Babiš přijal Orbána. Pašeráci nebudou určovat, kdo bude v Evropě žít, řekl

  • 788
Maďarského premiéra Viktora Orbána přivítal v Kramářově vile premiér a šéf ANO Andrej Babiš. „Je to můj přítel,“ řekl Babiš. „Není možné, aby v Evropě pokračovala ilegální migrace. Není možné, aby pašeráci určovali, kdo bude v Evropě pracovat a žít,“ uvedl po jednání s Orbánem. Česko i Maďarsko odmítají možnost přerozdělování migrantů.

Orbána považuje premiér Babiš za spojence v rámci uskupení zemí Visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které spolupracují v Evropské unii.

„Chceme podpořit výcvik pobřežních hlídek v Libyi,“ uvedl Orbán. To má pomoci snížit počet lidí směřujících z Afriky nelegálně do Evropy. Ocenil, že obě země - Česko i Maďarsko - odmítají globální pakt OSN o migraci.

Orbán: Dříve byla politika úctyhodná, dnes je to spíš box

„Charakter evropské politiky se značně změnil,“ řekl také Orbán. „Dříve byla politika úctyhodným řemeslem, dnes už je to spíše box,“ prohlásil maďarský premiér. Politika se podle něj stává spíše elitářskou. „Jsem rád, že můžu být hostem premiéra odvážné vlády,“ uvedl Orbán.

Za velký potenciál spolupráce považují oba politici zbrojní zakázky. „Zvuk naší zbrojní výroby je celosvětový,“ řekl k tomu v pátek Babiš. „Konečně se náš vojenský průmysl postavil na nohy,“ řekl český premiér.

„Spolupráci v oblasti zbrojařství není jen obchod, spolupráci v této oblasti mohou vytvořit jen země, mezi kterými je důvěra bezvýhradná,“ uvedl Orbán. Budapešť podle něj už nakoupila česká vojenská letadla a má zájem o další obranné zakázky.

Více než dobrý přítel. Maďarského premiéra Orbána přijal Zeman v Lánech

O jaderné energetice podle Babiše vůbec řeč při jednání nebyla. „Neuvažujeme o podobné dohodě jako má Maďarsko,“ odmítl český premiér, že by Česká republika stavěla další jaderný blok v zemi poté, co by uzavřela mezivládní dohodu s Ruskem. 

Babiš ujistil Orbána, že postoj Česka k Maďarsku se nezměnil

Orbán se také v pátek sešel s prezidentem Milošem Zemanem, který řekl, že se mu omluvil za to, že ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD chce ze seznamu klíčových ambasád vyškrtnout tu v Maďarsku.

„Já se omluvím za toto rozhodnutí a navrhnu ostatním ústavním činitelům, aby toto rozhodnutí bylo zrušeno,“ řekl Zeman už ve čtvrtek večer v televizi Barrandov. 

„Byl jsem překvapen,“ řekl k tomu Babiš. O kroku ministerstva zahraničí se prý dozvěděl až z tisku a když mu to Petříček vysvětloval na vládě, šéf ANO a předseda vlády to moc nepochopil.

Ministerstvo se snaží utišit skandál, Hamáček i ČSSD stojí za Petříčkem

„Já jsem ubezpečil pana premiéra, že z hledisky vlády nic takového nenastalo,“ řekl Babiš po jednání s maďarským premiérem. Ministr zahraničí Petříček se jednání s maďarským premiérem neúčastnil, v době Orbánovy návštěvy je v Polsku.

„Nechci se vměšovat do záležitostí České republiky. Vím, jak koaliční vládnutí funguje. Chceme zůstat blízkými přáteli a spojenci České republiky,“ řekl Orbán.

Po schůzce v Kramářově vile Babiš s Orbánem obědvali v Hrzánském paláci. „Taky s ním chci probírat jeho koncepci motivace, aby v Maďarsku mladí lidé měli víc dětí. My o tom taky přemýšlíme,“ řekl Babiš. „Naše populace stárne a toto je velmi důležité,“ uvedl český premiér.

30. listopadu 2018

Orbán se také sešel s předsedy obou komor parlamentu a s kardinálem Dominikem Dukou. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který Orbána doprovází, poděkoval už dříve české Sněmovně za to, že kritizovala doporučení Evropského parlamentu zahájit proti Maďarsku řízení kvůli vážnému porušení hodnot Evropské unie. Maďarsko před kritikou ze strany EU bránil v minulosti také Babiš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video