Panasonic letos přijme 200 lidí

Pardubice - Bezmála dvě stě nových pracovníků plánuje do konce tohoto roku přijmout pardubická společnost Matsushita Communication Industrial Czech, která v průmyslové zóně vyrábí elektroniku značky Panasonic. Do konce roku tak stoupne počet zaměstnanců v závodě na pět set.


„Nyní u nás pracuje tři sta dvacet lidí a doufáme, že se nám do konce roku podaří dosáhnout plánovaného počtu pěti set zaměstnanců,“ sdělil šéf ředitelství pardubického závodu společnosti Matsushita Hiromichi Tomida.

Podle pracovníků z Úřadu práce v Pardubicích nebude mít společnost problémy sehnat sto osmdesát nových pracovníků. „Zájem pracovat pro Panasonic je obrovský, takže se domnívám, že s náborem lidí nebudou mít nejmenší problémy,“ uvedla vedoucí odboru trhu práce v Pardubicích Hana Procházková.

Pracovníky schopné pracovat s elektronikou shání i další investor v Pardubicích společnost Foxconn CZ, která ve svém areálu v Černé za Bory montuje počítače pro řadu renomovaných prodejců jako je například Compaq.

Podle Procházkové ale většina nezaměstnaných dává spíše přednost práci v Panasonicu. „Jsou tam pravidelné dvousměnné provozy, jiný charakter i organizace výroby. Panasonic má také velký zájem o vzdělanější nezaměstnané, především pak středoškoláky, kterých máme nyní v evidenci dost, protože právě končí školní rok,“ vysvětluje Procházková.

Mobilní telefony a autorádia značky Panasonic začala firma Matsushita vyrábět v nové továrně v Pardubicích koncem března tohoto roku. Po Plzni, kde Japonci vyrábějí televizory stejné značky, jsou Pardubice druhým městem v zemi, kde byla továrna této firmy postavena.

Investice japonské společnosti do regionu by měly přesáhnout tři miliardy korun a práci by zde mělo najít zhruba tisíc pět set lidí. Z Pardubic chce společnost do budoucna řídit celý evropský trh. Zatím sem přesunula výrobu mobilních telefonů z Anglie a plánuje sem i přemístění výrobny autorádií z Německa.
Matsushita je vůbec první společností, která začala v pardubické průmyslové zóně vyrábět. Po ní měla v plánu v Pardubicích investovat ještě pardubická firma Compack a francouzská společnost General Trailors. Obě společnosti však své plány neuskutečnily.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video