Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O odchodu vůbec nepřemýšlím, tvrdí Topolánek

  12:32
Premiér Mirek Topolánek neuvažuje po masakru v krajských volbách o rezignaci. Alespoň to tvrdí v rozhovoru pro MF DNES. "Nesu odpovědnost za druhé kolo senátních voleb, v kterých musíme uspět. Na takové myšlenky teď nemám čas a pokládám je za nesmyslné," říká premiér.

Odejdu na kongresu z funkce a pak se budu tamtéž o tu funkci ucházet. Tím vyhovím požadavku na odchod, říká premiér. | foto: Michal Šula, MF DNES

Pane premiére, o čem přemýšlíte v posledních dnech?
Sice vypadám jako jednoduchý člověk… 

…ano, to si někteří myslí.
Jenže to přemýšlení je někdy složité. Od výroku z Knoflíkové války "kdybych to byl býval věděl, tak bych sem nechodil" až po pocity, že se musím sebevražedně postavit padající lavině. Do toho jde navíc střízlivý pohled, protože všichni vědí, že pod tlakem jsem nejlepší, a že když ostatní ztrácejí hlavu, tak se tomu postavím a chladnokrevně najdu řešení.

I po tak fatální prohře, kterou jste zažil po krajských volbách?
Jistě. Jestliže se mě ptáte, o čem přemýšlím, tak také o tom, jestli je krize v ODS krátkodobá, či dlouhodobá, jestli mám na ní svoji negativní pečeť, či nikoli, jestli budou moji spolustraníci stát o to, abych je z krize vyvedl, a jestli o to vůbec stojím já. Kromě těchto mnoha pocitů musím normálně pracovat, vláda vládne a probíhají dál státní návštěvy. Ze všech chmur mě dostává práce a setkávání s lidmi. Dostávám stovky esemesek, ať se nevzdávám, ať reprezentuji pravicovou politiku dál. Potřebuji slyšet i tohle, nepotřebuji slyšet jenom - ty za všechno můžeš.

Vždyť to slyšíte, že za to můžete.
Když jsem vedl kampaně ODS já, tak jsme vyhráli od podzimu 2002 všechny volby. Vždy jsem ale věděl, že vítězství je pak připsáno geniálním kampaním a geniálním kandidátům, a pokud bychom prohráli, tak by to byla pouze moje vina. Já se ale odpovědnosti nezříkám.

Takže jste přemýšlel o odstoupení z funkce předsedy ODS?
Bylo by to falešné gesto několik týdnů před kongresem ODS, který bude v prosinci. Věta, že všichni dáme na kongresu své funkce k dispozici (řekl ji Pavel Bém - pozn. redakce), je sice hluboce pravdivá, ale nesmyslná. Vždyť kongres je volební, a pokud nás na něm nezvolí, tak ve funkcích končíme. Proto by mi přišlo falešné říci - všechno je to moje vina. Já si počkám na podrobnou analýzu volebních výsledků. Navíc vina není jenom na mně a vedení ODS.

Jenže volby pořádně zatřásly vaší stranou.
My jsme ale velká strana a při vší úctě k hejtmanům a lidem, kteří v krajích vedli kampaň, to byly jen volby signální, které dávají obraz atmosféry společnosti v polovině volebního období. Jistěže ODS může udělat personální změny, ale proč okamžitě?

Personální změna, to hovoříte o sobě?
I o sobě. Samozřejmě. Můžeme dokonce částečně změnit svoji politiku, ale neznám v Evropě politika, který by hned propadal beznaději, a nepropadám jí ani já. Lze udělat změny ve vládě, změny v politice. Pokládám ale minimálně za odpovědné opět kandidovat na předsedu občanských demokratů.

Někteří členové ODS však tvrdí, že odpovědné by bylo naopak odejít.
Odejdu na kongresu z funkce a pak se budu na tomtéž kongresu opět ucházet o tu funkci. Tím vyhovím jejich požadavku na odchod.

