Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nouzový stav není třeba, shodly se kraje s vládou. Některé ho však chtějí

  9:02aktualizováno  10:47
Krajští hejtmani se shodli se zástupci vlády, že není potřeba nyní vyhlásit nouzový stav, uvedl předseda Asociace krajů Martin Kuba. Vhodná by podle něj byla úprava pandemického zákona. Několik hejtmanů se přitom předtím veřejně vyjádřilo pro jeho přijetí.
Adam Vojtěch a Andrej Babiš na tiskové konferenci vlády

Adam Vojtěch a Andrej Babiš na tiskové konferenci vlády | foto: ČTK

S představiteli krajů jednali v úterý premiér Andrej Babiš a ministři zdravotnictví Adam Vojtěch a vnitra Jan Hamáček. „Situace v moravských nemocnicích není dobrá. Nedochází zatím k převozu mezi nemocnicemi ani na Moravě, ani v rámci České republiky. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ komentoval rozhovor předseda vlády s tím, že situace se dá tento týden ještě zvládnout. Připustil nicméně, že se to může změnit.

Znovuzavedení nouzového stavu přitom navrhuje i ministerstvo zdravotnictví od pondělí kvůli přetíženosti moravských nemocnic. Resort chtěl zmobilizovat do nich studenty. Babiš odmítl, aby se právě z tohoto důvodu vyhlašoval. Česká lékařská komora vyzvala politiky už v neděli, aby zakročili.

„Hejtmani se na jednání s premiérem, ministrem vnitra a ministrem zdravotnictví dohodli, že v této chvíli není potřeba vyhlašovat nouzový stav. Spíš by bylo vhodné upravit pandemicky zákon tak, aby případně umožňoval na území postižených krajů aktivovat určité procesy, nutné pro řízení aktuální situace,“ tweetoval jihočeský hejtman Martin Kuba.

„V této chvíli podle mého není ani možné v podstatě před Ústavním soudem obhájit, že potřebujete naprosto všude, plošně vyhlásit nouzový stav, protože by vláda musela obhájit proč a jaká opatření chce v rámci nouzového stavu využít. Z mého pohledu to není namístě a myslím si, že většina hejtmanů se na tom shoduje,“ řekl předtím Kuba Radiožurnálu.

Hejtmani mají podle Babiše právo vyhlásit stav nebezpečí, k tomu ale nedošlo. Pokud požadují po vládě vyhlášení nouzového stavu, ta k tomu potřebuje jasné odůvodnění, doplnil. Na základě dat národního dispečinku lůžkové péče by měly být kapacity tento týden dostatečné.

Babiš každopádně pověřil ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby jeho resort posoudil případné změny pandemického zákona.

Tři hejtmani jsou jasně pro

Nejhlasitěji za hejtmany se ozval ten jihomoravský. Jan Grolich v pondělí prohlásil, že vyhlášení nouzového stavu kvůli další vlně pandemie koronaviru pokládal za logický krok. Situace je podle něj kritická, výhled nepříznivý, nemocnice na jižní Moravě jsou už nyní kapacitně na hraně a musejí si navzájem pomáhat.

Stav nebezpečí

Je nejnižším z krizových stavů, které mohou být v České republice vyhlášené v reakci na mimořádné situace. Jako jediný z nich ho nevyhlašují centrální politické orgány, ale hejtman kraje, v Praze primátor. Závažnějšími jsou nouzový stav, stav ohrožení státu a válečný stav.

Podle Grolicha je stav nebezpečí míněn pro lokální problémy, za což pandemii covidu nepovažuje. Stejně tak hovoří i pardubický hejtman Martin Netolický. „V době krize tohoto rozsahu má záležitosti koordinovat vláda. Vláda by měla vyhlašovat nouzový stav, nikoli kraje stav nebezpečí. Problém je ještě jeden, pokud kraj vyhlásí stav nebezpečí, náklady na nejrůznější opatření jdou za krajem,“ řekl České televizi.

Také hejtman Zlínského kraje Radim Holiš preferuje nouzový stav.  „Když už omezení, tak nouzovým stavem. Chápu, že se toho někteří bojí, ale nás to na jaře zachránilo. Stav nebezpečí nic neřeší, proto bych uvítal vyhlášení nouzového stavu. Matematika je jasná. Před rokem jsme měli v nemocnicích v kraji nejvyšší možnou kapacitu kolem 500 lůžek pro pacienty s covidem. Teď jich máme už skoro 400 a predikce je, že teprve za tři týdny bude epidemie kulminovat. Pokud nic neuděláme a počty budou narůstat jako dosud, tak to s kapacitou nemocnic v kraji nejsme schopni zvládnout,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

„Nepovažuji za správné, aby jednotliví hejtmani vymýšleli s tamními hygienami nějaká opatření. Jsme v plošné epidemii. Nouzový stav by případně byl pro lidi čitelnější,“ upozornil také.

 také vyzvala, aby stát zakročila. „Vyzýváme politiky, aby v nejkratší možné době zavedli celostátně platná opatření směřující ke snížení kontaktů mezi lidmi, která jsou všeobecně označovaná jako ‚lockdown‘,“ vyzvala už v neděli také Česká lékařská komora.

Za pondělí hygienici v Česku zaznamenali 14 480 nových případů nákazy koronavirem. Je to dosud nejvyšší pondělní přírůstek od začátku epidemie. Nemocniční lůžka na covidových odděleních aktuálně obývá 5 434 lidí, což je nejvíc od letošního 12. dubna

K celostátnímu vyhlášení nouzového stavu kvůli covidu nejsou aktuálně splněny zákonné požadavky, upozornilo v pondělí ministerstvo vnitra. Hamáček po zasedání Ústředního krizového štábu řekl, že pro dodržení zákonného postupu by měla čtveřice krajů epidemií nejvíce postižených uspořádat nejdříve zasedání vlastních krizových štábů a zvážit vyhlášení stavu nebezpečí na svém území.

To už je vrchol zvůle. Právníci žalují stát za diskriminaci neočkovaných

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé v Česku vyhlášen loni v březnu, podruhé před rokem 5. října. Několikrát byl prodloužen a skončil letos 11. dubna. Právě na základě nouzového stavu vláda v uplynulém roce a půl přijala řadu opatření - od uzavření většiny obchodů a služeb přes omezení fungování škol až po restrikce týkající se překračování hranic. Nouzový stav také využilo ministerstvo vnitra k centrálním nákupům ochranných pomůcek, umožnil i jednodušší nasazení armády.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zkušenosti východu Evropy se SSSR nás naučily mnohé o Kremlu, míní Leyenová

26. dubna 2024  18:09

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...