Kontejner poskytuje zázemí při záchranných akcích. V extrémních situacích v něm může přežít až 50 lidí. (21. 1. 2008)

Kontejner poskytuje zázemí při záchranných akcích. V extrémních situacích v něm může přežít až 50 lidí. (21. 1. 2008) | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Pardubičtí hasiči mají kontejner pro přežití

  • 2
Povodně, teroristický útok ani ptačí chřipka už hasiče Pardubického kraje nezaskočí. Za necelé tři miliony korun totiž koupili kontejner nouzového přežití. Ubytovat se v něm může až padesát lidí.

"V kontejneru je zázemí pro obsluhu, sociálka, kuchyňka i sprchový kout," řekl náměstek krajského ředitele Integrovaného záchranného systému Aleš Černohorský.

Budou-li muset hasiči řešit nějakou krizovou situaci, mohou v něm pobývat neomezenou dobu. Je totiž vybaven trvanlivými potravinami, vytápěným nafukovacím stanem s pevnou podlahou, stoly, lavicemi i lehátky pro osoby se sníženou pohyblivostí.

"Když bude potřeba, stan se nafoukne a ke kontejneru se přidělá," upřesnil Černohorský.

Chod celého zařízení, včetně osvětlení, zajistí elektrocentrála, která je součástí vybavení.

Podle Černohorského by hasičům kontejner dobře posloužil už například loni v létě, kdy se v Pardubickém kraji objevila nákaza ptačí chřipky. "To bylo období, kdy bychom ho určitě využili. Štáb by v něm mohl mít veškeré zázemí," řekl Černohorský.

Kontejner zatím stojí na centrále hasičů v Pardubicích. V dohledné době ho však hasiči při cvičení vyzkoušejí. Zájem o něj má také pardubická záchranka.

"V případě hromadného neštěstí či neštěstí s vícečetným poraněním by se nám určitě hodil. Na konci ledna máme s hasiči domluvenou schůzku a se systémem se seznámíme," řekl lékař pardubické záchranné služby Otomar Kušička.

Záchranka se snaží podobný kontejner získat. "Je vhodnější, když má každá složka podobný systém. Navrhujeme ho v traumatologickém plánu," dodal Kušička.

Podobný kontejner už vlastní necelá polovina krajů. "Do roku 2015 by jím měly být vybaveny všechny krajské základny," dodal Černohorský.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video