Za vším stojí ODS, Wolf by měl složit mandát, míní Jiří Paroubek.

Za vším stojí ODS, Wolf by měl složit mandát, míní Jiří Paroubek. | foto: ČTK

Paroubek vyzval poslance Wolfa ke složení mandátu a zaútočil na ODS

  • 1657
Předseda ČSSD vyzval poslance Wolfa, aby složil mandát, pokud nechce dodržovat program strany. Jeho odchod je důsledkem nátlaku ODS, řekl Paroubek. Hovořil o politické korupci nebo možném vydírání. Očekává prý, že Wolf brzy dostane policejní ochranu, aby byl pod dohledem ministra vnitra.

"Základní otázka je, komu to slouží. Slouží to ODS a vládě této strany. Ta je dlouhodobě jištěná tandemem Dalík - Šlouf," prohlásil před novináři v Lidovém domě Paroubek v narážce na premiérova poradce Marka Dalíka a odpůrce šéfa ČSSD Miroslava Šloufa, který je naopak přítelem bývalého předsedy socialistů Miloše Zemana.

Spolu s Paroubkem přišli i například i šéf klubu poslanců Michal Hašek nebo místopředseda Sněmovny a předseda severomoravské ČSSD Lubomír Zaorálek, poslanec Jeroným Tejc a další.

"Poslanec Wolf hovoří o výhrůžných SMS zprávách, ovšem je absurdní naznačovat, že je za tím dění v sociální demokracii v Moravskoslezském kraji," pokračoval Paroubek.

Podle něj i podle Zaorálka si Wolf nikdy v klubu nestěžoval na poměry ve straně nebo na výhrůžné SMS.

"Až tuším před třemi dny jsme s ním s kolegou Haškem seděli a on nám ukazoval ty SMS. Radili jsme mu, ať se obrátí na policii, jestli se cítí ohrožen on nebo jeho rodina. Až pak jsme se dozvěděli, že prý ty zprávy jsou měsíc staré," řekl Zaorálek.

Rozložení mandátů ve Sněmovně

Paroubek zopakoval to, co už dříve řekli jeho níže postavení straničtí kolegové. Vše se děje proto, že ODS potřebuje zajistit hlasy pro radar USA v Brdech, který opozice, ale část vládních poslanců odmítá.

"ČSSD proto vyhlašuje "nulovou toleranci" a nepovede nepovedou žádné jednání s ODS o důležitých politických záležitostech, dokud bude v čele občanských demokratů Topolánek," uvedl předseda.

Znovu také odmítl párování poslanců a příměří v době předsednictví České republiky Evropské unii. - čtěte také Wolfa odlákala ODS, už jí nedopřejeme klid

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř dnes ČTK řekl, že vylučuje "jakékoli temné praktiky" ODS související s Wolfovým rozhodnutím. Právě urážky bez důkazu můžou být podle něj důvodem toho, co se nyní v ČSSD děje.

Chování ODS je nechutné, hlásal Paroubek
"Opět jsme se přesvědčili, že ODS je schopná použít jakýchkoli prostředků, aby se udržela u moci. Je to nechutné," prohlásil Paroubek na adresu nejsilnější vládní strany.

"Když se vládě začnou chybět hlasy, prostě jde, a někoho s nadsázkou řečeno koupí," přidal se poslanec David Rath.

Odchody poslanců Michala Pohanky, Miloše Melčáka, Evžena Snítilého podle nich měly stejný scénář - pomohli vládě, odešli z klubu a požádali o policejní ochranu kvůli údajnému vydírání.

"Očekávám, že mu brzy bude přidělena policejní ochrana, aby byl izolován od lidí, se kterými se dosud stýkal a aby byl pod dohledem ministra vnitra a místopředsedy ODS Ivana Langera," předvídá Paroubek.

Důkazy o vlivu a nátlaku ODS sociální demokraté nepředložili, indicií je prý ale dlouhodobě dost. Vzpomněli i starší kauzy - zveřejnění Kubiceho zprávy nebo to, jak se Wolf chybným hlasováním de facto zdržel při rozhodování o důvěře vládě (viz rámeček).

Paroubek dnes připustil, že zařazení Wolfa na stranickou kandidátku bylo chybou. "Nám nezbývá, než se za to omluvit," řekl. Kromě "zrady" se poslanec ve Sněmovně ani moc neprojevoval.

Aby se podobné případy neopakovaly, uvažuje Paroubek o tom, že poslanci, kteří zůstanou straně věrní, budou dostávat volitelná místa na kandidátkách. Také zvažuje, aby kandidáti do určitého místa na kandidátce požádali o stupeň prověření na stupeň "důvěrné". Podle Paroubka se dá přinejmenším odhalit, zda jsou vydíratelní.

. Čím už Wolf zaujal?

Při hlasování o důvěře vládě Mirka Topolánka v lednu 2007 se Petr Wolf zdržel, neodpověděl totiž předepsanými slovy "proti návrhu". Po cestě poslanců na Marshallovy ostrovy v Tichém oceánu v dubnu 2007 na adresu radaru USA řekl: "Jestli chceme mít ochranu proti raketám dlouhého a středního doletu a chránit naše lidi, tak si myslím, že je to správná nabídka a měli bychom ji přijmout." V prosinci 2007 chyběl Wolf ČSSD při hlasování o nedůvěře vládě a o státním rozpočtu. Omluvil se kvůli srdečním problémům, ovšem v Ostravě se ve stejné době pokusil složit profesuru.

Myslíte si, že za odchodem poslance Wolfa z klubu ČSSD stojí ODS?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 28. června 2008. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 8365
Ano
Ano 4307

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video