V horkých dnech by lidé měli hodně pít

V horkých dnech by lidé měli hodně pít | foto: Lenka Hamšíková, MF DNES

Ostravské Makro skladuje nápoje na slunci

  • 40
Horko k zalknutí a rady lékařů přinutily v minulých dnech většinu obyvatel Moravskoslezského kraje pít více nealkoholických nápojů než jindy. Některé zákazníky ostravské prodejny Makro pobouřilo, že firma chce na jejich žízni vydělat za každou cenu.

"Minerálku ani sladkou limonádu už si v Makru nikdy nekoupím. Skladuje totiž palety s nápoji venku i v těchto vedrech, kdy na ně praží slunce a žár může dosahovat až 50 stupňů Celsia,“ upozornila žena, která si nepřeje zveřejnit jméno, ale redakce ho zná.

"Na obalu každé lahve přitom stojí, že se má uchovávat v chladu a chránit před přímým slunečním světlem," dodala.

Vedoucí laboratoří firmy Aquatest, která testuje kvalitu minerálních vod, Jiří Nepožitek potvrdil, že lahve s nealkoholickými nápoji nesmí stát na slunci.

"I když minerálka splňuje přísné normy kvality, nedá se vyloučit přítomnost malého množství bakterií. V teple se mohou bakterie pomnožit a nápoj pak může vyvolat střevní potíže," vysvětluje.

Ještě horší je podle něj situace u slazených limonád. "Ultrafialové záření rozkládá cukry a další přídavné látky. Výsledek může být škodlivý. Lahve vystavené slunci by se měly znovu otestovat," míní.

O to by se měla postarat Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která podle ředitele olomouckého inspektorátu Jindřicha Smičky dostala stejný podnět od zákazníků Makra už 19. července.

"Stížnost šetříme. Náš inspektor už tam byl. Zaměříme se na kontrolu skladování nápojů v prodejnách této společnosti, ale i dalších řetězců," slibuje Smička s tím, že mohou obchodníkům udělit pokutu ve výši do tří milionů korun.

Ostravská ředitelka Věra Haasová se odmítla k problému vyjádřit s tím, že s médii hovoří jen mluvčí společnosti Makro Markéta Světlíková. "Pokud v Ostravě skladují nápoje venku, porušují naše přísné předpisy. Zajistím nápravu," slíbila Světlíková.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video