Policejní prezident Martin Červíček (vpravo)

Policejní prezident Martin Červíček (vpravo) | foto: Michal Šula, MAFRA

Nařizování přesčasů policistům je v pořádku, odmítá výrok soudu vnitro

  • 28
Ministerstvo vnitra mírní nadšení odborářů, kteří tvrdí, že nařizování přesčasů u bezpečnostních sborů jen kvůli podstavu zatrhl soud. Policejní prezident i náměstek ministra vnitra totiž tvrdí, že verdikt Nejvyššího správního soudu se týká jen jednoho konkrétního případu.

Policejní odbory ústy svého šéfa Zdeňka Buřiče tvrdí, že verdikt Nejvyššího správního soudu (NSS), v němž se říká, že nelze příslušníkům bezpečnostních složek nařizovat neplacené přesčasy jen kvůli tomu, že je podstav, je průlomový (více o rozhodnutí soudu najdete zde).

A že se týká kromě policistů i hasičů, celníků a vězeňské služby a může státní kasu připravit o přibližně dvě miliardy korun.

Přesčasový paušál se dostal do služebního zákona před několika lety v rámci velké reformy policie. Počítá sice se 150 hodinami odslouženými zdarma, na druhou stranu ale všem policistům plošně zvedl platy. Proto také prošel i u policejních odborů.

Špičky ministerstva vnitra s interpretací odborářů nesouhlasí a jejich nadšení razantně mírní. "My tento verdikt rozhodně nechápeme jako precedentní. Prostě v jednom konkrétním případě chybělo odůvodnění nařízených přesčasů. A rozhodně se to netýká výsluh a odchodného," říká nekompromisně náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška.

Verdikt bagatelizuje i policejní prezident Martin Červíček. "Rozhodně teď nelze konstatovat, že práce nařízená přesčas u policie je nezákonná. Beru to spíš tak, že sjednotíme praxi při vypisování přesčasů," přemítá Červíček.

Policejní prezident zároveň představil organizační strukturu sboru pro příští rok. Ministr vnitra Jan Kubice posvětil jeho plán, který počítá s 38 996 policisty (více o struktuře policie v tomto článku).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video