Prezidentovi vyměnili kyčelní kloub za umělý na začátku června.

Prezidentovi vyměnili kyčelní kloub za umělý na začátku června.

O Klausův kloub se zajímá policie, druhá dražba ani nezačala

  • 59
Kyčelní kloub Václava Klause se měl opět dražit na internetu. Dříve než dražba začala, tak i skončila. Aukční server Odklepnuto.cz, který oslovil stejný muž, jenž se nedávno snažil podobnou dražbu neúspěšně uskutečnit jinde, ji po poradě s právníky zarazil. Do případu se už vložila i policie.

"Po poradě s právníky a bližším prostudování zákonů jsme se rozhodli aukci nespustit," řekl iDNES.cz generální ředitel serveru Otto Lustig.

O tom, že bude nová aukce na serveru Odklepnuto.cz spuštěna ve středu v poledne, redakci informoval zástupce dražitele, podepsaný jako Přemysl Donát. První přitom před týdnem chvíli visela na serveru Aukro.cz - čtěte Podvodník chtěl v dražbě prodat Klausovu kyčel

Aukční server si jeho identitu prověřoval. Jméno Přemysl Donát patří podle Lustiga skutečnému člověku.

Aukci chtěl Donát umístit do rubriky Relikvie. "Václav Klaus není svatý, tudíž tato dražba do zmiňované rubriky nepatří," upřesnil ředitel serveru.

O dražbu se už zajímá policie
Informaci o tom, že se aukce kyčelního kloubu má objevit na webu, se kriminalisté dozvěděli už minulý týden. "Prošetřujeme okolnosti, trestní řízení zahájeno zatím nebylo," potvrdila iDNES.cz mluvčí celorepublikové kriminálky Pavla Kopecká.

Sporná je ale pravost kloubu, dražitel totiž neposkytl žádný důkaz, že by kloub patřil Václavu Klausovi. "Pokud by šlo o padělek, jednalo by se o podvod," upřesnila Kopecká. V případě pokusu o podvod by pachateli hrozil maximálně dvouletý trest.

O případném postihu aukčního serveru zatím policie neuvažuje. "Samotného by mne zajímalo, zda se kloub z nemocnice mohl nějakým způsobem dostat," doplnil ředitel Lustig.

Komu kloub patří, policie neřeší
Policisty ale příliš nezajímá, komu nabízený kloub patří. Podle Karla Kuchaříka, který se zabývá informační kriminalitou, na tom vůbec nezáleží. "Zabývali bychom se tím, i kdyby patřil jakémukoli jinému člověku," uvedl Kuchařík.

Na případné pokračování aukce prezidentova kloubu reagoval Klausův mluvčí zaraženě. "Je to pro mě nová informace, nemůžu znát odpověď na to, zda bychom v souvislostí s tím oslovili policii," uvedl Radim Ochvat iDNES.cz hodinu před předpokládaným startem dražby.

Zdravotníkům na Bulovce, kde byl prezidentovi v červnu kyčelní kloub nahrazen, Klausův mluvčí věří. Fakt, že by se kloub odtud mohl nějakým způsobem dostat, zpochybnil. "Nic takového se nemohlo stát."

Po prověření naopak volá šéfka oddělení zdravotní péče na ministerstvu zdravotnictví Helena Seidlová. Soudí, že by mělo padnout trestní oznámení. "Vše je sice pečlivě evidováno, nikdy se ale nedá vyloučit, že by se to nemohlo stát," naznačuje případnou chybu personálu Seidlová.

. CO ŘÍKÁ ZÁKON?

"V zákoně o transplantacích se píše, že orgány jsou části lidského těla tvořené strukturovaným uspořádáním tkání, které organismus neumí nahradit, pokud jsou z těla zcela odstraněny. Podle této definice kyčelní kloub orgánem je," vysvětlila právnička Klára Slámová. Kdo by chtěl cizí orgán živého člověka prodat, hrozí mu podle trestního zákona maximálně dva roky (nebo zákaz činnosti).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video