Pecina sleduje snahu zelených dostat se do vlády s obavami.

Pecina sleduje snahu zelených dostat se do vlády s obavami. | foto: Radek Miča

Pecina se opřel do zelených kvůli odmítání atomu

  • 297
Bývalý náměstek ministra průmyslu a nyní šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina ostře kritizoval energetický program Strany zelených. Programové odmítnutí výstavby nových jaderných bloků označil za krátkozraké a laciné gesto. Dodal, že snahu zelených usednout do vlády sleduje s velkou obavou.

"České pořekadlo o kozlovi, který se stal zahradníkem, může v ČR brzy nabýt obludných rozměrů," napsal v komentáři Pecina.

Šéf zelených Martin Bursík považuje Pecinovo vyjádření za hrubé zasahování do politiky. Předseda ÚOHS by měl podle něj zvážit rezignaci, nebo bude strana usilovat o jeho odvolání.

Podle Peciny není překvapením, že se zelení snaží prosadit do koaliční smlouvy zákaz výstavby dalších jaderných reaktorů a zároveň zákaz rozšiřování těžby uhlí.

"Překvapením to není i proto, že místopředsedkyně této strany paní Kuchtová, která v minulosti nechvalně proslula jako takzvaná 'jihočeská matka', byla za činnost proti našim jaderným elektrárnám a tím i proti naší energetice v minulosti poměrně otevřeně placena ze zdrojů plynoucích od konkurence, konkrétně z Rakouska," napsal Pecina.

K dalšímu rozvoji jaderné energetiky v ČR podle něj neexistuje žádná racionální alternativa. "Představa o nahrazení uhelných a jaderných elektráren obnovitelnými zdroji je směšná. Jeden blok jaderné elektrárny Temelín vyrobí stejně energie jako tři tisíce těch největších vrtulí (větrných elektráren)," uvedl. "Tři tisíce vrtulí za jeden blok elektrárny - to je dnešní nabídka zelených demagogů," napsal Pecina.

"Nedovedu si představit jedinou zemi EU, ve které by podobně arogantní a politicky motivované vyjádření nestálo předsedu nezávislého antimonopolního úřadu místo," uvedl v tiskovém prohlášení Bursík. Pecinovo vyjádření je podle něj snaha ovlivnit povolební politická jednání ve prospěch uhelných společností a jaderné lobby.

Bursík vyzval končící vládu, aby se zasadila o Pecinovo odvolání z čela antimonopolního úřadu. Ze zákona o působnosti úřadu vyplývá, že předsedu úřadu lze odvolat pokud nevykonává funkci déle než šest měsíců, nebo "narušuje-li závažným způsobem důstojnost své funkce anebo narušuje-li nezávislost a nestrannost úřadu".

Podle premiéra Jiřího Paroubka je Pecina korektní státní úředník. "Myslím si, že pan Pecina je korektní státní úředník a tohleto určitě bylo zkresleno," řekl Paroubek novinářům.

Pecina je spoluautorem platné Státní energetické koncepce, která vznikla v době jeho působení na MPO, kdy odpovídal právě za energetiku. "Byť má dnešní pozice je zcela apolitická, cítím potřebu vyjádřit se jako občan k těm bodům jejich programu (Strany zelených), které se týkají oblasti, za kterou jsem byl v minulosti zodpovědný," dodal.

Pecina byl od roku 2001 v ČSSD; po nástupu do čela ÚOHS v roce 2005 se členství musel vzdát. Státní energetická koncepce počítá s výstavbou dvou nových jaderných bloků. Budování dalších reaktorů podporují rozhodující politici z ČSSD a z ODS. Pro stavbu dalších jaderných reaktorů se minulý týden vyslovila i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video