Na naše území začne od severu proudit studený vzduch. Ilustrační foto

Na naše území začne od severu proudit studený vzduch. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na Valentýna se přitulte, pořádně přituhne

  • 23
Do Česka se v následujících dnech vrátí pořádná zima. Meteorologové očekávají teploty pod bodem mrazu, podle předpovědi by mělo také sněžit. O víkendu hrozí nebezpečí tvorby sněhových jazyků, na horách i závějí.

Tlaková níže, která bude zítra postupovat z Rumunska nad Ukrajinu, ovlivní zejména počasí ve Slezsku a na Moravě. Na naše území tak od severu začne proudit studený vzduch.

pátek bude v Čechách jen přechodně polojasno. "Přes den čekáme oblačno až zataženo, místy se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Na Moravě a ve Slezsku bude převážně zataženo, na většině  území s občasným sněžením, v Jeseníkách a Beskydech i trvalejším," popsal iDNES.cz Karel Vašíček z Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejnižší noční teploty klesnou na minus 4 až minus 8, nejvyšší denní se budou pohybovat od minus 4 do nuly, v tisíci metrech na horách budou kolem minus 7 stupňů Celsia.

Podobně bude také o víkendu. Nejnižší noční teploty klesnou v sobotu, kdy zamilovaní slaví svátek svatého Valentýna, na 4 až 8 stupňů pod nulou, v místech se zmenšenou oblačností až na minus 10. Přes den teploměry ukážou od minus 4 do nuly.

"V neděli bude od západu postupně zataženo, v Čechách se sněžením," sdělil Vašíček. Po oba víkendové dny je podle meteorologů zvýšené nebezpečí tvorby sněhových jazyků, na horách závějí.

V pondělí bude většinou zataženo se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi minus 3 až minus 7 stupni, přes den bude kolem nuly.

Od úterý do pátku slibuje předpověď oblačno s občasným sněžením, místy přechodně i polojasno. Ke konci týdne bude v nížinách přecházet sněžení v déšť se sněhem. Postupně se mírně oteplí, ke konci týdne vystoupí denní teploty až ke 4 stupňům.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video