Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 28. 10. 2018 22:52

Oslavy 100. výročí vzniku Československa

Online reportáž z oslav stého výročí vzniku Československa pro vás připravují Filip Kalčák, Jan Zázvorka, krajští redaktoři iDNES.cz a ČTK.

21:14

ImageText

Botanik, spisovatel a popularizátor vědy Václav Větvička.

21:13

Jiří Krampol - herec a bavič, známý zejména z filmového plátna a televizní obrazovky, na jevišti vystupoval třeba jako partner Miloslava Šimka. Vyučil se soustružníkem, v roce 1962 absolvoval DAMU. Před kamerou poprvé stál v roce 1958, proslul zejména rolemi tvrdých mužů nebo policistů, například v často opakovaném seriálu Malý pitaval z velkého města. Prosadil se jako dabér, často mluvil Jeana-Paula Belmonda, daboval též Louise de Funese. V posledních letech Krampol, který se celý život věnuje sportu, také moderoval televizní zábavné pořady. Je počtvrté ženatý, má dva vlastní syny a dva vyženil.

21:12

Michal David - zpěvák a hudebník, v posledních letech uspěl i jako producent a autor muzikálů, mimo jiné Tři mušketýři, Kleopatra či Mona Lisa. Narodil se jako Vladimír Štancl do známého cirkusového rodu Kludských, studoval na pražské konzervatoři a podle pamětníků patřil k největším talentům české jazzrockové scény. V polovině 70. let ho objevil známý impresário František Janeček, díky kterému se o dekádu později stal jednou z největších hvězd populární hudby. Po pádu komunistického režimu se stáhl do ústraní, odkud se ale vrátil po vítězství českých hokejistů na OH v Naganu 1998.

21:12

ImageText

Michal David, Ivan Vyskočil a Jiří Krampol.

21:11

Radek Štěpánek se tenisu věnoval profesionálně od roku 1996. Vyhrál pět turnajů ATP ve dvouhře a 18 ve čtyřhře. V letech 2012 a 2013 vyhrál Davis Cup. Na OH 2016 v Riu de Janeiro získal bronzovou medaili ve čtyřhře. Konec kariéry ohlásil loni v listopadu.

21:11

ImageText

Tenista Radek Štěpánek. Před pár dny se v Praze rozloučil s profesionální kariérou.

21:10

ImageText

Pavol Krúpa hovoří s Alenou Vitáskovou.

21:09

Zdeněk Zbořil je politolog, historik a vysokoškolský pedagog. Vystudoval historii, indonesistiku a politologii na Filozofické fakultě UK. Odborník na dějiny Indonésie a jihovýchodní Asie.

21:09

Ivan Vyskočil je herec a moderátor. Před kamerou stál už jako středoškolák, po absolvování DAMU (1968) hrál pět let v Činoherním klubu, poté prošel dalšími soubory, od 90. let je "na volné noze". Upozornil na sebe například ve filmu Mladý muž a Bílá velryba nebo seriálech Záhada hlavolamu, Velké sedlo či Létající Čestmír. Vyskočil také patřil k zakladatelům Herecké asociace, která každoročně uděluje divadelní ceny Thálie. V minulosti se angažoval také v politice, v roce 1996 v Praze neúspěšně kandidoval v senátních volbách za DEU. V nedávné době vystupoval jako odpůrce přílivu imigrantů do Evropy.

21:08

Alena Vitásková je bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Od roku 1974 pracovala na různých pozicích v Severomoravské plynárenské. V letech 2001 až 2003 působila ve společnosti Transgas a RWE Transgas. Byla též předsedkyní představenstva Pražské teplárenské (2004 až 2006). V čele ERÚ vystupovala proti společnostem provozujícím solární elektrárny. Krajský soud Vitáskovou potrestal 8,5 roku vězení v kauze neoprávněně udělených licencí solárním elektrárnám na Chomutovsku, Vrchní soud v Olomouci ji letos obžaloby zprostil, případ ještě přezkoumá Nejvyšší soud. Viněna je též ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku v souvislosti s tím, že v roce 2014 jmenovala Renatu Veseckou místopředsedkyní úřadu.

