Výzkumník drží ampulku s variantou koronaviru omikron. Ilustrační foto.

Výzkumník drží ampulku s variantou koronaviru omikron. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Podle výrobce testů omikron už vede. Podle SZÚ ho má 35 % nakažených

  • 148
Společnost Diana Biotechnologies uvedla, že varianta omikron už polovinu nových případů nákazy koronavirem v Česku. Státní zdravotní ústav ale tuto informaci vyvrátil. Podle něj v tuto chvíli omikron tvoří asi 35 procent nákaz. V některých lokalitách už ale dominantní být může, uved ústav.

Firma o tom, že omikron začíná dominovat ve čtvrtek informovala ve své tiskové zprávě. Spolupracuje s laboratořemi, které vyhodnocují zhruba pětinu všech denně prováděných testů. „Máme poměrně unikátní data i díky tomu, že máme PCR chemii, která dokáže přímo omikron variantu detekovat. V posledních dnech jsme dostali až 15 tisíc testů denně,“ vysvětlil finanční a provozní ředitel DIANA Biotechnologies Martin Dienstbier. 

Převládnutí omikronu do deseti dní predikoval v pondělí také Státní zdravotní ústav, ten ale ve čtvrtek vyvrátil to, že by měl omikron v současnosti v Česku tvořit polovinu případů. 

„Za poslední den odběru, ke kterému máme k dispozici i data z Ústavu zdravotnických informací a statistiky, tedy k 5. 1. 2022, celková prevalence neboli počet pacientů s daným onemocněním v určitém okamžiku, vychází na 35% varianty omikron celkově v ČR,“ uvedla mluvčí ústavu Štěpánka Čechová. 

Zdravotní ústav nevyvrací, že omikron může dominovat v určitých lokálních ohniscích. „Počet nových případů omikronu však podle očekávání roste geometrickou řadou a lokálně se tedy již může stávat dominantí, to znamená v určitých lokalitách skutečně již přesahovat 50% všech SARS-CoV-2 pozitivních vzorků odebraných v posledních dnech,“ sdělila Čechová.

Dominanci omikronu lze podle ústavu očekávat v následujících dnech. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden uvedl, že vlna bude vrcholit na přelomu ledna a února.

Podle firmy už omikron dominance dosáhl

„Průměrný podíl varianty omikron ve sledovaných laboratořích dosáhl k 4. lednu padesáti procent, což znamená až 5 tisíc případů omikronu za den v celé ČR. Nevidíme už ani jednu laboratoř s podílem omikronu pod 20 procent, a naopak v Praze některé dosahují až 75 procent,“ uvedl vědecký ředitel DIANA Biotechnologies Václav Navrátil.

„Až do včerejšího dne převládala varianta delta, která je dnes na ústupu. V těchto dnech dochází ke křížení, kdy varianta omikron začíná dominovat,“ sdělil Dienstbier na tiskové konferenci. Počet nových případů se podle něj zdvojnásobí zhruba za dva a půl dne. 

Denní přírůstky nakažených podle stupně očkování

„Dle aktuálních dat předpokládáme, že pokud se nic nezmění, tak tato vlna může dosáhnout maxima již kolem 25. ledna, kdy by denní počty nových případů mohly dosahovat až 200 tisíc denně,“ řekl Navrátil.

Předpokládá ale, že při současné denní kapacitě testů nebudou všichni nově nakažení pozitivně otestovaní, přibude tak zřejmě kolem 50 tisíc pozitivních za den.

„Stačí šíření viru zpomalit relativně málo, a už to zásadně ovlivní, kolik bude nakažených v tom maximu,“ řekl novinářům Dienstbier a apeloval na to, aby lidé alespoň omezili kontakty a nosili respirátory. „Dobrovolné promořování bych nedoporučoval. U omikronu se příliš neví o dlouhodobých efektech,“ sdělil Dienstbier . 

Přírůstek nakažených s covid-19 za poslední týden

Počet nově nakažených variantou omikron se podle aktuálních dat každý den zvyšuje o 30 procent. Pokud by se nárůst podařilo snížit o pět až 10 procent za den, vlna epidemie se zpozdí o pět až deset dní a počet nakažených v maximu klesne na polovinu až třetinu.

Varianta omikron je podle odborníků nakažlivější a nákaza má zřejmě mírnější klinický průběh. „Navíc při takto rychlém průběhu kritická situace potrvá kratší dobu a už začátkem března by se měl počet případů pohybovat maximálně v jednotkách tisíc, ale spíše stovkách denně,“ uvedl Dienstbier.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video