Nutrie žijící v Českém ráji u rybníku Vidlák

Nutrie žijící v Českém ráji u rybníku Vidlák | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Myslivci od ledna mohou lovit mývaly a nutrie. Musí mít ale povolenku

  • 19
Stát od ledna povolí myslivcům s povolenkou nově lovit nutrie, norky, mývaly a další nepůvodní druhy živočichů. Dříve to mohla dělat pouze myslivecká stráž, změnu přinesla ministerská vyhláška, o které v pátek informoval resort zemědělství.

„Podmínkou je, aby to měli uvedeno v povolence, kterou jim vydávají myslivecké spolky, tedy uživatelé honitby. Dosud mohla lovit tyto nepůvodní druhy pouze myslivecká stráž. Nová vyhláška zvýší počet možných lovců, myslivců je v ČR přibližně 90 tisíc,“ informoval úřad.

K nepůvodním druhům ve vyhlášce patří kromě nutrie říční, norka amerického a mývala severního dále ondatra pižmová, husice nilská a psík mývalovitý. „Cílem předpisu je přispět k regulaci nepůvodních druhů a snížení nepříznivých dopadů spojených s jejich výskytem a šířením,“ dodal úřad.

Mýval, norek a psík mývalovitý požírají podle ministerstva ptačí vajíčka, mláďata i dospělé drobné živočichy. Norek působí značné škody na populaci raků, obojživelníků, ryb, ptáků i menších savců. „Husice nilská svým agresivním chováním znemožňuje hnízdění jiných druhů vodních ptáků. 

Roztomilé nutrie? Přenašeči nemocí. Pomáhá jim, že je lidé krmí

Ondatra a nutrie dokážou zničit polní plodiny a porosty na březích v okolí vod, a tím mohou ohrozit cenná přírodní společenstva. Oba druhy mohou narušit protipovodňové hráze a jiné vodní stavby. Vzhledem k tomu, že často žijí v blízkosti zastavěného území, mohou být i přenašeči chorob,“ uvedlo ministerstvo.

V Evropské unii je více než 12 tisíc nepůvodních druhů rostlin a zvířat, deset až 15 procent z nich se považuje za invazní. ČR eviduje přes 2000 nepůvodních druhů, podíl invazních se pohybuje také do 15 procent. Jde například o některé druhy severoamerických raků, kteří šíří račí mor. Z rostlin jsou za invazní považovány bolševník velkolepý, netýkavka žláznatá či javor jasanolistý.

27. dubna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video