Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rakouský prezident přijel do ČR vlakem. Vítám ho se smutkem, řekl Zeman

  11:58aktualizováno  16:17
Rakouský prezident Heinz Fischer přijel v pondělí na dvoudenní návštěvu České republiky netradičně vlakem. Se svým českým protějškem Milošem Zemanem po jednání v Lánech uvedl, že oba pochybují o dohodě EU s Tureckem, v názorech na migraci se ale liší. Zeman ho „vítal se smutkem“, jelikož Fischerovi, s nímž jej pojí dlouholeté přátelství, končí funkční období.

„Dámy a pánové, většinou vítám své hosty s radostí, pouze dnes vítám Heinze Fischera se smutkem, jelikož mu končí druhé funkční období a v souladu s rakouskou ústavou už nemůže znovu kandidovat, i když bych si to přál. Ale vždy bude v České republice vítán jako dobrý přítel,“ řekl Zeman po diskusi na zámku v Lánech. Dodal, že česká a rakouská ekonomika jsou silně prorostlé, diskuse se proto už poněkolikáté týkala také spojení Brna s Vídní a Českých Budějovic s Linzem, které však dlouhodobě naráží na různé překážky z EU.

Prezidenti se podle Zemana dotkli v diskusi také Fischerovy nedávné návštěvy v Rusku a shodli se na „pochybovačném postoji k nedávné dohodě mezi EU a Tureckem“, dotkli se i migrační krize a celé řady dalších témat. O tom, že se téma migrační krize na jednání objeví, informoval rakouské novináře po cestě do Prahy sám Fischer. Agentura APA uvedla, že chce se Zemanem hovořit mimo jiné o „velmi rozdílné situaci a zájmech ve vztahu k uprchlíkům“.

„Žádná země Evropy, ani jedna jediná - ani Německo ne - nemůže vyřešit tento problém sama. A to je ten důvod, proč Rakousko volá po spravedlnosti přerozdělování,“ uvedl Fischer k řešení přílivu migrantů. „Když je v Evropě veliký problém, tak by se přeci všechny země Evropy měly nějakým způsobem spravedlivě podílet a spolupracovat na řešení tohoto problému,“ dodal.

Rakousko mělo podle Fischera vždy vysoce rozvinutou praxi v oblasti práce s běženci, Česko má ale vzhledem ke své geografické poloze jinou výchozí pozici. „Z toho vyplývají také rozdílné zájmy,“ dodal rakouský prezident.

V Lánech zazněly po letech dělové salvy

Vztahy Rakouska a Česka se podle Fischera rozvíjejí velmi pozitivně. Situace se zklidnila i ve sporných otázkách, jako je jaderná energetika nebo vyhnání a odsun sudetských Němců z Československa po druhé světové válce, uvedl podle agentury APA. V Lánech byl rakouský prezident uvítán s vojenskými poctami včetně 21 dělových salv, které zazněly během státních hymen.

Tento způsob přivítání cizího státníka Hrad využil při nedávné návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, předtím nebyly salvy několik desetiletí při takové příležitosti v Česku vypáleny. Zeman po jednání podotkl, že to svědčí o „nikoli dobrých, ale skvělých vzájemných vztazích“. Před společným obědem a jednáním se oba prezidenti krátce prošli také zámeckým stromořadím.

Fischera uvítal český prezidentský pár ve Stochově, kam rakouský státník dorazil z Prahy speciálním vlakem s historickými vozy. Na nádraží čekala také více než stovka přihlížejících i čestná jednotka v historických uniformách československých legionářů. Prezidenti zde odhalili pamětní desku, která připomíná první setkání prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a jeho rakouského protějšku Michaela Hainische v roce 1921.

Prezidenti si na lánském zámku prohlédli i malou výstavku, na které jsou kromě fotografií ze setkání Masaryka s Hainischem vystaveny i dobové dokumenty, včetně tehdejší mezistátní smlouvy mezi Československem a Rakouskem o vzájemné neutralitě a spolupráci. Archiváři připravili i dokument představující tehdejší menu nebo zasedací pořádek hostů.

Cestou na lánský zámek se oba státníci zastavili na hřbitově, kde položili věnec na Masarykův hrob.

Do Prahy dorazil Fischer vlakem

Vlak s rakouským prezidentem zastavil u prvního nástupiště hlavního nádraží v Praze v 11:07. Na Fischera tam u sochy zachránce židovských dětí Nicholase Wintona čekala nastoupená jednotka Hradní stáže s prapory, uvítal ho šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Dobře naladěný rakouský prezident pak zamával novinářům a přešel po červeném koberci do Vládního salonku. V něm strávil přibližně půl hodiny, než byl přistaven vlak s historickými vozy.

Pro Fischera je cesta do Česka poslední státní návštěvou v úřadu rakouského prezidenta. Už na konci dubna se koná první kolo prezidentských voleb, v nichž Rakušané vyberou jeho nástupce.

Na Heinze Fischera v pondělí ještě třeba čeká návštěva rakouského velvyslanectví nebo státní večeře, v úterý pak navštíví Rakouské gymnázium, podnikatelský seminář nebo památník heydrichiády. Z Prahy odjede odpoledne opět vlakem.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

Žena v podchodu napadla dívku i muže. Policie hledá svědka, který loupež překazil

6. května 2024  13:23

Agresivní třiatřicetiletou ženu, která zaútočila na náhodně procházejícího muže jen proto, že jí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...