ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Ke třetí dávce se po jejím zpřístupnění přihlásilo 42 tisíc mladých lidí

  • 34
Za první den po zkrácení lhůty na pět měsíců po dokončeném očkování se o posilující dávku přihlásilo 42 tisíc zájemců ve věku 18 až 29 let. Do pondělí se mohli nechat očkovat až půl roku od druhé dávky. Celkově bylo za úterý očkováno více než 85 tisíc lidí, z toho více než 73 tisíc bylo posilujících dávek a přes 32 tisíc byli právě lidé ve věku 18 až 29 let.

Data ve středu zveřejnili na Twitteru zástupci Chytré karantény. „Včera se k očkování zaregistrovalo přes 88 tisíc občanů, z toho 84 tisíc na posilovací dávku. Ve věku 18 až 29 let evidujeme 42 tisíc zájemců o posilovací dávku,“ uvedli.

Podle Chytré karantény se na takzvaný booster už za leden zaregistrovalo přes 200 tisíc lidí. Od začátku roku si také více než 145 tisíc lidí nechalo posilující dávku aplikovat. Celkově už má posilující očkování, které by mělo více chránit před vážným průběhem i při nákaze variantou omikron, přes 2,5 milionu lidí.

Podle dat o očkování se do neděle celkově nechalo očkovat nebo se k očkování přihlásilo 6,82 milionu lidí, což je asi 64,5 procenta české populace. Mezi lidmi staršími 60 let je proočkovanost více než 80 procent, u sedmdesátníků přes 90 procent.

Posilující dávka už je pro všechny dospělé. Ráno se přihlásily dva tisíce

Stále ale zůstává asi 388 tisíc neočkovaných seniorů, kteří jsou rizikovou skupinou. Vážný průběh ale hrozí i mladším, například pokud jsou obézní nebo mají cukrovku. Mezi třicátníky je očkováno asi 63 procent lidí.

Zájem o vakcinaci proti covidu-19 v některých očkovacích centrech v Česku v úterý, kdy nově mohou dostat posilující dávku po pěti měsících všichni dospělí, vzrostl. Očkování zájemců však bylo plynulé, pokud se tvořily fronty, lidé v nich čekali jen chvíli.

Kapacity očkovacích center jsou dostatečné a mezi zájemci převažují ti, kteří si přichází pro třetí dávku vakcíny, vyplynulo z vyjádření zástupců center. V některých regionech se navíc nabídka míst pro očkování v uplynulých dnech rozšířila. Lidé hojně využívají místa, kde se vakcíny podávají bez předchozí registrace.

Posilující dávka bude i pro lidi nad 18 let. Firmy musí testovat i očkované:

29. prosince 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video