Pavel Bém s podnikatelem Romanem Janouškem hraje golf a tenis.

Pavel Bém s podnikatelem Romanem Janouškem hraje golf a tenis. | foto: Dan Materna, MAFRA

Na Béma spis nevedeme, ohradila se protikorupční policie

  • 41
Policie se důrazně ohradila proti tvrzení, že prošetřuje pražského primátora Pavla Béma a jeho přítele, lobbistu Romana Janouška. V úterý její mluvčí prohlásil, že podobné případy nikdy nekomentuje. Bém si myslí, že proti němu vede kampaň někdo z vedení ODS.

Protikorupční policie popřela informace médií o tom, že vyšetřuje pražského primátora Pavla Béma (ODS) a podnikatele Romana Janouška. Její ředitel Jiří Novák se zároveň důrazně ohradil proti tvrzení, že protikorupční policii zadává "zakázky" na vyšetřování ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

S informací, že policie na Béma s Janouškem vede spis Blaník, přišel v pondělí týdeník Respekt. Poté ho citovala MF DNES a iDNES.cz.

"Žádný spis s názvem Blaník náš útvar nezaložil, nebyl k němu vyzván a stejně tak se nezabývá prověřováním zmíněných osob," zareagoval po dvou dnech od zveřejnění zprávy mluvčí protikorupčního útvaru Roman Skřepek. - čtěte více o kauze lobbisty Janouška

Pavla Béma prý policejní prohlášení nepřekvapilo. "Od začátku jsem tvrdil, že celou věc považuji za nesmysl a že se, podle mého názoru, nezakládá na pravdě. Jsem rád, že se dnes policie jednoznačně vyjádřila a tyto spekulace vyloučila," sdělil MF DNES.

Roman JanoušekPodle Respektu se policisté na Béma a Janouška zaměřili kvůli privatizaci ruzyňského letiště. Vláda odhaduje, že z prodeje tohoto strategického podniku získá až sto miliard korun. Janouškovi tak jde o velmi nadstandardní provizi.

Jeho zájem o přípravy privatizace prý přilákal pozornost i tajné služby, kterou znepokojují Janouškovy vazby na bývalého důvěrníka komunistické Státní bezpečnosti Karla Stejskala, majitele firmy Medea Kultur.

Vypukl spor o vedení ODS, řekl Bém
Pavel Bém v médiích naznačil, že kauza souvisí s blížícím se kongresem ODS, který by měl proběhnout v listopadu. "Jedná se o snůšku nesmyslů," řekl pražský primátor Lidovým novinám. Na sjezdu by podle některých indicií mělo dojít k jeho sesazení z postu místopředsedy ODS.

"Topolánek chce ovládnout Prahu a střední Čechy a na místo primátora a hejtmana dosadit své lidi," řekl LN bývalý poradce rebelujícího poslance Vlastimila Tlustého Petr Cibulka.

Podle něj se na Bémovo stranické místo dere Ivan Langer. Ten ovšem roli v této kauze odmítá. "Je to hloupost. Nestačím se divit, co všechno je někdo schopen vymyslet a kolik lidí to šíří," řekl listu ministr vnitra.

Lidé z magistrátu ovšem MF DNES řekli, že podnikatel Roman Janoušek má na Pavla Béma velký vliv. Popisují ho jako "Bémovo dvojče". Prý díky známosti získává řadu městských zakázek, například správu deseti tisíc bytů a trhy na Staroměstském náměstí. Přes spřátelené firmy kontroluje známé oddychové centrum Žluté lázně.

Primátor podezření, že Romanu Janouškovi naslouchá, odmítá. "Pokud vím, pan Janoušek má s Prahou společné jen to, že v ní žije. A čas od času se mnou hraje tenis. Jestli je to hodně, nebo málo, nevím..." řekl včera Blesku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video