Křištálová lupa Uznávám, že to je fikaná odpověď. Přesto, o rezignaci nepřemýšlíte vůbec?
Teď ne. Nesu odpovědnost za druhé kolo senátních voleb, v kterých musíme uspět. Na takové myšlenky teď nemám čas a pokládám je za nesmyslné.

Bude podle vás na kongresu ODS víc kandidátů na předsedu?
Pokud jich bude víc, tak říkám, že je mnoho povolaných, ale málo vyvolených. Připomínám, že když jsem kandidoval na předsedu poprvé, tak jsme byli čtyři a neměl jsem po Václavu Klausovi situaci v ODS nijak jednoduchou. Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientoval. Ve velkých politických stranách platí: dělník je smrtelný, práce je živá. I struktura ODS musí fungovat bez ohledu na to, jací politici a na jaké úrovni ji reprezentují. Ale ani výměna předsedy by neměla stranou otřást. To ovšem neznamená, že bych se vzdal kandidatury.

Na začátku jste řekl, že pracujete nejlíp, když jste pod tlakem. Není tlak v současnosti už příliš velký, abyste to zvládl? Nebylo by dokonce pro vás lepší odejít?
Tlak je velký už šest let, protože pořád jsou nějaké volby. Do těchto posledních jsem šel v nevýhodné situaci, kdy jsem je nemohl úplně ovlivnit, protože jsem nevedl kampaň. Jsem premiérem a to každé straně přináší i negativní body. Proč by ale politici měli odcházet po jedněch prohraných krajských volbách? To by byly v Evropě škarpy plné politických mrtvol a žádní politici by už nezbyli. 

Nebude i kongres ODS pohřebním shromážděním? Vy jste prohrál, vedení strany prohrálo, všichni hejtmani prohráli, krajské organizace prohrály.
Jsme dospělá strana. Vždy jsme se nakonec i s největšími problémy vypořádali. To, že prohra v krajských volbách byla daleko větší, než kdo čekal, strukturou ODS zatřepe. Musí zatřepat! Musíme zareagovat, jinak bychom byli stranou mrtvou. Počkejme ale, až ochladnou emoce, a pak se rozhodněme. Kdo si zachová chladnou hlavu, najde nejlepší řešení.

Chladnou hlavu? Vždyť vy jste nesmírně emotivní.
To si myslíte vy.

Cože? To si myslí skoro každý.
Kdo mě zná lépe, dobře ví, že jsem sangvinik tendující k flegmatismu.

…to budu muset k rozhovoru povolat Sigmunda Freuda.
Moje emoce jsou z 99 procent řízené. To k politice patří. A pokud náhodou ujedu, tak vím proč. 

Já si myslím, že někdy ujíždíte, pokud ale víte proč… Ještě ke krajským volbám. Skutečně byste také pro ně prosazoval celostátní témata? Nevymlouváte se jenom po prohrané bitvě?
Opakuji: nevedl jsem kampaň a neberu za ni odpovědnost.

Kampaň si vedli vaši hejtmani a těch se v pondělí zastal prezident Klaus, který řekl, že výsledku voleb rozumí jako volání po změně. Pochopil jsem to tak, že jeho volání po změně je volání po vaší výměně.
On řekl: voliči si přáli změnu a já jsem měl špatný pocit z toho, že obětí se stali hejtmani. Levicoví voliči si skutečně přejí změnu, ale já bych měl špatný pocit z toho, kdybych použil prezidentova slova, kdyby se obětí změny stala středopravicová vláda.

Vidíte. A mnozí si myslí, že to mířilo od Klause přímo na vás.
Neumím vysvětlovat slova pana prezidenta. Pokládám je za laskavá a vlídná. Jako vždycky.

Aha, ironie. Ale neuškodí. Nepomohlo by výsledku voleb pro ODS, kdybyste již předtím některé ministry vyměnil? Také o tom se na jaře spekulovalo.
Jistě budu muset něco udělat a mohou to být i personální změny. Ale teď? Teď nás čeká druhé kolo senátních voleb a já vyzývám a zdvořile žádám naše voliče, aby zastavili oranžové tsunami.

