Tanky patřící vojsku Muammara Kaddáfího zničené francouzským útokem u Benghází. (20. března 2011)

Tanky patřící vojsku Muammara Kaddáfího zničené francouzským útokem u Benghází. (20. března 2011) | foto: Profimedia.cz

Od odmítání k podpoře: jak se měnil český postoj k akci v Libyi

  • 165
Postoj České republiky ke spojenecké akci v Libyi se mění každou chvíli. Napřed byli politici proti, nyní souhlasí. Stejně tak proměnlivý je názor na to, jestli se do akce zapojit. Ministr obrany Alexandr Vondra to v pátek vyloučil, šéf diplomacie Karel Schwarzenberg v neděli připustil vyslání protichemické jednotky.

Ještě před čtrnácti dny si exprezident Václav Havel vysloužil pořádnou kritiku. Řekl, že Kaddáfí byl dlouho považován za kuriózního šaška, ale nyní se ukazuje, že je to hlavně zločinec. "Když bude páchat další zločiny, zásah bude nutný," řekl Havel v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg mu tehdy vyčetl nedostatek informací, Havlova slova odmítl i prezident Václav Klaus.

Schwarzenberg i Klaus vojenský zásah v Libyi odmítali. Klaus dokonce uvedl, že vyhlášení bezletové zóny by bylo v podstatě vyhlášením války.

Teď se postoj české diplomacie změnil. Nasazení sil NATO v Libyi Česko oficiálně podpořilo.

Podle Schwarzenberga se český postoj změnil po páteční rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která operace v Libyi posvětila. "Právě na rozhodnutí Rady bezpečnosti přece bylo nutné počkat. Když totiž opustíme mezinárodní právo, vrátíme se k zákonům džungle," vysvětluje Schwarzenberg, proč se česká diplomacie držela při zdi.

Do operací v Libyi se Česko aktivně zapojit nehodlá, byť je členem Severoatlantické aliance. "Armáda nemá k akci v Libyi potřebné schopnosti ani kapacity," řekl už v pátek ministr obrany Alexandr Vondra.

V neděli už však ministr Schwarzenberg připustil, že bychom do oblasti mohli vyslat prestižní českou protichemickou jednotku, která dřív sloužila například v Perském zálivu. Možná je také humanitární pomoc.

Mělo by se Česko aktivně zapojit do spojenecké akce v Libyi?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 11. dubna 2011. Anketa je uzavřena.

NE
NE 19713
ANO
ANO 13791

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video