V OC Chodov se otevřelo nové očkovací centrum bez registrace. (12. července...

V OC Chodov se otevřelo nové očkovací centrum bez registrace. (12. července 2021) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Chystá se masivní očkování bez registrace. Nabídnou jej další místa

  • 685
Očkovat proti covidu bez registrace by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha mohla i některá běžná očkovací centra. Příští týden by se mohla otevřít tři nová místa mimo nemocnice, jedno z nich nejspíš v Brně. Od pondělka už fungují dvě místa bez registrace v Praze, obchodní centrum na Chodově i hlavní nádraží hlásí enormní zájem o vakcinaci. Další očkovací místo bez registrace se otevře v pondělí v obchodním centru na Smíchově.

„Není to možné udělat úplně kdekoliv, musí tam být zázemí pro skladování vakcín. Musí to schválit i hygiena, přeci jenom je to poskytování zdravotních služeb,“ uvedl ministr po středečním jednání výborů pro zdravotnictví a školství ve Sněmovně.

Zájem o dvě nová centra je podle něj až překvapivý, denně se tam chtějí nechat očkovat stovky lidí. Jestli je víc motivuje to, že se nemusí registrovat předem, nebo losování o věcné ceny, už v pondělí nechtěl spekulovat.

Díky velkému zájmu o očkování bez registrace se bude otevírat nové  očkovací centrum na pražském Smíchově. Na Twitteru o tom informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch:

Další místa pro očkovací centra bez registrace přiblížit nechtěl, rozhodne se během několika příštích dní. Musí to ale podle něj být místa, kde je velký „průtok“ lidí, jako jsou právě obchodní centra nebo centra větších měst. Nutná je zároveň dobrá dopravní dostupnost, v Praze například metro.

Správa železnic v úterý sdělila, že hledá vhodná místa na nádražích napříč celou zemí, především v krajských městech. Pravděpodobná jsou podle dostupných informací například na nádražích Brno-Královo Pole, Ostrava hlavní nádraží, Hradec Králové hlavní nádraží nebo ve Středočeském kraji v Kolíně.

Babiš navrhne 21 dní mezi dávkami Pfizeru. Za očkování lze vyhrát tenisky

Zatím není jasné, jestli se i v nových centrech počítá s dodatečnou motivací očkovaných formou losování o ceny. Mezi očkovanými na pražském Chodově a hlavním nádraží se denně vybírá výherce tenisek a poukazů na web nabízející počítačové hry, týdně se losuje o mobilní telefon. 

Vojtěch už dříve uvedl, že tím cílí hlavně na mladé, mezi kterými je velký podíl neočkovaných, a nejvíc mezi nimi v posledních dnech přibývá nakažených.

Návštěvu odložte, brzdí místa nápor

Zájem o očkování proti covidu-19 bez registrace na pražském hlavním nádraží a v nákupním centru na Chodově trval i ve středu.

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), který centrum na Chodově zřizuje, na Facebooku lidi vyzval, aby návštěvu kvůli velkému zájmu raději odložili. Fronta měla dopoledne podle něj více než 150 metrů a čekací doba přesahovala dvě hodiny.

Enormní zájem o očkování bez registrace na Chodově. Čekání je na hodiny

Velký zájem a fronty zaznamenalo také centrum na hlavním nádraží, které provozuje Fakultní nemocnice Bulovka.

„Prosíme, přijďte zítra nebo až později odpoledne,“ napsali zástupci IKEM. V pondělí, kdy se centrum otevřelo, tam bylo naočkováno asi 600 lidí, v úterý 800 a ve středu očekávají ještě vyšší číslo.

Na hlavním nádraží bylo v pondělí očkování asi 240 lidí. Za celý den v Praze podali zdravotníci téměř 18 500 dávek.

Po první dávce testy zdarma, navrhuje ministr

Vojtěch také ve středu řekl, že nárok na bezplatný test by od září mohli mít lidé se zahájeným očkováním. Vláda nyní plánuje, že pojišťovny přestanou hradit většinu preventivních testů.

Povinné plošné testování v zaměstnáních jako na jaře by pak mohlo být jen v regionech s horší epidemickou situací. Rozhodne se podle Vojtěcha v srpnu.

Ministr se vyjádřil také k možným kontrolám certifikátů u hostů restaurací. Zavedení takové povinnosti podle Vojtěcha posoudí legislativní rada vlády. Epidemiologicky smysl dává, uvedl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video