Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rohanová se vyhnula pokutě za zrušení účtu. Úřad ji nemůže potrestat

  16:11
Pokuta až půl milionu korun hrozila Denise Rohanové, která se chtěla ucházet o Hrad. Na konci února si totiž zrušila transparentní účet, ze kterého hradila výdaje na kampaň. A o který se zajímal exekutor. Jenže nyní Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH) uvedl, že sankci kvůli kolizi zákonů dát nesmí.
Denisa Rohanová

Denisa Rohanová | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Rohanová letos do voleb nezasáhla, protože se nestala registrovanou kandidátkou. Ministerstvo vnitra sice její kandidaturu přijalo, Nejvyšší správní soud ji však následně zrušil, protože se opírala o podpisy poslanců, kteří již neměli mandát. I tak ale měla zřízený transparentní účet, kam jí příznivci posílali peníze.

Jenže zhruba od začátku března byl tento účet nedostupný, čímž však mohlo dojít k porušení zákona.

Rohanová totiž čelí exekucím a právě exekutor jí na volebním účtu už dřív zmrazil peníze. Na konci února ale účet postupně přestal úplně existovat.

Rohanová kvůli exekucím zrušila prezidentský účet. Hrozí jí pokuta půl milionu

Úřad vydal stanovisko

Redakce iDNES.cz na nedostupnost účtu upozornila ÚDHPSH. Jeho předseda František Sivera tehdy potvrdil, že se jedná o problém. Úřad totiž u všech, kteří do volební kampaně vstoupí, požaduje dodržení všech pravidel pro financování a transparentnost kampaně.

Sivera také v minulosti podotkl, že Úřad nedostal ani informaci ohledně toho, kam Rohanová případně darovala peníze. Podle zákona totiž kandidáti musí nevyužité prostředky z kampaně poslat na charitativní účely. V případě zrušení transparentního účtu tak Rohanové hrozila pokuta až půl milionu korun.

Redakce iDNES.cz se nyní obrátila na ÚDHPSH s dotazem, zda pokutu Rohanové dal. Ze stanoviska, které orgán na Rohanovou vypracoval, však vyplývá, že jí pokutu dát nemůže, byť z účtu platila svoje exekuce.

„Čekám až bude rozhodnuto, jestli mi to bude nucen (exekutor pozn. red.) vrátit z toho účtu,“ odvětila Rohanová na otázky, zda exekuci skutečně umořila danými penězi.

Tisková zpráva Denisy Rohanové k první exekuci na transparentní účet. | foto: iDNES.cz

Rohanová v minulosti řekla, že částka, kterou ji exekutor obstavil, byla zhruba 19 tisíc korun. Přitom po zásahu exekutora byl její účet v mínusu asi půl milionu korun. „Pozor. To, že tam skočí půl milionu mínus, neznamená, že ty peníze na tom účtu jsou,“ komentovala v minulosti Rohanová. Tehdy také slíbila, že zmíněných 19 tisíc korun pošle po vrácení od exekutora na dobročinné účely.

„Nemohla se dopustit přestupků“

V samotném stanovisku ÚDHPSH se mimo jiné dále detailně píše, že z účtu bylo stržených několik výběrů v hotovosti. Rohanová pak měla účet zrušit pravděpodobně 20. února. Tedy poté, co v lednu a únoru peníze strhl soudní exekutor a zůstatek se dostal do mínusu 69,19 korun.

Podle Aleše Zpěváka, který stanovisko vypracoval, je strhávání finančních částek z volebního účtu v rámci exekučního řízení v rozporu se zákonem o volbě prezidenta republiky. „Peněžní prostředky uložené na volebním účtu lze užít pouze na financování volební kampaně. Výběr hotovosti z volebního účtu a její následné užití na financování volební kampaně se zaznamená v účetnictví,“ cituje zákon Zpěvák.

