Současnou ambasádu ve Washingtonu, která je v havarijním stavu, má nahradit

Současnou ambasádu ve Washingtonu, která je v havarijním stavu, má nahradit prosklený palác se zatravněnou střechou od studia Chalupa architekti. | foto: Vizualizace: Chalupa architekti

Česko si v USA postaví novou výkladní skříň diplomacie za půl miliardy

  • 573
Česká republika chce ve Washingtonu postavit novou ambasádu. Cena se odhaduje na 579 milionů korun a peníze stát vezme z prodeje jiných nemovitostí. Stavět se má začít za dva roky a dosluhující zastupitelský úřad se zbourá.

Záměr stavět novou ambasádu ve vládě nikdo nezpochybnil. "Návrh jsme schválili bez rozpravy," konstatoval ve středu po jednání kabinetu premiér Petr Nečas.

Ve Washingtonu v USA, tedy v zemi jednoho z našich klíčových spojenců, vyroste nová futuristická ambasáda.

Zvlněná fasáda připomene průčelí starořeckého chrámu a díky trávníku dům dobře zapadne do zeleně. Budova by sloužila i pro různé kulturní akce.

Inspirace starověkem? Zvlněná fasáda budoucí ambasády připomíná sloupoví starořeckého chrámu.

Současný zastupitelský úřad postavený v roce 1969 už dosluhuje. Potřebuje opravu kanalizace, elektroinstalace i klimatizace.

Problémem nové budovy je jen vyšší pořizovací cena: 579 milionů korun v době velkého šetření.

Ministerstvo zahraničí tvrdí, že stavbu zaplatí z prodeje jiných budov. Ministr Karel Schwarzenberg si tedy nenárokoval žádné peníze z napjatého státního rozpočtu.

Začít stavět se má v roce 2014 na současném českém pozemku. Stará budova by se zbourala.

Stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) projekt dlouhodobě kritizuje s tím, že Česko odchází z mnoha rozvojových zemí, kde stojí za to držet diplomaty kvůli obchodu. Podle Zaorálka se nakonec stejně náklady vyšplhají k miliardě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video