Zisk kolika senátorských míst budete považovat za úspěch?
My nevíme, zda oranžové tsunami naše voliče spíše naštve, či povzbudí. Úspěchem po masakru v krajských volbách by bylo udržet většinu v Senátu. Druhé kolo senátních voleb je ale vabank. 

Když jste nezasáhli z vedení do kampaně před krajskými volbami, budete zasahovat do sestavování koalic v krajích?
Hovořili jsme o tom na výkonné radě ODS a něco jsme k tomu řekli. Jenže to vám teď neprozradím.

Ale Jiří Paroubek drží vše pevně v rukou a zasahuje i do sestavování koalic v krajích. Neděláte opět chybu?
Nejsem jako vy, jako muška, která naslouchá v Lidovém domě a ví, jak to socialisté budou dělat.

Na to nemusíte být muška, aby to bylo poznat.
A já vám a ani mušce nebudu sdělovat před druhým kolem senátních voleb, na čem se dohodla v případě krajských koalic ODS.

Proč ne? Pomohlo by to voličům při orientaci, jak kdo postupuje.
Nebylo by to v tento moment korektní. Doufám, že i naši voliči už pochopili, že jde tlusté do tenkého, a přijdou hlasovat. 

Jak vlastně probíhala pondělní výkonná rada ODS, kde byli i vaši hejtmani, kteří prohráli? Zněly tam výčitky ze všech stran?
Docela dobře probíhala. Víme, že si musíme nechat zpracovat důkladné analýzy, než to vyhodnotíme. Zabývali jsme se spíše taktikou pro další dny.

Takže neřeknete. Když jsme v červnu dělali rozhovor, tak jste říkal, že vláda by mohla padnout v listopadu či prosinci, pokud by nemohla dělat reformy.
To pořád platí.

Jak je budete dělat, když je vláda křehká a mnoho lidí reformy nechce?
Kdybyste byl na zasedání vlády v pondělí… 

…tam jsem skutečně nebyl.
Tam jsme schválili například teze druhé fáze penzijní reformy, penzijního připojištění. Pokud vláda nebude dělat reformy, tak skončí, to je pořád stejné.

Ale výsledek krajských voleb spíše ukazuje na odpor mnoha lidí k reformám.
V koalici ale existuje vůle pokračovat v reformách. Budeme se bavit o tom, které projekty urychlíme, které připravíme a jak půjdeme dál.

Proč další reformy, když je tolik lidí odmítá nebo jim přinejmenším nerozumí?
Díky decentralizované kampani v krajských volbách se nám skutečně nepodařilo vysvětlit, co všechno se podařilo. ODS nebyla schopna vysvětlit občanům, že fakticky zavedla rovnou daň, co pro ně znamená vstup do schengenského prostoru a volný pohyb osob, nedokázali jsme vysvětlit další reformní kroky a celá diskuse se koncentrovala do poměrně banálního problému 30 korun u lékaře. Mně ale nic nemohou vyčítat. Opakuji: nevedl jsem kampaň.

Dobře, ale zastavíte pod vlivem situace některé reformy? Třeba ve zdravotnictví?
Nebudu na to odpovídat, protože to nevím, což mi musíte věřit. Navíc zpomalení reforem ve zdravotnictví už nastalo, jsou však připraveny zákony, které nejsou kontroverzní a mohly by projít Sněmovnou. Ty nejtvrdší změny ve zdravotnictví nejsou v současné konstelaci prosaditelné.

Ale lidé kritizují poplatky u lékaře a na další změny se netváří.
Levicoví voliči se nechali nachytat na kritiku poplatků, ale kdybych chtěl žertovat, tak ty reformy přinášejí jen sociální jistoty a pozitiva, na nich není pro pacienta nic špatného. Pro těžce nemocné a chudé lidi jsou výhodné. Nedokázali jsme to bohužel vysvětlit v neúspěšné kampani.

