Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praktiků očkuje čím dál víc. Pořád jsou ale lidé, kteří se k vakcíně nedostanou

  14:54
Zapojení praktických lékařů do očkování proti covidu-19 roste. Vyočkují nyní asi pětadvacet až třicet procent všech dávek. Celá řada přesto zůstává nezapojená. To je problém třeba pro imobilní pacienty, kteří nemohou přijet do očkovacího centra, nebo lidi z odlehlých koutů republiky. Ministerstvo zdravotnictví se problematikou dle svých slov zabývá.

ilustrační snímek | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Michaela K. se stará o svého dvaaosmdesátiletého otce. Ten je těžce nemocný, a je tak upoutaný na lůžko. Na jaře, kdy na tom byl zdravotně ještě lépe, byl v očkovacím centru očkovaný dvěma dávkami vakcíny od firmy AstraZeneca. Nyní však stále není přeočkován. A to navzdory tomu, že o vakcínu on i jeho rodina stojí.

„Tatínkův obvodní lékař se k tomu, aby nám očkování zajistil, nějak nemá,“ popisuje. Obecně totiž podle ní celé riziko nákazy bagatelizuje. „Když u nás byl minule měnit kanylu, říkal, ať si ten respirátor sundáme a nebereme to tak vážně,“ popsala.

Virolog: Omikronu neunikneme. Může se vrátit horší, bude nutné každoroční očkování

Obrátila se tedy nakonec na městský úřad a nyní s ním domlouvá návštěvu mobilního očkovacího týmu.

Není však jediná, kdo tento problém řešil. Ne všichni praktičtí lékaři totiž očkují. Problém to může být nejen pro imobilní pacienty, ale třeba i pro lidi, kteří v okolí nemají očkovací centrum a posilující, nebo i první dávka pro ně znamená cestu do nejbližšího velkého města.

Že si část lidí s očkováním či přeočkováním stále neví rady, potvrzují i lidé z telefonních poradenských linek, na které se mohou obracet senioři. „Každý den nám volají klienti s dotazy ohledně očkování. Chtějí se poradit, kam mají jít, zda se mají nechat naočkovat, hledají ověřené a relevantní informace,“ uvedla vedoucí Senior telefonu, který provozuje organizace Život 90, Aneta Mundok Nitschová. Dodala ale, že nyní je to ale v menší míře než třeba před rokem, kdy operátoři neřešili prakticky nic jiného.

„Řešili jsme například to, že klienti chtějí jít na třetí dávku, ale očkovací místo, kde byli před tím, už bylo zrušeno. Dnes ale některá očkovací centra očkují i bez registrace. Příbuzní a pečující se také informují o mobilních očkovacích týmech pro své blízké,“ popsala.

Očkujících praktiků postupně přibývá

Krajští koordinátoři očkování se většinou shodují, že zapojení praktiků v posledním měsíci stouplo. Nyní vyočkují asi 25 až třicet procent všech dávek. „Zapojení praktiků se poslední měsíc zlepšilo, nevedeme přesné statistky jejich počtu, ale sledujeme trend počtu podaných dávek u praktických lékařů,“ uvedl třeba koordinátor očkování Ústeckého kraje Petr Severa.

„Již před Vánoci jsem chválil větší zapojení praktických lékařů. V kraji očkuje 138 pracovišť ze 180, očkují více než čtvrtinu všech dávek, což je nepochybně větší zapojení. A to je určitě dobře,“ souhlasí koordinátor z Libereckého kraje Vladimír Richter.

Povinné očkování je nejrychlejší cesta z pandemie, říká německý ministr

Důvodem přitom může být i změna některých pravidel. „Zapojení praktických lékařů ve Středočeském kraji do očkování se od minulého roku významně zlepšilo, mimo jiné i díky elektronizaci některých věcí, třeba objednávání k podání monoklonálních protilátek či vydání antivirotika molnupiravir a podobně,“ uvedl Martin Polák, primář interního oddělení Klaudiánovy nemocnice a krajský koordinátor očkování Středočeského kraje.

V některých regionech ale přesto ještě není dost lékařů, kteří očkují „Zapojení praktických lékařů zůstalo obdobné jako v předchozím období. K mírnému nárůstu došlo, ale stále to nejsou všichni lékař, i když očkování je výkonem preventivní péče, která je primárně úkolem právě praktických lékařů. Ti, kteří očkují, ale podávají více dávek než dříve, což je pozitivní zpráva,“ uvedl jihomoravský koordinátor Luboš Císař.

„Zapojení praktiků do očkování v jejich ambulancích jsme očekávali a stále očekáváme mnohem vyšší, i když je pravdou, že se situace stále zlepšuje, za což lékařům děkujeme. Stále však není možné říci, že by praktici byli schopni nahradit krajem zřizovaná očkovací místa či mobilní očkovací tým,“ uvedla zase Michaela Matoušková z Pardubického kraje.

Ministerstvo: Zabýváme se tím

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek předtím, než stanul v čele resortu, uvedl, že praktici by měli proti covidu-19 očkovat povinně. „Praktičtí lékaři by měli mít povinnost očkovat proti covidu a po dobu trvání nouzového stavu by měli být vyvázáni ze všech zbytných, především administrativních, povinností tak, aby se mohli soustředit na očkování a včasnou léčbu pacientů s covidem,“ uvedl loni v listopadu pro iDNES.cz

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob nyní na dotaz iDNES.cz uvedl, že resort se problematikou zabývá. „Neustále hledáme možnosti, jak očkovací strategii prostřednictvím praktických lékařů co nejvíce zefektivnit,“ řekl.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka dříve uvedl, že praktiky by měla k očkování přesvědčit zdravotní pojišťovna. „Ta má dost nástrojů na to, aby mixem pozitivní motivace a tlaku praktické lékaře k očkování přesvědčila,“ řekl tehdy. Ty již v prosinci oznámily řadu kroků, kterými lépe bonifikují třeba mobilní očkovací týmy.

Očkovaní budou mít od první dávky pět PCR testů do měsíce zdarma: 

12. ledna 2022

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...