Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura (vlevo) a Petr Nečas během jednání Poslanecké sněmovny (4. září 2012) | foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Nečas rebely nepřesvědčil. Zvýšení DPH neprojde, vláda ho navrhne znovu

  • 1135
Premiér Petr Nečas na středečním jednání poslaneckého klubu ODS nepřesvědčil rebelující poslance. Minimálně šest z nich bude hlasovat proti zvýšení DPH. Nečas proto na večerním jednání vlády jako první bod předloží daňový balíček znovu. Ve Sněmovně ho pak spojí s důvěrou jeho kabinetu.

"Stanoviska zůstala stejná. My balíček nepodpoříme, budeme hlasovat proti. Klub to vzal na vědomí," řekl po jednání klubu Petr Tluchoř, který už dříve avizoval, že bude hlasovat proti.

Nečas se podle něj poslance, kteří nesouhlasí se zvýšením DPH, nesnažil nijak přesvědčit.

Hlasovat proti balíčku budou i Ivan Fuksa, Marek Šnajdr, Jan Florián, Radim Fiala a Tomáš Úlehla.

Fuksa, Tluchoř ani Úlehla po jednání klubu nechtěli uvést, zda vládě vyjádří důvěru. "Budeme dále jednat," řekl Úlehla. Jejich kolega Boris Šťastný v úterý avizoval, že pokud premiér předloží balíček ve stejné podobě, tak jeho kabinet nepodpoří (více zde).

Církevní restituce se odsouvají

Jednání Sněmovny začalo v 10 hodin, poslanci si odhlasovali program schůze. Hlasování o daňovém balíčku, který Sněmovně vrátil Senát, přijde na řadu jako čtvrtý bod. Poslanci naopak z programu vyřadili zákon o vyrovnání státu s církvemi (podrobnosti zde).

"Dohodli jsme se ve středu ráno s koaličními partnery, že tento bod odložíme. Nebudeme ale debatovat o obsahu zákona, jen o tom, kdy se bude hlasovat," řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Zákonodárci po pauze v tajném hlasování zvolili poslance TOP 09 Jiřího Olivu místopředsedou Sněmovny (o zvolení Olivy čtěte zde). Po odstoupení Kateřiny Klasnové a Vlasty Parkanové měla dolní komora ve vedení jen Miroslavu Němcovou a Lubomíra Zaorálka.

Stanjura uvedl, že nejednota poslanců ODS nerozloží. "Je to součást vnitrostranické debaty. Vládu to ale ohrozit může. K odchodu vlády může dojít, naším úkolem je udělat vše pro to, aby se tak nestalo," řekl poslanec.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video