21:07

Jana Lorencová je investigativní novinářka a poslankyně za hnutí ANO v letech 2013 - 2017. Zviditelnila se reportážemi v ČT o kauze lehkých topných olejů, o podvodech s drahými kameny nebo o krachujících kampeličkách. Od roku 1970 pracovala z politických důvodů skoro dvacet let jako servírka, teprve pak se mohla vrátit k profesi, kterou v 60. letech studovala. Prošla několika tištěnými médii, v roce 1994 zakotvila v ČT, přízeň publika i nepřízeň mocných získaly její důsledné reportáže v pořadech Nadoraz, Fakta, Klekánice, Za zdí a Případ pro reportérku.

21:07

Pavol Krúpa je slovenský podnikatel působící i v České republice. Podnikat začal na střední škole, později založil společnost prodávající finanční a pojišťovací produkty, v polovině 90. let se zaměřil na obchodování s cennými papíry. V roce 2003 založil společnost Arca Capital, v Česku na sebe poprvé výrazně upozornil o čtyři roky později, když jeho Arca Capital Bohemia koupila od bývalého premiéra Stanislava Grosse akcie firmy Moravia Energo. Ve stejném roce Krúpa koupil společnost Marila Balírny od podnikatelů Tomáše Pitra a Jiřího Syrovátky. Krúpu média někdy označují za "nájezdníka", jenž se snaží využít slabin firem, které jsou v problémech. Známý je jeho výpad na americkou GE Money kvůli podmínkám, za kterých Američané získali část Agrobanky, či na Zdeňka Bakalu v otázce krachujícího OKD. Krúpa letos v dubnu vyzval politiky, aby se přidali k trestním oznámením, která v souvislosti s kauzou OKD podal.

21:06

Oceněná Ivanka Kohoutová je ředitelka Střední zdravotnické školy, kterou somálská studentka žalovala kvůli zákazu nošení muslimského šátku, takzvaného hidžábu. Ayan Jamaal Ahmednuurová opustila školu podle žaloby kvůli tomu, že na základě rozhodnutí ředitelky nesměla nosit muslimský šátek ani při teoretické výuce. Spor ještě neskončil. Kohoutová je oceněna dle Hradu jako "statečná žena v boji s netolerantní ideologií".

21:02
Zajímavosti

Havel počtem vyznamenaných nešetřil. Mezi lety 1995 a 2002 jich udělil víc než 400. V roce 1998 vyznamenal téměř 90 osobností, za což ho kritizoval tehdejší předseda Poslanecké sněmovny a ODS a následník ve funkci prezidenta Klaus. Řekl tehdy, že nejvyšší státní vyznamenání se mají udělovat ročně pouze malému počtu osobností a nikoli hned několika desítkám lidí. „Vyznamenání má být jako šafránu. Vyznamenán velikou státní cenou má být člověk, kterého všichni známe, který něco znamená, který se zapíše do historie naší země,“ poznamenal Klaus v roce 1998.

Sám Klaus pak během desetiletého působení na Pražském hradě každoročně 28. října uděloval mezi 20 a 24 vyznamenáními. Jen v den 90. výročí založení Československa v roce 2008 ocenil 28 osobností. Zeman nejméně vyznamenání udělil v roce 2013, a to 29. O rok později ocenil o čtyři lidi více a v roce 2015 vybral 35 osobností. Předloni dal řády nebo medaile 30 lidem, loni 39.

21:02

Státní vyznamenání v současné podobě byla ustanovena zákonem z roku 2014. Prezidenti mohou udělit či propůjčit Řád bílého lva, Řád T. G. Masaryka a medaile Za zásluhy a Za hrdinství. Vyznamenáni mohou být čeští občané 1. ledna a 28. října, cizinci kdykoli. Tradičně je pro oceňování vyhrazen večer 28. října.

21:01
Zajímavosti

Prezident Miloš Zeman udělil nejvyšší počet vyznamenání za své působení ve funkci prezidenta republiky. 

Ocenil 41 osobností, loni jich bylo 39. Nejvíce státních vyznamenání bylo uděleno v roce 1998 první českým prezidentem Václavem Havlem. Jeho následník Václav Klaus uděloval pravidelně lehce nad 20 vyznamenání.

21:00

ImageText

Tenista Radek Štěpánek.

20:59

ImageText

Na závěr slavnostního ceremoniálu zazpívala operní pěvkyně Eva Urbanová.

20:58

ImageText

Herec Ivan Vyskočil.

20:58

ImageText

Alena Vitásková.

Nepřehlédněte