Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politolog: Na Západě by Jurečka odstoupil, u nás ho strana podržela kvůli volbám

  13:19
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v úterý ustál hlasování celostátního výboru KDU-ČSL, který rozhodoval o jeho setrvání ve vedení strany i ve funkci ministra. Důvodem byl vánoční večírek v den střelby v Praze, o jehož okolnostech ministr lhal. Politolog Milan Školník z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze v rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že v západních zemích by již dávno ministr odešel.

Marian Jurečka | foto: Radek Vebr, MAFRA

V úterý se lidovci na celostátním výboru KDU-ČSL postavili za Mariana Jurečku. Dalo se to předpokládat?
Dalo. Samozřejmě už vysílali některé signály, ať už někteří lidovci či koaliční partneři, že to až takový problém není, což bylo asi domluvené. Tady je potřeba vzít v potaz, že Jurečka není jen řadový ministr. Řadové ministry neměla vláda problém obměňovat, například vyměnili ministra pro životní prostředí či zemědělství.

Jurečka je však i předsedou strany, a toho už není tak jednoduché vyměnit. Museli by to řešit i s koaličními partnery. Zároveň se rozjíždí volební vlak, kdy je předseda strany u všeho. Řeší strategii či plány na volby, které budou v příštím roce. Budou muset také vyjednávat, s kým budou v koalici.

Tedy jeho případná rezignace, respektive výměna, by způsobila více komplikací pro vládu a samotnou koalici. U lidovců tedy převládl spíše pragmatismus, že se asi nestalo nic tak zásadního, aby kvůli tomu způsobili nějaké komplikace.

Jiná tolerance

Takže kdyby to byl řadový ministr, vyměnit by ho bylo snazší?
Ministři se vyměňují třeba v půlce období, a to je samozřejmě zdravé, protože třeba danému ministrovi dochází dech nebo je potřeba dát ministerstvu nový impuls. Takže pak k výměně dojde, ale přece jenom, když je ministrem zároveň předseda strany, je to komplikovanější.

Mluví se také o tom, že v západních zemích by politik odešel. Jak to vnímáte?
V západní demokracii by daný politik dávno odešel. Tady je trochu jiná tolerance, ať už ze strany politiků či vůbec u veřejnosti.

Lidovci nepřijali Jurečkovu nabídku, že skončí v čele strany i ministerstva

Může tato kauza straně ublížit u voličů?
Určitě. Samozřejmě jakékoliv kauzy, ať už je to korupce nebo lhaní, se mohou projevit nejenom na důvěře vůči němu, ale také ke straně. Lidovci se dlouhodobě v průzkumech pohybují okolo tří procent, takže budou muset spíše vyhodnocovat, aby jim to neublížilo v rámci koalice.

Pro ně bude klíčový vstup do Sněmovny, pokud se jim budou stále držet takto nízké preference. Teď jim tedy jde spíše o to, aby byli dobře vnímaní v koalici a vládě, aby měli partnery, se kterými mohou jít do voleb. To je asi to, co je může do Sněmovny zase dostat.

Výměna někdy vyjde a někdy ne

Bavili jsme se o voličích, ale nemůže celá záležitost způsobit i nějaké rozkoly ve straně?
Samozřejmě může. Například v koalici vidíme nějaké tendence u Pirátů. A tohle je samozřejmě něco, co se k tomu přičítá. Přeci jenom se to stalo na ministerstvu, na vládním úřadě.

Těžko však říci, zda by se u lidovců našel proti Jurečkovi vyzyvatel. Je to jedna z nejpočetnějších stran, mají opravdu značnou členskou základnu, na druhou stranu často v minulosti střídali předsedy, takže i tohle vyhodnocují.

Také je otázkou, zda by se jim to vyplatilo. Teď, jak jsem již zmiňoval, se rozjíždí volební vlak. Takže spíše se jim vyplatí, aby současný předseda zůstal a nějakým způsobem to dotáhl až do sněmovních voleb. Pokud by samozřejmě nebyly úspěšné, nedostali se třeba do Sněmovny nebo je koalice nechtěla, tak pak by možná Jurečka nějakou politickou odpovědnost přijal. Na to je ale ještě brzy.

Každý je nahraditelný, řekl Jurečka. Předsednictvo lidovců ho podpořilo

Nepomohlo by naopak KDU-ČSL vyměnit Jurečku za novou tvář a vlastně trochu ukázat, že vyvodili nějaké důsledky?
Ta výměna někdy vyjde a někdy naopak ne. Lidovci až tolik risků v minulosti nedělali. Přeci jen, jedná se o jednu z nejstarších stran v Česku. V podstatě až když vypadli ze Sněmovny, tak udělali risk, kdy vsadili na Pavla Bělobrádka, který byl tehdy neokoukaný regionální politik. Musela by tedy přijít nějaká facka či výrazný impuls, aby k takové změně došlo.

