Olovo: teorie spiknutí byl omyl

Teorie premiéra Miloše Zemana, že takzvanou operaci Olovo, která měla znemožnit Petru Buzkovou, vyrobila a zaplatila nejmenovaná instituce, nejspíš vznikla na základě omylu a nedorozumění mezi členy nejužšího vedení ČSSD. Po včerejších vyjádřeních místopředsedy Stanislava Grosse a předsedy vlády se jako nepodložená ukazuje verze, kterou Zeman vyslovil před necelými dvěma týdny, aby odvrátil pozornost od Úřadu vlády, odkud hanopis na Buzkovou pochází.

Z aktuálních výroků politiků ČSSD lze jednoduše popsat, jak omyl vznikl. Gross před dvěma týdny na politickém grémiu ČSSD řekl, že nepochybuje o tom, že dokument vznikl na Úřadu vlády. Dodal však, že tuto aféru mohla jakási instituce zveličit a využít proti ČSSD. Zeman den nato ovšem oznámil, že se grémium shodlo, že jakási instituce operaci Olovo vyrobila a zaplatila. Posléze potvrdil, že s tím přišel Gross. Premiér ovšem toto nedorozumění nepovažuje za důvod, aby svou hypotézu vzal zpět.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video