Jiří Zimola (ČSSD), nastupující hejtman Jihočeského kraje, podepisuje koaliční dohodu (19. listopadu 2008)

Jiří Zimola (ČSSD), nastupující hejtman Jihočeského kraje, podepisuje koaliční dohodu (19. listopadu 2008) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

„Oranžové“ v krajské koalici na jihu Čech doplní „modří“

  • 7
Krajskou koalici v Jihočeském kraji uzavřeli sociální a občanští demokraté. Podle dnes podepsané koaliční smlouvy připadne ČSSD v jedenáctičlenné vládě sedm křesel, ODS čtyři. Hejtmanem se stane volební lídr socialistů Jiří Zimola, dosavadní starosta Nové Bystřice na Jindřichohradecku.

Volební lídr ČSSD Zimola dnes uzavřenou dohodu komentoval sportovní terminologií - hřiště zůstává stejné, mění se někteří hráči. Do opozice v kraji míří komunisté a lidovci.

"Přicházejí ale noví, neunavení trenéři, kteří mají dlouholeté zkušenosti a plno sil, aby zápas pro všechny Jihočechy dopadl co nejlépe. Budeme hrát podle pravidel - rozhodně ne jen pro krásu, ale pro užitek všech Jihočechů tak, abychom se po skončení zápasu nemuseli za výsledek a předvedenou hru stydět," slíbil Zimola po podpisu koaliční smlouvy.

KRAJSKÉ VLÁDY PŘEHLEDNĚ

Jak se kraje zbarvují do oranžova a jiných barev a kde už znají hejtmany

Dosavadní hejtman Jan Zahradník (ODS) v krajské radě není, už minulý týden se rozhodl, že se v ní nebude ucházet o žádnou funkci. Ustavující zasedání zastupitelstva Jihočeského kraje, které zvolí hejtmana, jeho náměstky a další členy krajské rady, bude 24. listopadu.

V zastupitelstvu Jihočeského kraje má ČSSD 22 křesel a ODS 19. To oběma stranám dává pohodlnou většinu - opozice má dohromady čtrnáct zastupitelů, z toho komunisté deset a lidovci čtyři.

KRAJSKÁ VLÁDA V JIŽNÍCH ČECHÁCH

Hejtman: Jiří Zimola (ČSSD) - vnější a zahraniční vztahy, krizové řízení

Martin Kuba (ODS) - první náměstek hejtmana; regionální rozvoj, doprava

Ivana Stránská (ČSSD) - zdravotnictví a sociální věci

Jaromír Slíva (ČSSD) - finance

Jana Krejsová (ČSSD) - školství a rozvoj podnikání

Karel Vlasák (ODS) - životní prostředí, zemědělství, rozvoj venkova

František Štangl (ODS) - kultura, památky, cestovní ruch

Do funkcí neuvolněných radních jsou navrženi tři zástupci ČSSD - Blanka Procházková, Jaromír Novák a Václav Valhoda - a Karel Matoušek z ODS.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video