Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 28. 10. 2018 22:52

Oslavy 100. výročí vzniku Československa

Online reportáž z oslav stého výročí vzniku Československa pro vás připravují Filip Kalčák, Jan Zázvorka, krajští redaktoři iDNES.cz a ČTK.

20:14

Na Václavském náměstí se podle organizátorů sešlo asi 30 tisíc lidí.

20:13

ImageText

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou.

20:13

ImageText

Ohňostroj, který ke stému výročí založení československého státu rozzářil nebe nad Prahou.

20:12

ImageText

Major Tomáš Krampla nese Štefánikovu šavli v čele průvodu na úvod slavnostního ceremoniálu udílení státních vyznamenání.

20:11

    Manželka bývalého prezidenta Dagmar Havlová.

    20:11

    ImageText

    V sále je i slovenský prezident Andrej Kiska.

    20:10

    Do Vladislavského sálu za zvuku fanfár z opery Libuše přichází prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou. Sálem zní státní hymna.

    20:09
    Protesty

    Na Václavském náměstí pokračuje demonstrace. Jiří Padevět přihlížející v proslovu požádal, aby měli stále touhu po svobodě a nepodléhali populismu. Po něm mluvil Petr Pithart, který přečetl báseň od Viktora Dyka Píseň noci 29. října. 

    „Ne na svůj zájem, ale na budoucnost hleď v moři krve prolité. A nebude-li v srdci čistá vroucnost, jak uhájíme dobyté?“ recitoval Pithart. Dodal, že je nutné vzdorovat směsici malomyslnosti a komplexů. Zkritizoval, že Česká republika není ochotná přijmout ani jednoho uprchlíka. Mluvil o tom, že v Češích je stále pocit zrady z minulosti. „Brusel máme za hlavní město okupační mocnosti, ačkoli jsme tam již dlouho nepřišli s kloudným nápadem,“ řekl.

    20:08

    ImageText

    Bývalý prezident Václav Klaus s manželkou Livií.

    20:08

    Řády Bílého lva dostali generálové a Švehla, Zeman ocenil vědce i umělce

    přečíst článek
    20:07

    ImageText

    Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou při příchodu do Vladislavského sálu.

    20:06

    Nejvyšším státním vyznamenáním je Řád bílého lva, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident uděluje také medaile Za hrdinství a Za zásluhy. Řádovými dny pro propůjčování či udělování státních vyznamenání českým občanům jsou 1. leden a 28. říjen, zvykem je předávat je především na slavnostním večeru 28. října na Hradě. Cizí státní příslušník je může dostat kdykoli.

    20:06

    Zeman i letos na ceremoniál nepozval své odpůrce z řad politiků, rektorů či hejtmanů, což vyvolalo kritiku i od vedení Sněmovny. Předseda dolní komory Radek Vondráček kvůli tomu dopisem žádal nápravu. Podle Hradu znamenalo nepozvání "zdvořilou laskavost", která měla dotyčné zbavit utrpení při rozhodování, zda kvůli nenávisti k Zemanovi na Hrad jít.

    Oproti minulosti letošní ceremoniál obsahuje několik jiných detailů. Do Vladislavského sálu bude přinesena například šavle prvního československého ministra války Milana Rastislava Štefánika, kterou dostal v Rusku od legionářů. Použita také bude prezidentská standarta Hradní stráže z roku 1924. Na výzdobu Vladislavského sálu bylo použito 2000 růží v národních barvách.

    20:04

    ImageText

    Vladislavský sál Pražského hradu.

    20:03

    Do Vladislavského sálu přišel bývalý prezident Václav Klaus a manželkou Livií. Vojáci Hradní stráže přinášejí historické prapory.

    20:02

    ImageText

    Mezi hosty je i majitel TV Barrandov Jaromír Soukup.

    20:02

    ImageText

    Ocenění dnes dostane také tenista Radek Štěpánek.

    20:01

    ImageText

    Čekání na zahájení ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu.

    20:00

    ImageText

    Petr Pithart na pódiu na Václavském náměstí.

    20:00

    Ve Vladislavském sále je předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička, šéf odborů Josef Středula, teď přišel ministr životního prostředí Richard Brabec. Zatímco v minulosti odnášeli těsně před začátkem prázdné židle, dnes je sál zcela zaplněn, hlásí zpravodaj ČTK.

    Nepřehlédněte