Ministři se ptají Špidly: Zůstaneme ve vládě?

  • 60
Už několik dní se ve sněmovně spekuluje o tom, že premiér Špidla vymění kvůli krizi v ČSSD některé ministry. Má to být údajně trest pro zemanovy příznivce v ČSSD za to, že se snaží oslabit pozici Vladimíra Špidly těsně před stranickým sjezdem.

Premiér spekulacím sám nahrává. Na otázku MF DNES, zda chce rekonstruovat vládu, odpověděl: "Nebudu to komentovat. Nebudeme si hrát na pravdu."

Odvoláni by měli být podle některých informací až čtyři ministři: ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, ministr průmyslu Jiří Rusnok, ministr kultury Pavel Dostál a ministryně zdravotnictví Marie Součková.

"Pana premiéra jsem se na to ptal. On mne ujistil, že to není pravda," řekl včera Škromach. O jeho výměně se mluvilo už po druhé neúspěšné volbě prezidenta. Kritizoval totiž Špidlu za to, že zabránil Miloši Zemanovi stát se hlavou státu.

I ministryně Součková si se Špidlou promluvila. "Ujistil mne, že jde o pomluvy. Odvolat mě nechce," uvedla včera.

Ani ostatní ministři o změnách ve vládě nic nevědí. "Teď je pro vládu důležité úterní hlasování o důvěře, z toho se odvine vše ostatní. V tuto chvíli jsou to opravdu jen spekulace," prohlásil ministr vnitra Gross.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík si však myslí, že by o chystaných změnách jednotliví ministři stejně nic nevěděli. "Členové vlády o tom nejsou informováni, to by bylo nepřirozené," řekl Tvrdík.

Je otázkou, proč Špidla odmítá spekulace potvrdit nebo vyvrátit. Ministr Škromach si to vysvětluje tím, že se o rekonstrukci vlády "uvažuje jako o jedné z možností v případě, že kabinet nedostane důvěru".

V takovém případě by se podoba vlády změnila zcela určitě. "Byla to jen jedna z možností, ale je to věcí premiéra," řekl Škromach.

"Je to záležitost mého uvážení a já ten krok učiním, až bude potřeba," vyjádřil se premiér pro Právo. "Žádná vláda se neudržela po celé volební období ve stejném složení. To je součástí běžné vládní agendy."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video