Ministr spravedlnosti Robert Pelikán | foto: Michal Šula, MAFRA

Přestaňte řešit, kdo byl vyhlazován hůř, píše ministr Pelikán Okamurovi

  • 486
Šéfa resortu spravedlnosti Roberta Pelikána z ANO rozzlobilo, jakým způsobem lídr hnutí SPD Tomio Okamura zpochybňuje utrpení Romů za druhé světové války v táboře v Letech u Písku. „Lety jsou místem, kde zbytečně, barbarsky a v hrůzných podmínkách umíraly stovky lidí,“ napsal v dopise Okamurovi.

„Pro další z obětí válečné mašinerie se tábor stal zastávkou před cestou na smrt, kde je čekalo vyhlazení a kde jim nebylo umožněno své životy dožít,“ připomněl ministr spravedlnosti šéfovi SPD.

Česko-romské sdružení Konexe už podalo na Okamuru trestní oznámení kvůli jeho výrokům o táboru v Letech u Písku. Proti jeho výrokům se ohradila i Židovská obec a Muzeum romské kultury. Trestní oznámení bylo podáno i na Miloslava Roznera, o jehož výroku o „neexistujícím pseudokoncentráku“ informoval pořad České televize 168 hodin.

06.února 2018 v 10:10, příspěvek archivován: 06.února 2018 v 10:51

Dnes osobně odesláno Tomiu Okamurovi: https://t.co/wdsJa9GCQl

Okamura v rozhovoru pro DVTV uvedl, že tábor většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Jako zdroj uvedl knihu s názvem „Tábor Lety, fakta a mýty“. Podle Muzea romské kultury kniha neexistuje.

Pelikán v dopise Okamuru důrazně žádá, aby zanechal poměřování toho, čí tragédie byla tragičtější, přestal soutěžit, kdo byl vyhlazován hůř, a připojil se ke společnému uctění památky těch, kteří za války trpěli nebo zahynuli.

Pelikán nestojí o to, aby se ANO opíralo o Okamurovo SPD

Hnutí ANO jedná v těchto dnech o možnosti tolerance vlády Andreje Babiše. S SPD se setká znovu ve středu. V sobotních Lidových novinách Babiš připustil, že minimálně dva ministři, zahraničí Martin Stropnický a spravedlnosti Robert Pelikán, by s takovou vládní konstelací opřenou o Okamurovo hnutí nechtěli mít nic společného. „Vím o dvou, kteří s tím mají zásadní problém,“ řekl Babiš.

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Byl pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu.

V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny tábory pro Romy. Od té doby do května 1943 táborem prošlo 1 308 Romů - mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět stovek skončilo ve vyhlazovacím táboru v Osvětimi.

Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů odborníků nacisté vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů.

Vláda rozhodla, že koupí vepřín v Letech u Písku (srpen 2017):

21. srpna 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video