ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

NCOZ odhalila dotační podvod, návrhu na obžalobu čelí čtyři lidé

  • 27
Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat čtyři lidi a tři právnické osoby z důvodu poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu. Neoprávněným vylákáním dotačních prostředků způsobili podle kriminalistů škodu skoro 300 milionů korun.

Peníze měli těžit z rozpočtů evropských fondů a českého státního rozpočtu v rámci šesti dotačních projektů strojírenského podniku. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Návrh nyní posoudí pražské městské státní zastupitelství.

Žadatel o dotace podle policistů vědomě a ve spolupráci se spřátelenými společnostmi předkládal k vyplacení dotací hrubě zkreslené doklady, v nichž uváděl až několikanásobně nadhodnocené částky oproti skutečným pořizovacím cenám. Mimo jiné šlo o doklady o pořízení strojního vybavení. „Tímto jednáním měla být způsobena škoda ve výši cca 289 milionů korun,“ uvedl Ibehej.

Na případu s NCOZ spolupracoval Finanční úřad pro Středočeský kraj a Finanční analytický úřad. V trestním řízení kriminalisté zajistili několik nemovitostí v hodnotě zhruba 23 milionů korun a dalších 17 milionů korun na účtech i v hotovosti. Obviněným, kteří jsou stíháni na svobodě, hrozí v případě odsouzení tresty od pěti do deseti let vězení, dodal Ibehej.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video