V Evropě je pravidlem, že když kterákoli vláda zahájí větší reformy, tak si jakoby rovnou podepíše ortel smrti. Proč to tak je?
V době, kdy svět postihuje finanční krize, je tato otázka ještě zajímavější. Evropané totiž mají dvě možnosti. První je socializace, což bude znamenat jen další zaostávání za rychle se rozvíjejícími regiony, které jsou dnes hlavně v Asii. Povede to k totální ztrátě konkurenceschopnosti. Druhou možností je potřeba vyrovnat se s reformami, které vlády více či méně neúspěšně lidem v Evropě předkládají. Zatím to vypadá, že Evropa bude směřovat k větší regulaci, což pokládám za největší chybu, které se vlády dopouštějí. To by byla velmi špatná zpráva pro naši část světa. 

Překládám si to tak, že skutečně z reforem ani po prohraných volbách neustoupíte.
Neustoupím. Ale zpomalení české ekonomiky a dopady krize ve světě povedou k výpadkům v rozpočtu. Lidi nám však musí věřit. Když si někdo postaví vedle sebe dvojici Paroubek - Sobotka a vedle nich nenáviděného Topolánka a Kalouska, tak si myslím, že se nakonec rozhodnou pro tu schopnější a zdatnější dvojici, která problémy bude řešit lépe.

Ani nemusím pokládat otázku, že tou schopnější myslíte dvojici Topolánek - Kalousek, že?
Jistě.

Neovlivní rozbouřená situace na domácí politické scéně vaše cesty do ciziny? Příští týden máte jet do Spojených států a sejít se i s prezidentem Bushem.
Cesty jsou dlouhodobě plánované a skutečně, sejdu se s prezidentem Bushem. Bude to rozloučení s ním, doufám, že ne se mnou.

To sice říkáte v žertu, ale předsedům ODS bych doporučil nejezdit v době vnitrostranických problémů do Sarajeva. Vždyť víte, jak to dopadlo s Klausem v roce 1997.
Budu pokračovat raději tou Amerikou. Jedu tam i kvůli tomu, že se po letech podařilo vyřešit palčivý problém, kterým je Český dům v New Yorku. Ten otevřu. Dohodli jsme se navíc, že pod jakousi supervizí českého státu ho budou řídit krajané. Jedu tam ale jednat také o finanční krizi. 

Nejsme na to moc malí? Jednat s Amerikou o finanční krizi.
Budeme přece od ledna předsednickou zemí Evropské unie. Připravuje se globální konference o řešení krize a budoucí předseda Evropské rady, kterým doufám od ledna budu, má mít informace, co se chystá. Sejdu se i s kubánskými emigranty, protože k nim máme jiný přístup než další země Evropské unie.

Američané sice oznámili zrušení víz pro Čechy, ale neoznámili, kdy přesně se tak stane. Řeknou vám to při vaší cestě do USA?
Předpokládám, že víza definitivně padnou do několika týdnů a přesné datum se dozvíme v nejbližší době. Zrušení víz je jedna z věcí, kterou jsme lidem nedokázali dobře prodat.

Budete jednat s Američany o radarové základně?
Jedu dohodnout poslední z řady smluv, které s tím souvisejí - dohodu o spolupráci ve vědě a výzkumu. Ta je velmi zásadní pro mnoho našich škol a institucí. Je to jedna z věcí, kvůli které by se naše vláda měla udržet: masivně totiž podporuje inovační program ve vědě a vzdělávání.

A přemýšlel jste o tom, co byste dělal, kdybyste nebyl ani předsedou ODS, ani předsedou vlády?
Jsem poměrně šťastná povaha. Nenechávám si zadní vrátka a hraji všechno hodně otevřeně. Možná vám to přijde i překvapivé…

…u vás mě spíše nic nepřekvapí.
Nepřemýšlím o tom, že skončím. U nás to bývalí vysocí představitelé vůbec nemají jednoduché, nevím, kdo by mě chtěl zaměstnat. Pokud by nikdo nechtěl, tak začnu opět sám.

Existuje televizní pořad Chcete mě? Tam byste se mohl přihlásit.
Jenže teď neřeším, co budu dělat.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...