Mirek Topolánek a Martin Bursík

Mirek Topolánek a Martin Bursík | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Obrat: vláda má být do dvou týdnů

Praha - Česká politika zažila včera velký posun. Až doposud šéf ODS Mirek Topolánek dával přednost opakování voleb. A to co nejdříve. Nyní je všechno jinak. Sociální demokraté si po včerejším jednání s ODS mohli oddechnout, když zjistili, že už Mirek Topolánek netrvá na překlenovací vládě a předčasných volbách příští rok na jaře. „To by byla katastrofa pro sociální demokracii,“ řekl novinářům šéf ČSSD Jiří Paroubek. Se sociálními demokraty nyní Topolánek připravuje vládu s delším mandátem, která by mohla vládnout do roku 2009. „Pokud všechno půjde hladce, mohl bych prezidentovi představit vládu už během čtrnácti dnů,“ řekl včera Topolánek. Zelení chtějí, aby vláda sestavovaná ODS měla jen dočasný charakter. Pro předsedu Strany zelených Martina Bursíka je ale nejzazší termín voleb léto 2008. Trvá dál na vyhlášení předčasných voleb.

Topolánek nechce předčasné volby. Nyní hledá stabilnější vládu, která by měla fungovat aspoň tři roky.

Praha - Změnu názoru ODS přijala Strana zelených s rozladěním, podle nich jsou předčasné volby nejčistším řešením politického patu. Předseda zelených Martin Bursík řekl, že chce slyšet přímo od šéfa ODS, jak si představuje příští vývoj. Předčasné volby jako koncept neuspěly, řekl Topolánek po schůzce s ČSSD. Pokud se podaří najít dohodu s ČSSD, KDU-ČSL a Stranou zelených, pak by nový kabinet mohl vzniknout do 14 dnů, soudí. Podle Paroubka musejí obě velké strany dojít ke kompromisu, ustoupit je podle něj třeba i v představách o spolupráci s menšími stranami. Zatímco sociální demokraté chtějí, aby ve vládě byli i komunisté, ODS zatím trvá na spolupráci s lidovci a zelenými. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach má za reálný vznik menšinového kabinetu ODS s tichou podporou ČSSD. Vláda by podle premiéra měla mít ambici fungovat nejméně do roku 2009, kdy se Česko ujme vedoucí role v Evropské unii. Řádné volby do Sněmovny se přitom mají konat až v roce 2010.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video