Výstavba moderní mimoúrovňové křižovatky Malovanka již byla zahájena. Vizualizace.

Výstavba moderní mimoúrovňové křižovatky Malovanka již byla zahájena. Vizualizace. | foto: METROSTAV

Obří křižovatka Malovanka propojí tunely

  • 12
V Patočkově ulici začala stavba nové mimoúrovňové křižovatky Malovanka, která by měla od prosince 2007 zklidnit dopravu za severním portálem Strahovského tunelu. Dělníci již razí průzkumné štoly. Stavba, jež je součástí městského okruhu, spolyká celkem 1,2 miliardy korun.

Kolmý zabahněný žebřík vedoucí donekonečna pod zem v prostředku Patočkovy ulice. Na kulatých kovových prutech se smekají ruce i nohy. Stačí, aby holínka trochu uklouzla. Jsem ráda, když po ručkování došlápnu doprostřed bahna ražené štoly. Přesto tudy dělníci šplhají nahoru a dolů několikrát denně.

Kanalizace z Břevnova i Brusnice se musí přeložit
"Ještě než započne výstavba soustavy tunelů Malovanka-Prašný most-Špejchar, musíme zprovoznit křižovatku Malovanku, a ještě předtím přeložit veškeré inženýrské sítě, protože jinak bychom zablokovali tuto část Prahy na řadu měsíců," říká František Polák z Metrostavu.

Začíná se proto dvěma nejzákladnějšími problémy: přeložením kanalizace, jež sbírá odpadní vody z celého Břevnova, a svedením koryta Brusnice. Právě do štoly, kudy povede nová přeložka kanalizace, jsme sešplhali. Razí se netradičně: sbíječkami.

Lidé z okolních vil se báli toho, že zde budou dělníci střílet. To však nehrozí. Z 864 metrů je již většina hotova, zbývá dorazit jen zhruba čtyřicet metrů.

"Větší problémy už by nastat neměly, je zde poměrně stabilní břidlice," říká Václav Jelen z Energie Kladno, která pracuje pro Metrostav. Až do poloviny štoly se raziči pohybovali v navážce, jež sem byla za staletí svezena z nejrůznějších staveb na Pražském hradě.

V únoru by měla být štola hotova, pak se do ní položí sklolaminátové trubky o průměru 1,2 až dva metry. Okolí trubky se vystříká cementopopílkovou směsí.

"Pak tady uděláme takový bypass a kanalizaci opět propojíme," říká asistent stavbyvedoucího Martin Stárek. Spoutání posledních pár stovek metrů volných břehů čeká i potok Brusnici, jež teče pod Prahou většinou v trubkách.

Kaskáda rybníků zklidní a osvěží
Vody potoka budou svedeny pod povrch země v místě mimoúrovňové křižovatky. Díky tomu však čekají Pražany příjemné změny.

"Vznikne tady kaskáda rybníků, kde budou moct lidé v klidu procházet od břevnovského kláštera až na Malovanku určitou oázou klidu," říká Stárek.

Kromě úpravy stávajících vodních ploch se lidé nejen z Břevnova dočkají nového rybníka. Ten vznikne právě poblíž usedlosti Malovanka na místě zchátralých bývalých garáží, kde dlouhé roky přespávali bezdomovci.

Jak břehy Brusnice, tak okolí rybníka bude vydlážděno se souhlasem památkářů do žluta. "Jak se bude ten nově vzniklý rybník jmenovat?" zamýšlí se Stárek. To prý nikdo neví. Metrostaváci mu zatím nepoeticky říkají "Stavba 3427".

"Propána, tak o tom jsme ještě neuvažovali, to bude muset řešit komise pro místopis, samozřejmě ve spolupráci s občany," vyděsil se těsně před vánočními svátky starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa na dotaz MF DNES.

Méně hluku, a také méně zplodin
"Doprava u Strahovského tunelu je nyní katastrofální, všichni doufáme, že bude méně zplodin a hluku, až se křižovatka vybuduje," říká Chalupa.

Prozatím auta po výjezdu ze Strahovského tunelu celé desítky minut popojíždějí. Brzda, jednička, plyn. Lidi bydlící kolem budoucí křižovatky čeká ještě dvouleté martýrium, než se situace v okolí zklidní.

Po odvedení kanalizace a potoka Brusnice  se začne dělat přímo na křižovatce Malovanka. Práce tam začnou zhruba v polovině příštího roku.

Křižovatka, proti níž se bouřili někteří obyvatelé okolí, by měla začít sloužit za dva roky. Nové komunikace mají mít dva jízdní pruhy široké 3,5 metru s rozšířením o připojovací a odbočovací pruhy. Součástí stavby bude systém pěších cest, navazující na existující, a lávka nad Patočkovou ulicí.

Veškeré údaje o výstavbě křižovatky Malovanka v Praze 6 se lidé dozvědí v novém informačním centru v budově polikliniky Pod Marjánkou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video