Valorizace penzí o 300 korun je pro seniory mnohem výhodnější, než kombinace zvýšení důchodu o 200 Kč a jednorázového příspěvku 1200 korun,“ uvedl předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka.

18.září 2016 v 13:53, příspěvek archivován: 18.září 2016 v 14:34

Valorizace penzí o 300 korun je pro seniory mnohem výhodnější, než kombinace zvýšení důchodu o 200 Kč a jednorázového příspěvku 1200 korun.

Před tím v Otázkách Václava Moravce v ČT mluvil o tom, že na vyšším růstu důchodu bude jeho strana ve vládě trvat, i kdyby z toho mělo být bojové hlasování.

Toho ale nebude třeba. Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš oznámil, že se zvýšením penzí v průměru o tři stovky počítá. „O možnosti zvýšení důchodů v roce 2017 o tři stovky jsem mluvil už na jaře při koaličních jednáních. Plánované peníze mi ale vzaly ČSSD s KDU-ČSL na zbytečně vysoké navýšení rozpočtu pro vědu a výzkum,“ řekl iDNES.cz Babiš.

Teď ponese ve středu na jednání návrh rozpočtu na příští rok, který už počítá s tím, že potřebné navýšení pokryjí 3,5 miliardy korun, které našel. Podle Babiše ho k nižší, dvousetkorunové částce, původně dotlačili koaliční partneři.

Z toho, že penze vzrostou o tři stovky má velkou radost ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. A hlásí se k tomu, že to je její zásluha.

18.září 2016 v 13:02, příspěvek archivován: 18.září 2016 v 14:44

@AndrejBabis Navýšení důchodů na vládu předkládám já. Jsem ráda, že po měsících hádek, kdy já chtěla 300 a on jen 200, vzpomněl na svůj slib

Na Babišův jarní slib přidat penzistům v průměru tři stovky dlouhodobě upozorňovala, ještě před pár dny, když nebylo jasné, na čem se koalice shodne. Letos v červnu ministr financí naznačil, že na zvýšení o 300 korun peníze nebudou (čtěte zde).

Sociální demokraté pak jako náhradní řešení prosazovali variantu, že by penzistům znovu jednorázově kromě navýšení penze dali 1 200 korun (více zde). Obdobný příspěvek mají schválený i pro letošní rok.

Pro penzisty dopadl nakonec spor politiků pro ně výhodně, což se vzhledem blížícím se volbám dalo čekat. Při obou variantách by sice měli v příštím roce peněz stejně, ale půjde o trvalé navýšení penze.

Například důchodci, který dosud bere 10 700 korun a nově dostane 11 tisíc, se další valorizace pro rok 2018 bude počítat ze základu o sto korun vyššího, než kdyby prošla varianta s jednorázovým příspěvkem. Ačkoli rozpočet ještě musí schválit Sněmovna, o růstu penzí rozhoduje sama vláda.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video