David Rath

David Rath | foto: ČTK

ODS sepsala přehmaty hejtmana Ratha, teď se ho pokusí svrhnout

  • 244
Středočeští občanští demokraté na příštím zasedání krajského zastupitelstva zřejmě navrhnou odvolání hejtmana Davida Ratha z funkce. Podle nich se při řízení kraje dopouští řady pochybení, je arogantní a zneužívá veřejných peněz k vlastní politické propagaci. Novinářům to řekl Rathův předchůdce ve funkci Petr Bendl.

Zastupitelé zvažují, že nejprve Ratha požádají, aby sám odstoupil. Pokud tak neučiní, jsou připraveni vyvolat hlasování o Rathově odvolání.

"Je dost možné, že na příštím jednání zastupitelstva budeme chtít, aby pan hejtman odstoupil, nebo byl odvolán," uvedl bývalý hejtman středních Čech Bendl.

Návrh na Rathovo odvolání chtěla ODS původně vznést již na dnešním jednání krajského zastupitelstva, na pořad jednání by se ale dostal až pozdě odpoledne nebo večer.

"To není nic překvapivého, já si myslím, že každá opozice má právo žádat odvolání politického soupeře. Pokud na to ODS bude mít dost hlasů, tak mají i šanci, jinak je to čisté plácnutí do vody," sdělil Rath ČTK.

čtěte také

Bendl dnes novinářům předal seznam pochybení, jichž se Rath podle ODS během půlročního působení ve funkci dopustil. Je mezi nimi mimo jiné údajné porušování a nerespektování zákona při úhradě regulačních poplatků za pacienty krajských nemocnic, snaha o zastrašování soudu či zneužívání dotací.

"Podmiňovat dotace získané z krajského rozpočtu tím, že zveřejní i jméno hejtmana, ať už je to na jakékoliv akci či na uniformách dobrovolných hasičů, to považujeme za něco, co přesahuje mez politické etiky," uvedl Bendl jeden z příkladů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video