Pietního aktu se zúčastnil i primátor Pavel Bém.

Pietního aktu se zúčastnil i primátor Pavel Bém. - Ostatky skladatele Oskara Nedbala byly převezeny ze Záhřebu na pražský Slavín. (12.5.2006) | foto: MF DNES

OBRAZEM: Skladatel spočinul mezi českými velikány

Ostatky skladatele, dirigenta a violisty Oskara Nedbala jsou ode dneška uloženy na pražském Slavíně. Známý umělec zemřel roku 1930 v chorvatské metropoli Záhřebu, kde byl až do letoška pohřben.

FOTKY ZVĚTŠÍTE KLIKNUTÍM

Skladatel dožil v Chorvatské metropoli, kde byl donedávna také pohřben.

O pietní akt se po ročním úsilí zasloužil houslista Josef Suk. Stal se součástí vzpomínky na zakladatele novodobé české hudby Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, která se koná každý rok při zahájení hudebního festivalu Pražské jaro.

Skladatel dožil v Chorvatské metropoli, kde byl donedávna také pohřben.

Sukovi se podle jeho slov "nikdy nelíbilo", že by měl Nedbal zůstat v Záhřebu, přestože tam působil v opeře. "Bylo to složité, ale našel jsem porozumění," poznamenal Suk.

Pietního aktu se zúčastnil i primátor Pavel Bém.

Sukovu iniciativu pomáhalo uskutečnit ministerstvo zahraničních věcí a pražský magistrát.

Pietního aktu se zúčastnil i primátor Pavel Bém.

Nedbal, žák Antonína Dvořáka, se zapsal do české hudební historie už v mládí, kdy se stal prvním violistou slavného Českého kvarteta. Ve 22 letech poprvé řídil Českou filharmonii. Byl známý jako autor baletů a operet. Mezi nejznámější patří Polská krev nebo Vinobraní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video