Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 23. 6. 2019 20:26

Demonstrace za nezávislost justice a lepší vládu

Na pražské Letenské pláni se v neděli 23. června od 16:30 uskuteční demonstrace, kterou pořádá iniciativa Milion chvilek pro demokracii.

16:02

Před 16:00 byla plocha na Letné zaplněna asi z jedné čtvrtiny.

15:53

Na Letné mají lidé transparenty s nápisy: „Stydím se za svého premiéra i prezidenta“ nebo „Babiš, to je známá firma“, další nápisy zmiňují Babišovu údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečnosti (StB) nebo žádající odstoupení premiéra. Cedule „Není tady žádný volný prostor“ a další poukazují na očekávanou vysokou účast na demonstraci. Transparenty vyzývající k demisi a žádající nezávislost justice a veřejnoprávních médií vyvěsili také obyvatelé blízkého bytového domu.

15:46

Na shromáždění budou dohlížet desítky policistů, antikonfliktní tým, dobrovolníci Českého červeného kříže i koordinátor a krizový manažer záchranné služby.

15:40
23.června 2019 v 15:41, příspěvek archivován: 23.června 2019 v 15:47

VIDEO: Letna Park, Prague. Slowly filling up as LOTR's soundtrack is being played while the crowd gears up for the protest starting in an hour. The demand the resignation of PM Andrej Babi?. #prague #Letna https://t.co/WA29u6PoCf

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Letna Park, Prague. Slowly filling up as LOTR's soundtrack is being played while the crowd gears up for the protest starting in an hour. The demand the resignation of PM Andrej Babiš. #prague #Letna https://t.co/WA29u6PoCf

Letná se zaplňuje demonstranty.

15:45

Do Prahy z Olomouce odcestoval i Ondřej Holpuch. „Netroufám si odhadnout, zda Andrej Babiš odstoupí, spíše ne. Ale je třeba přinejmenším dát hlasitě najevo, že demokratická politika nesmí být technologií zneužívání moci a že skandály Andreje Babiše nesmí vyšumět,“ řekl ČTK Holpuch.

15:45

„Tlak ulice roste,“ popsal dění v Česku internetový portál Oberösterreichische Nachrichten. Agentura AP ale uvedla, že pozice Babiše, jehož označila za „podnikatele, ze kterého se stal populista“, je pevná.

15:43

Německá veřejnoprávní televize ARD k dnešnímu protestu uvedla, že jeho vzorem je sametová revoluce z roku 1989, při které v zemi padl komunistický režim. Německá rozhlasová a televizní stanice MDR poznamenala, že za svoláním demonstrace na symbolické místo, kterým se Letná během sametové revoluce stala, je i fakt, že Václavské náměstí už bylo na protesty proti Babišovi malé.

15:27

Proti vládě demonstruje ze zahraničí i Petr Bílý, který transparent nenechal doma ani na cestách po Spojených státech.

14:22
  • V Praze na Letné se začali scházet první účastníci demonstrace za nezávislost...
13:15

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes zúčastnil pietního shromáždění v Ležákách na Chrudimsku. „Máme 30 let svobody a demokracie, lidé mají právo vyjádřit svůj názor. S paní ministryní Benešovou jsme udělali vše, abychom vyvrátili ty domněnky, splnili jsme i požadavky ohledně zákona o státním zastupitelství. Takže tomu moc nerozumím, proč se to děje. Mrzí mě to, lidé protestují proti něčemu, co se nestalo a ani nestane. Většina tvrzení není ani pravdivá,“ řekl novinářům.

12:24

Bývalý prezident Václav Klaus demonstraci odsoudil s tím, že se jedná o protesty zneuznaných lidí, kteří jsou frustrovaní, že nevyhráli volby. Demonstrace mohou podle něj zneklidnit zemi, rozeštvávat a přispět k nepohodě v Česku.

11:03

Z Brna podle místních aktivistů míří na demonstraci nejméně 2000 lidí. Využijí vlaky, autobusy i auta. Několik desítek lidí vyrazilo například vlakem v 10:37 z brněnského dolního nádraží, postupně odjíždějí také demonstranti v autobusech od Janáčkova divadla. 

10:45

Prezident mi v těžkých dnech vyjádřil podporu, řekl Babiš o setkání v Lánech

přečíst článek
10:40

Babiš řekl, že ho demonstrace mrzí hlavně vzhledem k ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). Podle něj prokázala, že je morálním vzorem, a předložením návrhu novely zákona o státním zastupitelství do připomínkového řízení plní požadavky demonstrantů.

10:30

Premiér Andrej Babiš se v sobotu večer setkal v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, který mu vyjádřil podporu

10:00

Demonstrace, které pořádá spolek Milion chvilek, se po republice i v Praze konají od konce dubna. Pořadatelé vyčítají premiérovi zapletení do kauzy Čapí hnízdo, údajného dotačního podvodu, ve kterém je premiér trestně stíhán. Kritizují i novou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, což vnímají jako Babišovy snahy ovlivňovat v kauze justici.

08:57

Praha očekává rekordní protest. Připraveni jsou policisté i záchranáři

přečíst článek

Vážení čtenáři, on-line reportáž z demonstrace za nezávislost justice a lepší vládu se uskuteční v neděli 23. června na Letenské pláni v Praze.  Demonstrace začíná v 16:30.