Mimo jiné poukazuje i na další zákon. Ten zakazuje s penězi nevyužitými na volební kampaň nakládat v době,kdy se vede řízení kvůli porušení pravidel financování volební kampaně, nejméně však po dobu 180 dnů ode dne vyhlášení celkového výsledku volby.

Pavel dostal od úřadu rekordní pokutu, za chyby v kampani zaplatí 60 tisíc

„V návaznosti na uvedený případ však není v kompetenci Úřadu hodnotit postup uvedeného soudního exekutora a exekučního řízení. Jedná se o problematiku, která je řešena dle zákona a je plně v kompetenci uvedeného exekutorského úřadu,“ upozorňuje dále Zpěvák.

Rohanová nemohla v důsledku exekuce volně nakládat se zůstatkem na volebním účtu. Peněžní prostředky se tak strhávaly nezávisle na její vůli. „Nemohla se dopustit přestupků podle zákona o volbě prezidenta souvisejících s vedením volebního účtu,“ konstatuje ve stanovisku Zpěvák.

Chybí objektivní stránka přestupku

Podle něj totiž nebyly naplněny znaky skutkové podstaty přestupků.

„Konkrétně chybí objektivní stránka přestupku na straně jedné (jednání pachatele spočívající buď v konání nebo opomenutí, následek a příčinná souvislost mezi jednáním a následkem) a subjektivní stránka (zavinění – úmysl nebo nedbalost) na straně druhé,“ doplňuje autor stanoviska.

Zjednodušeně řečeno, pokud kandidátka podle Zpěváka nemohla sama v důsledku nařízené exekuce ovlivnit, zda a jakým způsobem budou peněžní prostředky vedené na volebním účtu využity, nemůže být uznána vinnou ze spáchání výše uvedených přestupků. Těch by se mohla dopustit pouze úmyslným jednáním nebo nedbalostí.

Senátora Fischera pokutovali za prezidentskou kampaň, špatně označil dárce

Komora neví, na co Rohanová peníze využila

Úřad v této situaci současně upozorňuje na možnou kolizi právních předpisů, které zapříčiňují problematičnost jednoznačné interpretace a rozhodnutí.

„Je v tomto případě na moci zákonodárné, aby upravila, respektive odstranila výše uvedené kolizní ustanovení mezi předmětnými zákony,“ doplňuje Zpěvák.

Redakce rovněž oslovila i exekutorskou komoru. Její prezident Jan Mlynarčík řekl komora žádný podnět k výkonu dohledu nad činností soudního exekutora v souvislosti s přikázáním pohledávky z „volebního účtu“ Rohanové neobdržela.

„Není nám z tohoto důvodu ani známo, jak byly prostředky využity. V obecné rovině pouze můžeme odkázat na to, že měla-li dlužnice za to, že její účet byl postižen neoprávněně, mohla a měla se obrátit s návrhem na částečné zastavení exekuce na exekuční soud. Zda tak učinila, nám rovněž není známo,“ dodal pro iDNES.cz Mlynarčík z exekutorské komory.

Třináct zájemců o Hrad nedodalo zprávu z volební kampaně. Hrozí jim pokuta

Rohanová ve zveřejněném účetnictví za prezidentskou kampaň v dodatečných informacích uvedla, že exekutor sice v srpnu 2022 transparentní účet zablokoval, ale tuto blokaci posléze zrušil. Nicméně 10. ledna 2023 transparentní účet oopět odstavil exekutor.

Aby Rohanová zabránila stržení všech peněz, které na účtu byly, provedla několik výběrů, a to dne 4. ledna 2023 ve výši 9 tisíc korun a 16. ledna 2023 ve výši 10 500 korun. Zároveň požádala o zrušení účtu vzhledem k vyřazení z prezidentské volby. „NSS neviděl důvod, proč transparentní účet vzhledem k blokaci mít zřízen jen proto, aby na něm nabíhal pouze dluh na poplatcích za vedení,“ stojí v dokumentu.

Dodatečné informace k financování prezidentské kampaně. | foto: ÚDHPSH

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...