Jednatřicetiletá Mirka Dobešová potřebuje transplantaci obličeje (14. ledna 2018). | foto: Michal Šula, MAFRA

Může na zákrok, který jí změní život. Lidé pomohli a vybrali pět milionů

  • 104
Když jednatřicetiletá Mirka Dobešová založila transparentní účet, aby vybrala peníze na operaci obličeje, která jí má zachránit nejen vzhled, ale především zdraví, nebyla si jistá, zda částku vůbec vybere. Díky obrovské solidaritě lidí z celé republiky však během necelých pěti týdnů vybrala přes pět milionů korun. Částka jí má zajistit operaci v zahraničí, kterou jí pojišťovna odmítla proplatit.

Účet Mirka založila už v létě, s jeho propagací začala v prosinci. Zatímco první dva miliony vybírala několik týdnů, ke konci už částky naskakovaly skokově. Zatímco ještě v úterý večer bylo na účtě přes tři miliony, ve středu odpoledne to už byly miliony čtyři. Cifra 5 000 000 se na účtě objevila ve čtvrtek okolo jedenácté hodiny dopoledne.

Ze začátku byla Mirka k pořádání sbírky skeptická, protože pět milionů je  vysoká částka. „Když se na to člověk podívá, tak většinou jsou to příspěvky po stovkách, jsou to jednotlivci. Je to neuvěřitelné,“ uvedla v úterý večer, kdy byly na účtě necelé tři miliony. Peníze jí mají proplatit sérii zákroků čítající transplantace kostí a tkání na zařízení v zahraničí (celý příběh k přečtení zde). 

Potom, co Mirka ve čtrnácti letech vyhrála souboj s rakovinou, lékaři jí do tváře umístili titanovou mřížku. Ta však před šesti lety začala jednatřicetileté ženě pronikat tkání ven a ohrožovat jí zrak i zuby. „Byl to u nás poměrně experimentální zákrok, takže je pravděpodobně mřížka větší, než by měla být. Tkáň je navíc velmi tenká, a tak ji mřížka jednoduše protrhla,“ popsala Mirka. 

Protože česká pracoviště obcházela bez konkrétnějšího výsledku, rozhodla se oslovit odborníky v zahraničí. A našla. Jedno takové zařízení je například v německém Hannoveru. Zákrok však stojí pět milionů korun. „Od té doby jsme začali kolečko o úhradu ze strany pojišťovny a bohužel bylo takové docela marné, a to se nám snažila pomáhat velká spousta lidí,“ uvedla. 

Aby jí pojišťovna zákrok uhradila, Mirka by totiž musela získat dokument, že ho nikdo v Česku provést nedokáže. „Celá ta akce není z plezíru, nebo že bych si řekla že chci, aby mě operovali v zahraničí. Chci, ale z objektivního důvodu. Protože jsem to konzultovala s mnoha lékaři. Ti se shodli na tom, že realizovat to v České republice s sebou nese vyšší riziko,“ vysvětlila. Rozhodla se proto získat peníze prostřednictvím veřejné sbírky. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video