Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policejní ochránci musí projít Pekelným týdnem, hlídají i bezpečnost jídla

  13:57
Policisté v obleku, kteří chrání naše nejvyšší činitele, jsou podle mluvčího Ochranné služby Policie ČR Martina Kaisera jen špičkou ledovce. Většina z nich zabezpečuje ochranu důležitých objektů, kterých je jen v Praze přes 150. Činnost Ochranné služby je velmi různorodá, některé odbornosti jsou jako vystřižené z akčních filmů, vysvětluje v rozhovoru pro iDNES.cz.
Policisté při výcvik s chráněnou osobou.

Policisté při výcvik s chráněnou osobou. | foto: Archiv OS PČR

Když se bavíme o Ochranné službě PČR, jak rozsáhlý je váš tým?
Celkový počet policistů a občanských zaměstnanců našeho útvaru je zhruba 1200, většina z více než 1000 policistů se věnuje ochraně objektů zásadních pro bezpečnost státu. Jedná se například o Úřad vlády, Poslaneckou sněmovnu, Senát, určená ministerstva a dále zastupitelské úřady. Takových objektů je jen v Praze celkem 158.

S vývojem bezpečnostní situace se vyvíjí i práce ochranných týmů. Musí se přizpůsobovat novým hrozbám, neustále se ve všech směrech zdokonalovat, umět komunikovat s tuzemskými i zahraničními chráněnými osobami. Je to náročná a často mravenčí práce. Nicméně také velmi pestrá a zajímavá.

Pavel má při jízdách na motorce speciálně cvičenou ochranku, prozradil expert

Takže když vidíme v okolí politiků muže se sluchátky za uchem, kterým zrak chrání černé brýle, jde jen o malou část týmu?
Ano, osobní ochránce je vlastně jen vrchol pyramidy. O bezpečnost chráněných osob se stará rozsáhlý tým specialistů jako jsou pyrotechnici, kynologové, odborníci v oblasti hygienicko-toxikologické ochrany.

Máme vlastní analytiky, kteří vyhodnocují možná rizika a dále epizodické ochránce, kteří zajišťují místa, kde se pohybují chráněnci, mají připravené mimo jiné únikové trasy a jako první eliminují případný útok vůči nim. Spolupracujeme s dalšími bezpečnostními službami, ale nebudu zabíhat do detailů.

Zaujala mě hygienicko-toxikologická ochrana. Co si pod tím mám představit?
V případě vyhodnocení vyšší míry rizik u chráněnců, často u významných zahraničních delegací, máme prostředky na to, jak prověřit podávané pokrmy, ale nechci zmiňovat bližší podrobnosti.

Služba ochranné služby přináší řadu situací a rozličné chráněné osoby.

Koho tedy chráníte?
Ústavní činitele, kteří jsou taxativně vymezeni nařízením vlády. Všeobecně lze uvést, že vyjma prezidenta, kterého hlídá Útvar pro ochranu prezidenta ČR, to jsou všichni ústavní činitelé ČR, včetně premiéra, určených ministrů, velvyslanci Izraele a Spojených států.

Dále poskytujeme krátkodobou ochranu, pokud to bezpečnostní situace vyžaduje. V neposlední řadě poskytujeme ochranu zahraničním delegacím.

Dlouhý výčet jistě i různých povah. Co když s chráněnou osobou názorově nesouzníte. Odráží se to na práci ochránců?
Většina z nás zažije hned několik vlád. Je nám upřímně jedno, jestli je náš svěřenec levičák, nebo pravičák, vždy musíme odvádět špičkovou práci. Stručně řečeno, hlídáme funkci, nikoliv konkrétního politika. Zásadní je pro nás důvěra chráněných.

Osobní ochránce musí být komunikačně velmi zdatný. Komunikuje nejen s chráněncem, ale i s jejich týmy. Jazykové znalosti jsou velkou výhodou. Je obecným pravidlem, že pokud nejde o bezpečnostní záležitosti, program a další zásadní věci spojené se službou, neměl by osobní ochránce iniciovat s chráněnou osobou rozhovor sám od sebe.

Jsme profesionálové a ochranu poskytujeme chráněným osobám bez ohledu na vlastní politické názory.

