Odvolaný ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělání Pavel Zelený

Odvolaný ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělání Pavel Zelený | foto: Cermat

Nové maturity se zpožďují, ministr Liška odvolal jejich šéfa

  • 3
Ministr školství Ondřej Liška odvolal šéfa nových státních maturit Pavla Zeleného z organizace Cermat. Nahradí ho bývalý státní úředník Martin Mach, který maturitu koordinoval na ministerstvu. Oficiálním důvodem je "těsnější spolupráce" mezi Cermatem a ministerstvem.

Ministerstvo MF DNES nepřímo potvrdilo, že se harmonogram příprav nové zkoušky dostával do skluzu.

"To si teď nemůžeme vůbec dovolit. Jakékoliv zaváhání nebo přemýšlení není možné, aby maturita zdárně doběhla," řekla Liškova mluvčí Kateřina Böhmová.

"Důvodem mého odvolání nebylo, že se maturita dostala do skluzu, to v žádném případě. Problém je pouze v tom, že pan ministr chce levnější model státních maturit a za něj já nemohu vzít odpovědnost, proto jsme se dohodli tak, jak jsme se dohodli," řekl iDNES.cz dnes již bývalý ředitel Cermatu Pavel Zelený.  

Úřad resortu školství tvrdí, že pod novým vedením nebude problém státní maturitu stihnout. Středoškoláky čeká už v příštím školním roce. Studenty ještě před tím ale čeká maturitní generálka, která by měla mít tři části.

V dubnu letošního školního roku by si státní maturity mělo vyzkoušet kolem deseti tisíc studentů na 100 až 150 středních školách. V září a prosinci příštího školního roku maturanty čeká druhá a třetí fáze, kdy si státní maturitu už zkusí všichni studenti čtvrtých ročníků. - čtěte Studenty čeká příští rok generálka státních maturit

Nový šéf maturit by se měl podle Lišky snažit také šetřit a hledat levnější varianty zkoušek.

Státní maturita má rozpočet ve stovkách milionů. Celkové náklady na přípravu v období 2008 až 2012 by se měly podle údajů, které ministerstvo školství předložilo na začátku letošního školního roku, vyšplhat až na 480 milionů, roční náklady se pak odhadují na 165 milionů. Velkou část peněz spolknou bezpečnostní opatření při přepravě jednotných testů do škol.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video