Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Paroubek: Topolánek „posluhuje“ Bushovi

  • 263
Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes v souvislosti s rozhovory o umístění radaru americké protiraketové obrany v Česku obvinil premiéra Mirka Topolánka (ODS), že "posluhuje" končící administrativě amerického prezidenta George Bushe a řídí se Bushovým viděním světa.

Topolánek to popřel a uvedl, že projekt protiraketové obrany má v USA širokou podporu a po prezidentských volbách v USA by v něm pokračovali i demokraté. Paroubek a Topolánek se do sporu dostali při dnešních parlamentních interpelacích.

"Jste si vědom toho, že váš přístup k této problematice v podstatě není ničím jiným než posluhováním současné konzervativní administrativě George Bushe?" zeptal se Paroubek Topolánka.

Argumentoval, že zahraniční experti Demokratické strany jsou k rozšiřování protiraketové obrany skeptičtí a chystají zásadní revizi Bushovy zahraniční politiky. Změny v Bushově strategii podle Paroubka připravuje i republikánský prezidentský kandidát John McCain.

"Jestliže se liší v něčem postoje Demokratické a Republikánské strany, tak to jsou spíše věci týkající se timingu (načasování), způsobu čerpání a celé řady dalších detailů, ale neliší se určitě zásadním způsobem v přístupu k protiraketové obraně jako takové," oponoval Topolánek.

Česká zahraniční politika je podle něj autonomní a nikomu nepřisluhuje. Do protiraketové obrany USA by se podle Topolánka ČR měla zapojit proto, aby posílila svou vazbu k USA a získala ochranu před útokem balistických raket.

Protesty proti výstavbě amerického radaru dnes znovu zazněly také od aktivistů z iniciativy Ne základnám, kteří přišli nesouhlas s vládní politikou vyjádřit před Sněmovnu. Politikům, kteří přicházeli na její schůzi, rozdávali lístečky s textem poslaneckého slibu.

V něm se zákonodárce zavazuje mimo jiné k tomu, že bude mandát vykonávat v zájmu všeho lidu a podle nejlepšího vědomí a svědomí. Kromě toho odpůrci radaru nabízeli poslancům sáčky s trochou zeminy, aby si prý uvědomili, že mají v rukou osud země.

Česko a USA o umístění radaru vyjednávají už déle než rok. Brzy by obě země mohly podepsat dvě dohody, které řeší podmínky pro stavbu a provoz stanice.

Radar má chránit před případnými střelami ze zemí, jako je třeba Írán.

Součástí protiraketového štítu má být základna s raketami v Polsku. Proti americkému záměru se staví Rusko a podle průzkumů veřejného mínění ho nelibě nese také většina obyvatel Česka.

Vše o americkém radaru v Česku


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video