Jiří Fiala (vpravo) nechtěl pustit novou ředitelku Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Lenku Pavlovou do práce.

Jiří Fiala (vpravo) nechtěl pustit novou ředitelku Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Lenku Pavlovou do práce. | foto: ČTK

Není ochránce dětí, říká exmanželka muže, který blokuje úřad

  • 176
Její bývalý manžel tři dny blokuje spolu s dalšími členy sdružení K 213 vchod do Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Martina Fialová jeho počínání nechápe a říká: Tito lidé nejsou ochránci dětí.

"Jde jim podle mého jen o to, aby se nějakým způsobem zviditelňovali," říká čtyřicetiletá žena.

S Jiřím Fialou má dva syny. Rozvedli se před více než sedmi lety a od té doby tráví exmanželé hodně času u soudů.

Bývalý manžel jí nyní dluží na výživném téměř tři sta tisíc korun. "Byla doba, kdy mi na syny dával třeba jen korunu měsíčně. Posledních sedm měsíců jsem nedostala nic," dodává s tím, že za dobu trvání jejich sporu o děti mají už pátého opatrovnického soudce.

Sdružení K 213 usiluje o to, aby neplacení výživného nebylo trestným činem. Podle vyjádření na jeho internetových stránkách je to komunistický přežitek.

Důvodem, proč nemůže Jiří Fiala alimenty platit, je, že není zaměstnaný.

"Hypotéku na dům ale splácí. Zastupuje ostatní otce, objíždí soudy členů jejich sdružení a vyvolává se mnou a se soudci další soudní spory. To se stalo náplní jeho života a na práci nemá čas," říká Fialová.

Synové se podle ní s otcem vídat nechtějí. Staršímu bude letos devatenáct, takže ho ke styku s ním nemůže donutit už ani soud. Mladšímu je šestnáct.

"Pan Fiala má nyní pravomocný zákaz styku s dětmi. Kluci se ho bojí," říká Fialová.

Ideální manželství podle ní nikdy neměli. Martina Fialová říká, že se dlouho rozmýšlela, než požádala o rozvod.

Rozvedeni byli manželé rychle. Spory začaly až po rozvodu.

"Bylo toho víc, ale hlavně mu vadilo, že za ním děti odmítaly jezdit," soudí Fialová.

A odtud možná také pramení negativní postoj Jiřího Fialy k nové ředitelce brněnského úřadu Lence Pavlové. Ta totiž jeden čas Fialovu manželku zastupovala.

"Měla jsem několik advokátů a ona byla jedním z nich. Nějakou dobu jsem se zastupovala i sama, protože jsem už na právníky neměla peníze," popisuje Fialová.

Její bývalý muž se přihlásil do stejného výběrového řízení, ve kterém Lenka Pavlová vyhrála. Jenomže z něho byl vyřazen hned na začátku. Nesplnil jednu z podmínek, neměl humanitní vzdělání.

"Nesplnil by ani další požadavek, a to čistý trestní rejstřík. Měl podmínku za to, že mě napadl, pak ještě jednu za výživné a výtržnictví. Ty už mu skončily, ale teď už má zase další podmínky. Nevím přesně za co. Nechápu ale, jak se s něčím takovým může stavět do role ochranáře dětí," dodává Martina Fialová.

Blokádou Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí se začal zabývat i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Nespokojení otcové se dnes rozhodli, že v pondělí zablokují právě jemu vchod do úřadu. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video