Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministerstvo tuší zločin ve vztahu VZP a IZIP, důkazy předalo žalobcům

  13:15aktualizováno  14:48
Ministerstvo zdravotnictví je přesvědčeno, že při financování zdravotních knížek IZIP došlo k trestnému činu. Svá podezření, včetně důkazů získaných při kontrole ve VZP, proto předložilo státnímu zastupitelství. Podle ministerstva vznikla škoda téměř půl miliardy korun.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger | foto:  Petr Topič, MAFRA

Podezření vyplynulo z právě probíhající kontroly hospodaření ve Všeobecné zdravotní pojišťovně. Tu do pojišťovny poslalo ministerstvo v červnu.

"Dosavadní nálezy jsou natolik závažné, že je důvodné podezření na spáchání trestných činů při nakládání s veřejnými prostředky s celkovou škodou ve výši přesahující 450 milionů korun," řekl novinářům ministr zdravotnictví Leoš Heger.

"Ministerstvo zdravotnictví má proto okamžitou povinnost oznámit orgánům činným v trestním řízení skutečnosti, které nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin," dodal Heger.

Vedení VZP po těchto slovech svolalo mimořádnou poradu. Mluvčí pojišťovny Jiří Rod následně zaslal iDNES.cz toto písemné stanovisko: "Vystoupení pana ministra Leoše Hegera považujeme zejména ve smyslu mediálním za velmi nestandardní. S průběžnými výsledky kontroly VZP dosud seznámena nebyla a vzhledem k tomu, že nevíme, jaké informace postoupilo ministerstvo zdravotnictví státnímu zastupitelství, nemůžeme záležitost více komentovat."

IZIP ve svém stanovisku označil ministrova slova za politickou hru. "Ministr zdravotnictví se cíleně snaží zlikvidovat společnost IZIP a ovlivnit tak dění ve zdravotnickém sektoru. Jeho dnešní prohlášení o kontrole ve VZP je již druhým brutálním útokem na společnost IZIP během posledních čtyř měsícům," stojí v prohlášení, které se odkazuje na Hegerovo rozhodnutí ukončit smlouvy mezi VZP a IZIP.

Firma uvádí, že si není vědoma žádných pochybení. Svůj vztah k VZP označila za zákonný. "Trvalá a systematická medializace a skandalizace ze strany ministerstva zdravotnictví může být politickou hrou, v jejíchž kulisách se odehrává boj o ovládnutí českého zdravotnictví," dodala firma.

Oznámení putuje do Prahy k Bradáčové

Podezření z trestné činnosti ministerstvo oznámilo v pondělí ráno Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Zároveň do jeho sídla v Brně zaslalo materiály z dosavadního průběhu kontroly ve VZP.

"Podání jsme obdrželi, seznámili jsme se s jeho obsahem a tuto věc jsme postoupili Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, které je místě a věcně příslušné," řekla iDNES.cz mluvčí Vrchního státního zastupitelství Helena Markusová. Právě v Praze má sídlo VZP, IZIP i ministerstvo zdravotnictví. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že podání zatím do jejího úřadu nedorazilo.

O podezření ministr Heger informoval také premiéra Petra Nečase a vicepremiérku Karolínu Peake, která má v gesci boj proti korupci. "Pan ministr mě ráno informoval o výši škody i o tom, že podává oznámení v souvislosti se zjištěními, které učinili na ministerstvu zdravotnictví. Vítám, že ministerstvo takovou věc řeší razantně a neotálí při takto závažných zjištěních," řekla iDNES.cz Peake s tím, že podrobnější Leoš Heger nebyl.

Jak konkrétně měla škoda vzniknout, ministerstvo neuvedlo. Stejně jako to, jaké trestné činy byly spáchány. "S ohledem na probíhající vyšetřování není možné doplňovat žádné další informace, aby tím nebyla komplikována práce policie," uvedl mluvčí resortu Vlastimil Sršeň. Novináři proto nesměli na několikaminutovém brífinku pokládat dotazy. "Je úkolem orgánů činných v trestním řízení, aby zjistily skutkový stav věci," dodal Heger.

Ouzký: Jde o ovládnutí VZP

Spoluzakladatelé firmy IZIP europoslanci ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch zpochybňování projektu odmítli. "Společnost byla opakovaně vyšetřována, proběhly kontroly a audity, padla spousta trestních oznámení. Nic se nepotvrdilo. Jestliže se teď přidává i pan ministr, tak mě to v rámci souboje o ovládnutí VZP nepřekvapuje," řekl ČTK Ouzký. "Nemám představu, o co může jít. Rozhodně vztah mezi VZP a dodavateli podléhal kontrole," dodal dřívější člen správní rady Cabrnoch.

Kontrolovat se má nejméně do října, mohou přijít další oznámení

Kontrola ve VZP začala 20. června. Ministerstvo ji do pojišťovny poslalo kvůli prověření hospodaření. Zaměřena je především na smluvní vztahy VZP a IZIP, která pro pojišťovnu vytvořila a provozovala elektronické zdravotní knížky pacientů.

Kontrola zatím nebyla ukončena. "Naším úkolem je v ní dále pokračovat, přičemž pokud by vyšly najevo skutečnosti, které by vzbuzovaly podezření ze spáchání dalších trestných činů, budeme o tom opětovně informovat orgány činné v trestním řízení," podotkl ministr zdravotnictví.

Podle informací z ministerstva by kontrola měla trvat nejméně do října.

"Pondělní informace ministerstva mě nepřekvapila, protože sám mám pochybnosti o vynaložených prostředcích v souvislosti s IZIP. O podezření na trestné činy správní rada zatím informována nebyla, proto si vyčkám na závěry kontroly," reagoval člen správní rady VZP, poslanec Jiří Rusnok. 

Po kritice přišla pro šéfa VZP odměna

Kontrola přišla po vypovězení tří smluv mezi VZP a IZIP. Předčasné ukončení spolupráce pojišťovně uložila její správní rada. Ta se více než desetiletý projekt rozhodla nefinancovat z veřejných peněz po avízu ministra zdravotnictví Hegera a premiéra Nečase.

V květnu v tiskové zprávě oba politici oznámili, že projekt ze strany VZP končí. Žádný konkrétní důvod tehdy nepadl. Ministerstvo ale bylo nespokojeno s tím, že elektronické zdravotní knížky spolkly za dobu provozu necelé dvě miliardy, nepřinesly ale očekávané úspory.

Paradoxem je, že i přes dlouhodobou kritiku ředitele VZP Pavla Horáka mu před týdnem správní rada pojišťovny odsouhlasila bonus ve výši 795 tisíc korun, tedy zhruba poloviny částky, kterou ho mohla rada odměnit (podrobnosti o odměně zde). Tehdy ministerstvo zdravotnictví svůj postoj nevysvětlilo. První náměstek Petr Nosek otázky iDNES.cz nechal bez odpovědi.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...