Stává se, že vaší příslušníci například požádají, ať někoho hlídat nemusí, nebo naopak, klient se vůči některým ohradí?
Jsme profesionálové a ochranu poskytujeme bez ohledu na vlastní politické názory. Pro nás je naprosto klíčová důvěra dotyčných a dalších našich zásadních partnerů. Buduje se dlouhodobě, ztratíte ji velmi snadno.

Ochránci při výcviku.

Jak ochránce rekrutujete, co musí umět? Předpokládám, že to není jen o výborných střeleckých výsledcích a dobré fyzičce.
To určitě ne. Podmínkou přijetí uchazečů na osobní ochranu je praxe u policie minimálně tři roky. Kromě zdravotní, fyzické a osobnostní způsobilosti k výkonu služby musí uchazeči absolvovat takzvaný „pekelný týden,“ kde prověříme jejich fyzickou i psychickou odolnost, obecný přehled, znalost policejní práce, střelecké schopnosti, sebeobranu, práci v týmu a tak dále.

Není zapotřebí žádných superschopností. Hledáme vyrovnané týmové osobnosti. Všechny potřebné znalosti policisty naučí naši výborní výcvikáři.

Práce policie ve Sněmovně: zákrok na plénu je výjimkou, přibylo demonstrací

A co dál musí splňovat?
Osobní ochránce musí být psychicky velmi odolný, asertivní, zvládat značný stres a vypjaté situace, vzdělávat se, absolvovat pravidelné střelecké výcviky, sebeobranu, kurzy zdravovědy a tak dále. Výhodou je znalost anglického nebo jiného jazyku a to na vyšší úrovni. Osobní ochránci totiž doprovází chráněné osoby i v zahraničí.

Nároky jsou opravdu vysoké, a jestli jsou vhodnými kandidáty, se ukáže až poté, co projdou náročným výběrovým sítem. Na Ochranné službě je velké množství různých pozic. Koho by nezaujala práce osobního ochránce, může se podílet třeba na ochraně objektů.

Volného musela ochranka vyvléci ze Sněmovny, zůstala po něm spoušť

Cvičíte i v zahraničí, nebo jen v České republice a dá se říci, jak si stojí naši ochránci oproti světu?
Mám osobní zkušenost ze zahraniční mise a sdílím názor s ostatními kolegy, kteří sloužili v misích po celém světě, že úroveň našich policistů je v porovnání se zahraničními kolegy na velmi vysoké úrovni. Samozřejmě nelze paušalizovat a není zapotřebí teoretizovat, kdo je lepší a kdo horší. Důležité je odvádět vždy kvalitní práci a umět pracovat v týmu.

Zažil jste někdy vypjaté situace, kdy jste očekával zvrat, nebo přímo ohrožení?
Vypjatých momentů zažívají ve službě nejen policisté Ochranné služby poměrně mnoho. Náročné jsou například předvolební kampaně, různé demonstrace a tak podobně. Nesmíme podcenit žádnou situaci, rizika je zapotřebí vyhodnocovat průběžně. Osobní ochránce by se měl neustále udržovat v připravenosti k reakci na možný útok. Samozřejmě v závislosti na dané situaci, pozorností a silami je třeba umět disponovat, což vyžaduje delší praxi.

16. září 2013

Ochranná služba Policie ČR

Poskytuje osobní a epizodickou ochranu a bezpečnostní přepravu chráněných ústavních činitelů České republiky a osob, kterým je po dobu jejich pobytu na území České republiky poskytována ochrana podle mezinárodních dohod.

Zajišťuje ochranu diplomatických objektů (zastupitelských úřadů a rezidencí velvyslanců), ochranu chráněných objektů a prostorů zvláštního významu pro vnitřní pořádek a bezpečnost, které schválila vláda - Poslanecké sněmovny, Senátu, Ústavního soudu, Úřadu vlády, ministerstva zahraničních věcí, vnitra a dalších resortů.

Provádí hygienicko-toxikologickou ochranu. Organizuje v souvislosti s ochranou chráněných osob opatření k zajištění jejich bezpečnosti, hlídá i objekty.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...