Jednou mu to může koalice vytknout

Jak vnímáte Jurečkovo chovaní ve vztahu k voličům?
On se za to samozřejmě omluvil, což je v politice dobře. Celé to ale bylo úplně zbytečné. Prostě od začátku špatně komunikoval. Otázka je, co mu samozřejmě říkali poradci, nebo co mu neříkali.

Další věcí je, že mu to jednou může koalice vytknout, až se bude snažit prosadit nějaký stěžejní zákon. Je to komplikace pro něj jako osobnost a politika.

Jurečka se mlžením o svém vánočním večírku chová stejně, jako za co před lety kritizoval tehdejšího místopředsedu ČSSD Michala Haška. Po volbách v roce 2013 vyjela skupina sociálních demokratů tajně do Lán za Milošem Zemanem. Hašek o tom pak 11krát za sebou zalhal v ČT, kde schůzku popíral, a Jurečka na něm nenechával nit suchou. Co si o tom myslíte ve světle této kauzy?
To je u politiků vždycky. Kážou vodu, pijí víno. Obecně to je třeba u dodržování předvolebních slibů, že něco slíbí, ale to samozřejmě nedodrží. To je však úkol opozice a ostatních politických subjektů na tyhle věci upozorňovat a připomínat je před volbami.

Pokud tam není odpovědnost, že třeba politik odstoupí nebo že ho někdo odvolá, tak je to pak na voličích, aby vyhodnotili a nějakým způsobem vše promítli ve volebním výsledku, ať už konkrétního politika, anebo stranu jako takovou. Politici ale samozřejmě počítají s tím, že voliči mají dlouhodobě spíše krátkou paměť.

O střelbě nevěděl, dozvěděl se to pozdě. Šest Jurečkových lží o vánočním večírku

Neukazuje tato událost na celkovou špatnou komunikaci vlády? Přeci jen je za to dost kritizována. Ostatně ohledně večírku pak většina politiků mlčela a neodpovídala ani na novinářské dotazy...
To je jedna věc, za kterou se dlouhodobě vláda kritizuje, ať už ze strany opozice nebo občanské společnosti. Zmínil to i prezident Petr Pavel.

Druhá věc je, že ohledně Jurečky tam mohla být určitá koordinace na úrovni vládních špiček. Vyhodnotili to třeba tak, že to nemusí být až tak velká kauza a není to zásadní, aby se k tomu vyjadřovali. Nechtěli třeba přilévat olej do ohně. Tak nějak třeba doufali, že se to promlčí. Bohužel pro ně se to nestalo a musel se k tomu mimo jiné vyjadřovat i premiér Petr Fiala, případně další koaliční partneři.

Takže je spíše otázka, jestli to nebyl pokus o strategickou komunikaci z jejich strany, který samozřejmě v tomhle případě prostě nevyšel.

Jiný styl, než měl Babiš

Jurečku podržel i zmiňovaný premiér, kterému stačila omluva. Nemá tato vláda již dost přešlapů, kdy premiér buď dává žlutou kartu (ministru spravedlnosti Pavel Blažek) a teď stačí omluva... Neukazuje se vlastně i sám premiér ve špatném světle, když takto řeší problémy?
Fiala příliš nezasahuje do záležitostí koaličních partnerů. Zpravidla si řeší jenom věci v rámci ODS. Je otázkou, co by se muselo stát, aby to řešil. Zřejmě nějaká opravdu korupční kauza nebo něco, aby opravdu premiér do toho musel zasáhnout.

Obecně je ale Fialův přístup, zřejmě proto, aby udržel vládu stabilní, spíše takový, že nad spoustou věcí, řekněme, přimhouří obě oči. Je to zkrátka jeho styl.

Je to jiný přístup než Andreje Babiše, který nebyl tolerantní a ministry vyměňoval často. Na druhou stranu Babiš měl jenom dva koaliční partnery (ČSSD a tichou podporu komunistů, pozn. red.), Fiala má koalici pěti stran. I kdyby Piráti odešli, tak si pořád udrží většinu ve Sněmovně. Na druhou stranu přece jenom Piráti tam dodávají takovou větší jistotu při tom hlasování.

Samozřejmě je to náročné. Jde vlastně o nejvíce politických subjektů od revoluce, pokud se nepletu, co tady máme. Fiala si tento styl vlastně drží už od začátku volebního období a vypadá to, že jej udrží až do konce období a vláda dovládne.

Na druhou stranu mu můžeme přičíst určitou snahu o stabilitu a vlastně bude i umění, že tady pětikoaliční vláda dovládne do konce volební období. V minulosti se rozpadaly i méně početné vlády.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:01

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...