Bronzové sousoší ve Vsetíně

Bronzové sousoší ve Vsetíně - Barvou poškozené bronzové sousoší partyzána a vojáka ve Vsetíně. | foto: Eva Stejskalová

Obnova sousoší bude drahá

Bronzové sousoší partyzána s vojákem od vsetínského autora Rudolfa Hlavici, které je součástí Památníku osvobození a hrobu neznámého vojína na vsetínském náměstí Svobody, polil neznámý vandal barvou.

Podle mluvčího vsetínské policie Františka Hauka  probíhá vyšetřování, které by mělo vést ke zjištění pachatelů. „Pachatel je však stále neznámý,“ informoval Hauk.

Původní odhady, které počítaly s tím, že restaurace sochy bude stát kolem dvaceti tisíc korun, se stále zvyšují. „Ačkoliv se původně předpokládalo, že na likvidaci škody bude stačit částka dvacet tisíc korun, již nyní je jasné, že to bude o více než sto tisíc korun víc,“ uvedl ředitel Technických služeb Vsetín Lubomír Střelec.

Vandalové totiž použili barvy, které lze odstranit jen speciálním drahým přípravkem. „Bohužel, při všech pokusech odstranit barvu dojde k poškození patiny. S ohledem na stáří sousoší je nemožné napodobit patinu, která zrála přes padesát let,“ řekl Roman Hvězda, odborný restaurátor. Řešením by podle něj bylo sousoší opískovat, celé překartáčovat, znovu napatinovat a na závěr zavoskovat a přeleštit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video