Ministr Němec jmenoval Renátu Veseckou nejvyšší státní zástupkyní

Ministr Němec jmenoval Renátu Veseckou nejvyšší státní zástupkyní - Královehradecká státní zástupkyně nahradí v čele Nejvyššího státního zastupitelství odvolanou Marii Benešovou. (29. září 2005) | foto: MF DNES

Ministři rozhodli: Benešovou nahradí Vesecká

  • 112
Vláda odvolala nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Výkonem funkce byla pověřena královéhradecká státní zástupkyně Renáta Vesecká. Návrh ministra spravedlnosti Němce podpořili ministři ČSSD a US-DEU, proti byli lidovci.

Vesecká byla řízením úřadu pověřena dočasně. Své představy o fungování úřadu v dohledné době představí ministrům. Podle zpravodaje MF DNES by měla vláda nejvyšší státní zástupkyni definitivně jmenovat za dva měsíce.

Vesecká nastupuje do funkce s tím, aby byl úřad naprosto politicky nezávislý a odolný vůči jakýmkoliv politickým vlivům. Novinářům řekla, že nemíní řešit spory, které měl Němec s Benešovou.

Ministr věří, že nová nejvyšší státní zástupkyně zúročí své zkušenosti z Královéhradeckého kraje, kde úspěšně bojovala se závažnou hospodářskou i násilnou trestnou činností. "Očekávám více činů a méně slov," prohlásil ministr.

Lidovci byli proti
Odvolání Benešové avizoval ministr Němec už ráno na koaličním jednání. Svoji podporu mu vyjádřili unionisté a sociální demokraté.

Lidovci znovu zopakovali, že odvolání Benešové nepodpoří. "KDU-ČSL trvá na tom, že odvolání nejvyšší státní zástupkyně je hrubá chyba. Naši ministři budou hlasovat proti," řekl ještě před hlasováním předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Paroubkově vládě však k odvolání Benešové stačily hlasy ministrů ČSSD a US-DEU.

Benešové nabízeli místo v Senátu
Paroubek se s Benešovou sešel už v pondělí večer. Nabídl ji, že může kandidovat do Senátu nebo se stát náměstkyní ministra vnitra. Benešová odmítla. - více zde

Odchod Benešové ze zastupitelství požadoval Němec kvůli dlouhodobým neshodám. Ty vyostřil především spor týkající se katarského prince Hámida Sáního. Šéfka žalobců nechala přezkoumat rozhodnutí ministerstva o vydání prince do rodné vlasti. - vše o případu zde

Kdo je Renáta Vesecká

Pětačtyřicetiletá Renáta Vesecká vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 1985 pracovala jako vyšetřovatelka na Okresní prokuratuře v Pardubicích. V roce 1992 se stala náměstkyní okresního státního zástupce v Havlíčkově Brodě. Posledních pět let strávila ve funkci krajské státní zástupkyně v Hradci Králové.Vesecká se nevyhýbala řešení nejzávažnějších trestních kauz.
Jako žalobkyně figurovala například v kauze manželů Stodolových, kteří loni dostali doživotí za vraždy osmi starých lidí.
Mediálně známý byl i případ únosu a vraždy podnikatele z Vysokého Mýta Stanislava Brunclíka. Za ni pachatelé dostali letos na jaře výjimečné tresty 23 a 21 let vězení.
Za mříže dostala i skinheada Vlastimila Pechance, který zavraždil svitavského Roma Otu Absolona.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video