Ředitel středočeské ZOO Chleby René Franěk označil vévodkyni ze Sussexu Meghan...

Ředitel středočeské ZOO Chleby René Franěk označil vévodkyni ze Sussexu Meghan Markle za cikánku. | foto: koláž iDNES.cz

Člen ODS nazval vévodkyni cikánkou. Omluví se, nebo končí, reaguje Fiala

  • 1713
Člen ODS a ředitel Zoo Chleby René Franěk označil vévodkyni ze Sussexu Meghan Markle, s níž se o víkendu oženil britský princ Harry, za cikánku. Není to přitom jediný rasistický výrok, který na sociálních sítích šířil. Předseda ODS Petr Fiala s tím však má problém a vyzval Fraňka k omluvě. Pokud tak neučiní, nebude už nadále členem ODS.

Franěk je řadový člen ODS. V médiích se jeho jméno objevilo nedávno, když poslanec Václav Klaus mladší navštívil Zoo Chleby, kterou Franěk vede. Klaus si pochvaloval, že je možné provozovat zoo bez utrácení peněz daňových poplatníků a dával Chleby za příklad, než zjistil, že zvířata, která si prohlížel, dotovala nejen EU, ale i ministerstvo zemědělství a další instituce. 

Nyní šéf soukromé zoo zaujal znovu, a to kvůli výrokům na sociálních sítích, na které o víkendu upozornil fotograf Jan Povýšil na Twitteru. Franěk v komentářích označil vévodkyni ze Sussexu Meghan Markle za cikánku.

Později svůj výrok v diskuzi bránil slovy, že to myslel v kontextu multikulturního obohacení, které rezonuje ve veřejném prostoru. 

19.května 2018 v 13:56, příspěvek archivován: 21.května 2018 v 12:41

Člen ODS, kandidát do Evropského parlamentu a ředitel ZOO Chleby, kterého nedávno tak vychvaloval Václav mladší... *já se asi v @ODScz už nedivim ničemu https://t.co/xWcPVertWi

Není to však jediný rasistický výrok, který Franěk z klávesnice vypustil. Pod fotkou z fotobanky, na které se drží za ruce černoch a běloch, Franěk reagoval: „Lidé si podávají ruku jinak. Zde ale člověku podává ruku jiný živočišný druh.“

19.května 2018 v 20:25, příspěvek archivován: 21.května 2018 v 12:47

@JanPovysil @VojtechGibis @ODScz Mám ještě lepší https://t.co/7ynTDvmwWQ

Server iDNES.cz tedy Fraňkovi zavolal, aby své výroky vysvětlil. Nicméně na telefonáty zatím nereagoval a na dotaz zaslaný přes SMS neodpověděl. 

K celé věci se ale vyjádřil předseda ODS Petr Fiala. „Rasistické urážky pana Fraňka na sociálních sítích jsou nepřijatelné. Jeho názory nejsou v souladu s našimi hodnotami. Pokud se za své nechutné výroky neomluví, nemůže být nadále členem ODS,“ napsal v SMS iDNES.cz Fiala.

Na svém profilu také ředitel Zoo Chleby uvedl, že by se rád setkal s entomologem Martinem Konvičkou. Ten spíše než znalostí hmyzu proslul svými výroky na adresu islámu, za které byl i prošetřovaný policií. Vedl také politické uskupení Blok proti islámu.

Člen ODS by se rád setkal s někdejším předsedou Bloku proti islámu Martinem...

Kromě výroku o cikánce Franěk nešetří urážkami ani na adresu liberálů, ochránců lidských práv a ruských disidentů. Ve svém statusu na Facebooku je označil za lidi trpící sexuálními úchylkami. 

19.května 2018 v 14:25, příspěvek archivován: 21.května 2018 v 12:50

@JanPovysil @VojtechGibis @ODScz https://t.co/ku1b3eFr86

Češi nejsou rasisti, ale xenofobní, řekla v Rozstřelu vietnamská lektorka (04/2018)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Britská královská rodina

Video