Premiér Jiří Paroubek

Premiér Jiří Paroubek - Premiér Jiří Paroubek. | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Paroubek se poradí o novém ministrovi s umělci

  • 25
Premiér Jiří Paroubek se ve středu setká s umělci, kteří mu v otevřeném dopise nabídli pomoc při výběru ministra kultury. Mnozí z nich vyjádřili pochybnosti, zda by byl Vladimír Darjanin vhodným nástupcem zesnulého Pavla Dostála. Dalším kandidátem je herec Vítězslav Jandák.

Darjanin působí jako generální komisař české účasti na světové výstavě EXPO 2005 v Japonsku. - více zde

Iniciátor dopisu, ředitel Letní filmové školy v Uherském Hradišti Jiří Králík, Paroubkovo pozvání uvítal. Zdůraznil, že v dopise nezazněly výhrady vůči Darjaninovi nebo jinému kandidátovi, ale názor, že by měl premiér vybírat ministra uvážlivě.

Na premiéra se obrátili také například Zdeněk a Jan Svěrákovi, Jan Hřebejk, Ladislav Smoljak, Olga Sommerová, Jiří Krejčík, Ludvík Vaculík, Zdeněk Mahler, Jiří Stránský, Jindřich Štreit, Jiří Macháček nebo herečka a poslankyně Táňa Fischerová.

Králík v úterý řekl, že signatáře dopisu zarazila rychlost, s jakou se v médiích objevila některá "prapodivná" jména možných Dostálových nástupců. "Jsme rádi, že pan premiér na naši výzvu zareagoval jako chlap, že se toho nezalekl," uvedl.

Umělci podle něj nepřinesou na středeční setkání žádný seznam vlastních kandidátů - chtějí si jen s premiérem vyjasnit představy o novém šéfovi resortu. Králík míní, že se premiér v oblasti kultury nepohybuje dlouho.

"Setkal se s pár lidmi, které pochopitelně navrhl. Je to přirozené, ale podle nás by měl znát i názory dalších lidí, kteří se v kultuře pohybují," prohlásil Králík.

Premiér v úterý řekl novinářům, že pozval k jednání umělce, kteří měli k Darjaninovi výhrady. "Pozval jsem je, abych s nimi promluvil," uvedl. Zdůraznil nicméně, že nominovat ministra je výhradním právem i odpovědností premiéra.

Mezi Darjaninem a Jandákem se chce rozhodnout do konce tohoto týdne. Oba kandidáti jsou podle Paroubka odborně způsobilí a navíc mají blízko ke kulturní politice, kterou hájí ČSSD a kterou prosazoval Dostál.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video