Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 28. 10. 2018 22:52

Oslavy 100. výročí vzniku Československa

Online reportáž z oslav stého výročí vzniku Československa pro vás připravují Filip Kalčák, Jan Zázvorka, krajští redaktoři iDNES.cz a ČTK.

21:37

Helena Suková patří k nejúspěšnějším českým tenistkám, ve dvouhře vyhrála deset turnajů, ve čtyřhře, kde kralovala tenisovému žebříčku, 69 turnajů. Získala 14 grandslamových titulů (devět v ženské čtyřhře a pět ve smíšené čtyřhře), dvě olympijská stříbra a Československu pomohla v 80. letech ke čtyřem triumfům ve Fed Cupu.

21:36

ImageText

Tenistka Helena Suková.

21:36

ImageText

Politička, novinářka a dokumentaristka Jana Lorencová.

21:35

ImageText

Historik a publicista Milan Syruček.

21:34

ImageText

Podnikatel Jaroslav Strnad.

21:33

Michal Macháček - historik a spisovatel. Absolvoval doktorské studium na Ústavu českých dějin Filozofické fakulty UK a zahraniční pobyty na univerzitách v Bratislavě a v Moskvě. Zabývá se problematikou česko-slovenských a československo-sovětských vztahů a komunistického hnutí ve 20. století. 

Zaměřuje se na politické elity té doby, zejména Gustáva Husáka. Napsal publikaci o posledním komunistickém prezidentovi Gustávu Husákovi. Jeho knížku Miloš Zeman pochválil a autor pak tvrdil, že kvůli tomu Akademie věd neschválila jeho další projekt na výzkum období normalizace.

21:30

PŘEHLEDNĚ: Lánský, Větvička, Hejma i Krampol. Vyznamenání má 41 osobností

přečíst článek
21:29

Jaroslav Strnad - podnikat začal začátkem 90. let jako obchodník s kovovým šrotem, později přidal obchod s vyřazenou vojenskou technikou a dalšími armádními přebytky. 

Nyní je základem Strnadova podnikání průmyslový a zbrojařský holding Czechoslovak Group (CSG; dříve Excalibur Group). Holding CSG zastřešuje 22 výrobních a obchodních společností, prostřednictvím Strnadova podílu je s ním propojen i výrobce nákladních automobilů Tatra Truck. Jeho firmy Zemanovi přispěly miliony korun na prezidentskou kampaň.

21:27

ImageText

Zpěvák Michal David.

21:27
28.října 2018 v 21:12, příspěvek archivován: 28.října 2018 v 21:28

Pražský hrad. Společný snímek prezidenta republiky Miloše Zemana, manželky prezidenta republiky Ivany Zemanové a prezidenta Slovenské republiky Andreje Kisky s vyznamenanými a zástupci vyznamenaných. https://t.co/QQvlEgDjnn

21:26

ImageText

Ohňostroj na olomouckém Horním náměstí.

21:26

Karel Sýs - básník, spisovatel a novinář. V jeho tvorbě dominuje poezie, věnuje se i historii. Byl angažovaným básníkem komunistického režimu, redaktorem stranického kulturního týdeníku Tvorba.

21:22

Ester Ledecká je snowboardistka a lyžařka, hvězda letošních zimních olympijských her v Pchjongčchangu, kde se díky senzačnímu zlatu v super-G postarala o první české i československé olympijské zlato ve sjezdovém lyžování a zvítězila i ve snowboardingu na paralelním obřím slalomu. Jako třetí sportovec v historii a první žena tak vyhrála na jedněch zimních olympijských hrách ve dvou různých odvětvích. Je také dvojnásobnou mistryní světa (2015, 2017) a trojnásobnou vítězkou Světového poháru, to vše ve snowboardingu.

21:20

Petra Kvitová jako jedna z nejúspěšnějších současných světových tenistek je vítězka 25 turnajů WTA ve dvouhře, včetně Wimbledonu, který vyhrála v letech 2011 a 2014 a Turnaje mistryň (2011). Na OH 2016 v Riu de Janeiro získala bronz ve dvouhře. Je také pětinásobnou vítězkou Fed Cupu, který vyhrála v letech 2011, 2012, 2014, 2015 a 2016.

21:19

ImageText

21:19

Ondřej Hejma - hudebník, zpěvák, skladatel a novinář. Vystudoval angličtinu a čínštinu na Filozofické fakultě UK a už v roce 1987 se stal pražským zpravodajem americké agentury AP, pro kterou pracoval dvaadvacet let. S hudbou začínal koncem 60. let, kdy spoluzaložil bluesovou kapelu Žízeň. Poté prošel Yo Yo Bandem, hrál s Ivanem Hlasem a již zhruba 40 let je frontmanem skupiny Žlutý pes.

21:18

Petr Čech jako brankář pomohl české reprezentaci k řadě úspěchů, mimo jiné k bronzu na ME 2004. Ligu hrál za Plzeň, Blšany, Spartu Praha, v zahraničí pak za Stade Rennes, Chelsea a nyní nastupuje za Arsenal. Mimo jiné je vítězem Ligy mistrů a Evropské ligy, několikanásobným vítězem anglické ligy, Anglického poháru a anglického Ligového poháru. Je držitelem řady individuálních ocenění.

21:17

Erik Best je český novinář a vydavatel amerického původu, který v Praze vydává v angličtině bulletiny Fleet Sheet a Final Word. Vyrostl v Montaně a absolvoval východoevropská studia na Georgetownské univerzitě. V Praze žije od roku 1991, rok poté tu začal vydávat Fleet Sheet, výtah zpráv z českého tisku. V roce 2000 založil s manželkou Ditou nakladatelství E.S. Best, od roku 2001 vydává Final Word, komentář vybraných zpráv, a od roku 2010 i jeho českou mutaci, publikoval také na blogu Aktuálně.cz.

21:16

Darina Nešporová je učitelka mateřské školky z Jívové na Olomoucku, která loni v červnu zachránila čtyři děti na procházce, když se na ně na lesní cestě vyřítilo osobní auto, které dostalo smyk. Učitelka tři děti odstrčila stranou a pětiletého chlapce, který se jí držel za ruku, ochránila vlastním tělem, aby se nepopálil od podvozku auta, které je oba zavalilo. Chlapec z nehody vyvázl s lehkým zraněním, učitelka musela být zpoza auta vyproštěna a nehodu odnesla popáleninami a zlomenou pánví. Za svůj čin již získala Cenu Michala Velíška a Zlatý záchranářský kříž.

21:15

Jan Fencl je politik, ministr zemědělství za ČSSD ve vládě Miloše Zemana v letech 1998 až 2002. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let vedl zemědělské družstvo v Mistříně, poté pracoval v různých funkcích v hodonínském Agropodniku. Po listopadu 1989 krátce předsedal dvěma moravským zemědělským družstvům a poté se začal věnovat budování nevládních zemědělských institucí. Před jmenováním ministrem stál v čele Svazu zemědělských družstev a společností, vedl Českomoravskou agrární konfederaci. V roce 2009 stál u zrodu Strany práv občanů - zemanovci.

Nepřehlédněte